Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Uitblinken!

De titel van dit boekje, 'Uitblinken! Hoe hoog kan jouw lat', is duidelijk: hier krijg je handreikingen meer effectief te zijn, op te vallen, je doelen te halen. Dat gebeurt ook, op een clichématige wijze bijna. En daarin schuilt de kracht: Ineke Walravens zegt weinig nieuws, maar wel op een manier dat je als vanzelf in beweging komt en alle clichés met frisse ogen gaat bekijken. In haar voorwoord zegt de auteur zelf: 'Alles wat aandacht krijgt groeit. Energie volgt intentie'. Uitblinken krijgt in dit boek aandacht en door het als een proces te benaderen, brengt de auteur succes krijgen ineens verrassend binnen handbereik.

Marjolein Boeren-Hermans | 23 mei 2013 | 2-3 minuten leestijd

Als je een verandering teweeg wilt brengen, dien je dat stap voor stap te doen. Je gaat niet naar bed om de volgende dag op te staan met een heel nieuw beroep, een voltooid project etcetera. Hoe je het proces op weg naar je doel inkleedt, bepaalt voor een groot deel het succes. Je kunt als uitgangspunt van dat proces het doel nemen, maar je kunt ook als uitgangspunt nemen: Uitblinken! In het gelijknamige boekje van Ineke Walravens vind je dit proces uitgewerkt.

Het proces kent vijf fases: - (versnellende) Stilte - (eerlijke) Intentie - (continue) Beweging - (innerlijke) Kracht - en (ontspannen) Volharding. Stuk voor stuk zijn de procesfases uitgewerkt in een toelichting, prikkelende vragen en praktische ideeën. De fases vormen een cirkel, geen route. Ze ondersteunen elkaar, en soms doorloop je de cirkel meerdere keren voordat je uiteindelijk bent waar je zijn wilt. Je kunt de verschillende fases doorlopen als individu, maar wat de auteur heel mooi doet, is steeds een link leggen naar organisaties. Neem bijvoorbeeld de versnellende stilte. In een maatschappij waar we de hele dag appen, twitteren, facebooken, lezen, typen en praten etcetera, is stilte een schaars goed. Totdat je je realiseert dat de wereld niet stil hoeft te zijn, alleen jijzelf. Wees zelf stil, kies ervoor niets te doen, te zeggen, te reageren etcetera. Doe dat op je werk, gedurende een paar uur en je leert jouw organisatie heel anders kennen. Kijk naar de patronen in de communicatie, naar de systemen van besluitvorming. Kijk naar wat er niet gecommuniceerd wordt. Zelf ervoer ik dat ik het stil zijn echt weer moet leren. Het is een hele kunst om de stilte consequent niet op te vullen. Maar je krijgt er veel voor terug, zegt ook Walravens: 'Het scheppen gaat steeds makkelijker. Je dagproductie verdrievoudigt.' Uiteindelijk gaat het om het resultaat. En juist daarom is dit proces beschreven als een cirkel: 'Het is een continuüm dat eindeloos kan doorgaan, voor jou als individu en ook voor de organisatie waar je voor werkt.' Ieder behaald succes luidt een nieuwe cirkel in. Daarom is genieten en bewust bezig zijn zo belangrijk. Veel zinnen lijken cliché in een tijd waarin elke maand een nieuw positief zelfontwikkelingsboek uitkomt. Maar dat komt vooral omdat we de meeste dingen wel ergens gehoord hebben, maar niet (lijfelijk) ervaren hebben. De auteur weet je hierin uit te dagen, tot actie aan te zetten. Door de ongelooflijke positieve energie die van het boek afspat, door zichzelf tegen te spreken en daarmee precies de spijker op zijn kop te slaan. In het afsluitende hoofdstuk nodigt de auteur je uit je eigen cirkel te maken: 'Er is niet één werkelijkheid, er zijn er vele.' Dat haalt niet alle adviezen uit het boek onderuit, het onderstreept ze juist. Probeer! Geniet!

Over Marjolein Boeren-Hermans

Marjolein Boeren is Kinesiologisch Coach en heeft een eigen praktijk in Bergen op Zoom. Door middel van afstemming van lichaamsbeweging en mentale processen krijg je inzicht over jezelf en je doelen. Daarnaast is zij PR-coördinator voor het Welkin Kinesiologie College en geeft zij trainingen op het gebied van Kinesiologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden