Hoe kun je het systeempsychodynamisch perspectief gebruiken om te begrijpen wat nodig is en de patronen te doorbreken?
Moeskops: ‘Een voorbeeld is een team met een teamlid, laten we hem Jan noemen, dat woedend is. Je kan op twee manieren met die emotie omgaan. Je kan individueel kijken: wat is er met Jan? Of je kan ook kijken of de woede voortkomt uit de relaties die Jan heeft in het team met anderen, of de dingen die ze moeten doen. Dan draagt Jan iets van het systeem. Als het systeemdynamische woede is die Jan draagt, dan kun je als organisatiekundige of interventionist andere interventies doen. Je kijkt dan of de woede van Jan het topje van een ijsberg zou kunnen zijn. In het systeempsychodynamische perspectief kijk je eigenlijk onschuldigend.’
Woede is hierin een voorbeeld van een emotie, elke emotie kan getriggerd worden door het systeem. Wat de ijsberg is dat kun je in de organisatie bij elkaar puzzelen. Misschien duidt de woede wel op een enorme drive en passie in de organisatie. Moeskops gaat in haar boek en de podcast in op de emotionele logica van organisatiepatronen, met het accent op wat zich tussen mensen afspeelt en wordt getriggerd door systeemdynamiek.
BOEKENTIP
Naast haar eigen boek Vanzelfzwijgend raadt Moeskops de luisteraar aan om De emoties tussen ons van Batja Mesquita te lezen: ‘Het is een prachtig, heel toegankelijk geschreven boek met een waaier aan antropologisch onderzoek waarin zij laat zien dat je eigenlijk twee manieren hebt van emoties te kijken. En dat is eigenlijk onze westerse manier; emoties horen bij mensen en worden innerlijk ervaren. En het aan de andere kant; emoties zitten tussen mensen en vertellen iets over relaties.’
STELLINGEN
Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal stellingen voor. De stellingen voor Odette Moeskops zijn:
1. Hoe groter de angst bij mensen, hoe hoger de vanzelfzwijgendheid in organisaties;
2. Te vaak worden organisatieontwikkelvragen te weinig verdiepend aangepakt omdat de interventionist te veel wordt meegetrokken in zijn eigen emoties.
De antwoorden op de stellingen hoor je in de podcastaflevering op deze pagina. Of open de podcast in jouw favoriete podcastspeler, zoals Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.
OVER DE BOEKENPRAKTIJK
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.