Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

MEER Moois - Bomen (van Paul Smith)

Zo’n vijfentwintig jaar geleden vertelde mijn oom Bram (inmiddels 87, in zijn werkzame leven leraar op een tuinbouwschool) mij enthousiast over de Ginkgo biloba, ook wel de Japanse notenboom genoemd: de bijzondere, uit het Verre Oosten afkomstige boom met zijn aparte bladvorm. 

Marjan Maandag | 21 december 2022 | 1-2 minuten leestijd

We plantten in die tijd een piepklein exemplaartje in onze minuscule stadstuin: inmiddels torent onze Ginkgo vele meters boven ons huis uit; ’s zomers werpt hij welkome schaduwpartijen, in de herfst kleurt zijn blad uitzinnig geel. Een boom waar je van houdt. Zoals je van veel bomen kunt houden. Want het zijn wat mij betreft stuk voor stuk uitzonderlijke levende wezens.

Paul Smith (secretaris-generaal van Botanic Gardens Conservation International, BGCI, in Groot Brittannië) brengt juist dat over in zijn lijvige boek Bomen. Een prachtig geïllustreerd bladerboek, dat tussen al die mooie foto’s en tekeningen door ook nog eens grote hoeveelheden informatie bevat over talloze (on)bekende soorten. Binnen een overzichtelijk kader van hoofdstukken waarvan de pagina’s van verschillende papiersoorten zijn gemaakt, reizen we van wortel tot blad, via uitstapjes over vruchten, bast, kleuren, vormen, bloesems, soorten hout en nog veel meer. In de laatste twee hoofdstukken, ‘Symbiose’ en ‘Bomen en wij’, wordt in woord en beeld inzichtelijk gemaakt hoe andere organismen én de mens met bomen kunnen samenleven.

Bijna 60.000 boomsoorten bestaan er. Dat er vele met uitsterven worden bedreigd, zal voor niemand een verrassing zijn. Laten we er maar zuinig op zijn. Ik gun iedereen een oom die je de ogen opent voor de schoonheid van bomen. Maar dit boek helpt ook.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden