Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

MEER Moois - Paula Rego, Wonderprachtig dier en Phoenix

Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois vertellen Managementboekcollega’s Monique, Fred en Marjan welk boek hen pakte.

Marjan Maandag | 17 maart 2022 | 2-3 minuten leestijd

Moniques keuze

We mogen weer! Naar het museum! Met de A13 op slot was het nog even spannend op tijd te komen… Doel was het Kunstmuseum in Den Haag, met o.a. de tentoonstelling van de van oorsprong Portugese Paula Rego (1935). Daar gingen mijn vriendin en ik van zaal naar zaal. Van Paula’s collages over het regime Salazar in Portugal, visual notes en strips, via persoonlijke thema’s als depressie, abortus en het omgaan met de ziekte van haar man, tot kleur en zelfverzekerdheid. Het geheel vormt een climax en is een aanrader. Ga naar de tentoonstelling (het kan nog tot en met 20 maart 2022!) en koop de catalogus!

Freds keuze

In zijn nieuwe boek Phoenix beschrijft Bert Wagendorp een familie van landverhuizers uit de Achterhoek, die in de 19e eeuw hun geluk gaan zoeken in Amerika. Wagendorp doet dit aan de hand van de memoires van journalist Abel Sikkink.

In 1847 besluiten Abels ouders te emigreren naar Wisconsin, Amerika. Abel is dan 8 jaar oud. Wanneer hun schip, de Phoenix, bezig is aan het laatste deel van de reis, gebeurt er een scheepsramp. Abel is de enige uit het gezin Sikkink die het overleeft. 180 mensen komen bij de ramp om het leven. Abel wordt liefdevol opgevangen door een gezin in Sheboygan. Na een aantal jaren zet hij zijn eerste journalistieke schreden bij de Nederlandstalige Sheboygan Nieuwsbode. Later zal hij zijn vriend Kalle, een succesvol fotograaf, achterna reizen naar New York. Daar gaat hij als journalist aan de slag bij The New York Herald.

Phoenix is vooral een boek over de geschiedenis van Amerika, keuzevrijheid, journalistiek, vriendschap en verlies. De rode draad in het boek is de zoektocht van Abel naar de verantwoordelijken voor de ramp met de Phoenix. Phoenix is het eerste deel van een trilogie.

Marjans keuze

In 2019 verscheen Ik wou dat ik een vogel was: een heerlijke, prachtig geïllustreerde bundel met 366 gedichten voor jong en oud, een voor elke dag van het (schrikkel)jaar. Voor wie, net als ik, niet genoeg van dit boek kon krijgen, is er sinds een paar maanden nog zo’n schitterende bundel: Een wonderprachtig dier. Weer 366 gedichten van bekende en onbekende dichters, korte en lange, vrolijke en diepzinnige… en allemaal even mooi verlevendigd met de kleurrijke illustraties van Britta Teckentrup. Elke dag een moment van verstilling… en soms van herkenning of van verbazing over de toepasselijkheid… Zoals ‘Prooi’ van Pierre Kemp:

Ik sta aan het einde van de lucht / en zie diep in het dal, / hoe een vogel voor een vogel vlucht, / die hem toch hebben zal. / Of ik me al afwend en al zucht, / magen en honger zijn overal.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden