Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

MEER Moois - Het lied van ooievaar en dromedaris

Ik zat in de vijfde klas van de middelbare school, toen Kate Bush met haar weergaloze ‘Wuthering Heights’ de hitlijsten bestormde. Mijn toenmalige leraar Engels had door hoe zoiets werkt: door het nummer gewoon in de klas te draaien en tegelijkertijd het gelijknamige boek van Emily Brontë te behandelen, kreeg hij moeiteloos de hele klas aan het lezen. En mijn fascinatie voor de Brontë-zusters en hun boeken was een feit. 

Marjan Maandag | 9 mei 2023 | 1-2 minuten leestijd

Of Anjet Daanje ook zo’n leraar had, weet ik niet. Vast staat, dat haar fascinatie voor Emily, Charlotte en Anne Brontë, de 19de eeuwse schrijvende domineesdochters uit Yorkshire, nog vele malen groter was en is dan die van mij. Getuige het resultaat: Het lied van ooievaar en dromedaris.

Wat een boek. Elf hoofdstukken die je stuk voor stuk bij de strot grijpen. Elf verhalen die twee eeuwen omvatten en die ook los van elkaar gelezen zouden kunnen worden. Maar ze raken allemaal aan de hoofdpersoon, Eliza May Drayden, de schrijvende domineesdochter die begin 19e eeuw al jong overlijdt. Net als de Brontë-zussen leefde ze in het sombere, zompige, mistige Noord-Engelse landschap. Daanje verrijkt dit decor met onverklaarbare gebeurtenissen rondom dood en begraven, contacten met overledenen, telkens terugkerende blauwgroene bromvliegen, een familie waarop een vloek rust, de onvergankelijke liefde tussen zussen of tussen echtparen… De in een meeslepende cadans vertelde verhalen rusten alle op deze pijlers, tot en met het laatste, over een klokkenmaker in Groningen, waarin Daanje zelfs de kwantummechanica ten tonele voert.

Een onvergetelijke leeservaring. Voor mij de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2023.

(Gisteren werd bekend dat Het lied van ooievaar en dromedaris inderdaad de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2023 is, red.)

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden