Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

MEER Moois - De Nachtwacht

Twaalf enorme halen met een mes maakten in 1975 Rembrandts Nachtwacht tot wereldnieuws. De beelden staan nog scherp op mijn netvlies. Was het enorme, nu door een verwarde man zwaar beschadigde schilderij uit 1642 nog in zijn oude glorie te herstellen?

Marjan Maandag | 14 maart 2022 | 1-2 minuten leestijd

De restauratie werd, op zaal in het Rijksmuseum in Amsterdam, dus zichtbaar voor het publiek, voortvarend ter hand genomen en slaagde wonderwel. Het wereldberoemde meesterwerk was gered.

Bijna een halve eeuw later besloot het team van het fascinerende televisieprogramma Het Geheim van de Meester een reconstructie van de Nachtwacht te maken. Op de wijze die dit team al enkele tientallen malen met succes had beproefd: met de materialen zoals de schilder die gebruikte (oude pigmenten en verfstoffen) en volgens zijn werkwijze (gebruik van penseel en verf, weergave van lichtinval, kleuren en stofuitdrukking). Diepgravend onderzoek ging vooraf aan de daadwerkelijke reconstructie, waarbij een team van deskundigen en wetenschappers details en conclusies boven tafel bracht over de geschiedenis van het schilderij, de gebruikte materialen, de volgorde waarin Rembrandt gewerkt had… en wat al niet.

De vierdelige reeks waarin dit alles begin 2022 op televisie werd getoond, had de spanning van een detective. Dezelfde spanning die voelbaar wordt in het bijbehorende boek, waarmee je in tekst en foto’s het hele verhaal weer beleeft.

Schilder Lisa Wiersma leverde opnieuw een meesterwerk af. Je zou bijna zeggen: als de Nachtwacht nog eens aangevallen of beschadigd wordt, dan hebben we altijd de (zeer geslaagde) reconstructie nog…

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden