Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Goeie mensen, mooi werk – ‘Verhalen voor natuurlijke weerstand’

Mathieu Weggeman zit vol mooie en goeie verhalen. Verhalen die inspireren, die je doen lachen, die verwonderen, waarover je je opwindt…  Voor zijn nieuwste boekje, ‘Goeie mensen, mooi werk’, heeft hij er een kleine dertig verzameld.

Ben Kuiken | 19 januari 2022 | 1-2 minuten leestijd

De verhalen in Goeie mensen, mooi werk zijn stuk voor stuk leuk om te lezen, en alleen daarom al is dit boekje een aanrader. Neem bijvoorbeeld het verhaal van de Franse machinebouwer Alstom, waarvan het personeel foto’s maakt van de plek waar de machine komt te staan, zodat die alvast een beetje kan wennen. Of het verhaal over David Mason, trompettist bij het Philharmonic Orchestra, die een klein, maar gedenkwaardig bijrolletje speelt in het nummer Penny Lane van The Beatles. Natuurlijk staan er verhalen in over NatLab, Weggeman’s persoonlijke laboratorium voor sterke verhalen, maar ook over ‘Rijnlandse organisaties’ als BMW en Carlsberg.

Pleidooi voor schoonheid

Maar er is meer. In de inleiding en uitleiding houdt Weggeman een pleidooi voor schoonheid in (en van) organisatie. Hij is er namelijk van overtuigd, een overtuiging die gestaafd wordt door onderzoek dat hij en zijn studenten hebben verricht, dat hoe meer schoonheid medewerkers ervaren, hoe hoger hun productiviteit en arbeidstevredenheid. Wie wil er tenslotte nou niet werken aan een mooi product of dienst, zo vraagt Weggeman zich af?

Natuurlijke weerstand

Nu zou je je natuurlijk kunnen afvragen of dat dan het enige is dat telt in het leven, productiviteit en tevredenheid. De mooiste kunst is niet productief, en ontstaat vaak uit ontevredenheid of zelfs lijden. Maar dat is maar kritiek voor de bühne. Natuurlijk is dat niet het enige, dat zal Weggeman ook nooit beweren. Maar het helpt wel. Schoonheid helpt tegen de lelijkheid van de heersende controledrang en de zucht naar efficiëntie die in de meeste organisaties hoogtij vieren. Het helpt tegen de regelzucht, de dehumanisering (ik ben geen human resource!) en het geweld van organisatie. Het verzacht, het lucht op, relativeert en biedt natuurlijke weerstand. Net als deze verhalen.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Als organisatiefilosoof helpt hij mensen om anders te denken, te kijken en te praten over organisaties en de problemen die daar ontstaan. Ben is auteur van een groot aantal boeken over organiseren, spelen, en filosofie, waaronder De laatste manager, De Organisatiefilosoof, en Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden