Het onderwerp duurzaamheid staat al langer op de politieke agenda, maar afgezien van de 'ongemakkelijke waarheid' van Al Gore heeft het nog nauwelijks tot knallende bestsellers geleid. Daar kan vanaf oktober verandering in komen wanneer bij Business Contact de vertaling uitkomt van 'Common Wealth' van wonderkind Jeffrey D. Sachs. Econoom en voormalig staatssecretaris Rick van der Ploeg schreef voor NRC Next eerder al een recensie en was uitermate lovend. ‘Vergeet de bestseller van Al Gore over de dreigende klimaatproblemen. Hier is het magnum opus van waarschijnlijk de meest getalenteerde, betrokken en invloedrijke econoom van de wereld.’
Dichter bij de praktijk staat 'Duurzaam ondernemen' van Marc J. Epstein dat in oktober verschijnt bij Academic Service. Epstein, hoogleraar aan de Rice University in Houston (TX), stelt dat duurzaam ondernemen al lang niet meer voorbehouden is aan ondernemingen als The Body Shop en Ben & Jerry’s, maar een absolute voorwaarde is voor bedrijven om de concurrentiepositie op termijn veilig te stellen. Epstein biedt de praktische tools en laat aan de hand van recent onderzoek en internationale 'best practices' zie hoe ondernemers duurzaamheidsinitiatieven kunnen doorvoeren in hun organisatie.
Ook uitgeverij Scriptum onderkent de duurzaamheidstrend en brengt een boek uit van Anne-Marie Rakhorst over duurzaam bouwen onder de titel 'De winst van duurzaam bouwen'. Volgens Rakhorst kan de bouw de basis leggen voor een schone, leefbare en duurzame toekomst: door duurzame bouwtechnieken en duurzame materialen te gebruiken en door innoverende, betaalbare technieken voor energieopwekking, klimaatbeheersing en waterzuivering toe te passen die CO2-neutraal zijn. Rakhorst wil met dit boek argumenten aandragen, drempels wegnemen en inspireren. En bovenal: ze bewijst zelf dat het mogelijk is door een duurzaam kantoor te bouwen.
Een boek waarin duurzaamheid zijdelings aan de orde komt is 'Hoogspanning' van Noud Köper (Business Contact), over de machtspelletjes in de Nederlandse energiesector. Hij schetst een complex beeld van een sector die klem zit tussen allerlei belangen. Klimaatambities staan de bouw van nieuwe kolen- en kerncentrales in de weg, maar het gebruik van windmolens en biomassa stuit ook op verzet. Duitse en Franse stroomreuzen maken de dienst uit op de geliberaliseerde Europese energiemarkt, de Russen houden de hand stevig aan de gaskraan. Heeft Nederland nog iets in te brengen?
Over Hans van der Klis
Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.