Wat bezielt ons? bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een analyse waarin Schuijt kijkt naar het kapitalisme, economisch denken, neoliberalisme, managerialisme enzovoort. Hoewel dit deel soms erg verdrietig maakt (mij in ieder geval), laat Schuijt duidelijk zien waar we vandaan komen. Hoe het allemaal zo heeft kunnen lopen. En waar dat op gebaseerd is.
Hoewel het boek geen dissertatie is ligt er wel het zorgvuldig onderzoek aan ten grondslag. In deel II beschrijft Schuijt de reis van verstarring naar vitaliteit. Hier schrijft ze over de wetenschap, de zorg, het bedrijfsleven, het onderwijs, de financiële sector en de overheid. De schrijfstijl wordt hier al wat lichter, er staan verhalen in van mensen die de stap gezet hebben naar nieuwe beweging. Naar ‘vitaliteit’, zoals Schuijt het noemt.
In deel III wordt het perspectief beschreven met nog meer voorbeelden op het gebied van nieuw organiseren, nieuw samenwerken en nieuw leiderschap. Schuijt heeft haar boek zorgvuldig opgebouwd tot een prettig leesbaar geheel, dat ons vele handvatten geeft om aan de slag te gaan met wat zij een perspectief noemt.
Het boek nodigt uit om het in een ruk door te lezen. Maar als lezer kunt u ook alleen maar binnen uw eigen branche blijven en lezen hoe het daar gaat, en hoe het daar zou kunnen gaan. Schuijt haalt bijzondere auteurs aan in haar boek, en treedt daarmee buiten haar vakgebied van organisatiekundige. Dat is verfrissend voor de lezer.
Een tip die ze geeft op blz 432, bijna aan het eind van het boek: “Als je binnen een dolgedraaid systeem werkt, is het de kunst je niet gek te laten maken. Dat doe je door een eigen invloedsgebied af te bakenen – hoe klein ook – en daarbinnen vanuit je eigen visie en passie bij te dragen aan de organisatie.” De voorbeelden die ze noemt zijn talrijk, zoals het goede leven volgens Skidelsky en Skidelsky, of het verhaal van Finext en Meurs HRM, het voorbeeld van Knowmads, HCL Technologies. In het hoofdstuk over Nieuw Samenwerken (een van de perspectieven waar ze over schrijft) komen voorbeelden aan bod zoals Sprinboard, een netwerkorganisatie die ontstond als reactie op de beslissing van het bedrijf Johnson & Johnson in 2008 om het dochterbedrijf Cordis in Roden over te brengen naar Mexico.
De activiteiten van Springboard hebben geleid tot zeven nieuwe bedrijven en honderd nieuwe arbeidsplaatsen. Het heeft zich ontwikkeld tot een bedrijvennetwerk op het gebied van de medische technologie met meer dan zestig leden uit het mkb.
Al met al een boek om te lezen, tijdens de vakantie periode, om daarna gelijk mee aan de slag te gaan in de eigen organisatie. Een absolute topper!
Over José Otte
Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.