Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Val - ‘Smeuïg en gedetailleerd’

Michael Wolff beschrijft in ‘De Val’ zeer smeuïg en gedetailleerd het levensverhaal van Rupert Murdoch en het opbouwen van zijn imperium. Ook gaat Wolff in op Murdochs relatie met vooraanstaande invloedrijke personen, waaronder Donald Trump.

Peter Vermeulen | 22 maart 2024 | 3-4 minuten leestijd

Nadat hij een Australische krant erfde van zijn vader, bouwde Murdoch in zeventig jaar tijd zijn media-imperium op. Inmiddels is hij, naast kranten in zijn geboorteland Australië, eigenaar van verschillende zeer invloedrijke media. Denk aan The Wall Street Journal en de New York Post in de VS, The Sun en The Times in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast bezit Murdoch persbureau Dow Jones, zakenblad Barron’s en de financiële website MarketWatch, Fox News en News Corp. Fox heeft televisiekanalen voor onder meer sport, entertainment en nieuws. Rupert Murdoch wordt gezien als de meest politiek invloedrijke mediamagnaat.

Necrologie bij leven

Rupert Murdoch is inmiddels al vier keer getrouwd geweest. De miljardair en mediamagnaat heeft zich in maart 2024 - op 92 jarige leeftijd - wederom verloofd en is van plan om in juni voor de vijfde keer in het huwelijk te treden. Ondanks deze positieve toekomstplannen begint Michael Wolff De val zeer gewaagd met een necrologie van Keith Rupert Murdoch. Met als enige openstaande tekst de sterfdatum en ‘Laatste paragraaf in te voegen: omstandigheden overlijden.’ Wolffs verklaring hiervoor is dat het op nieuwsredacties, ook die van Rupert Murdoch, gebruikelijk is om van te voren overlijdensberichten op de plank te leggen, waarna die, als het moment daar is, alleen nog een laatste update nodig hebben.

Vermogende rol

Murdoch heeft een geschat vermogen van 15 miljard Euro. Onlangs droeg hij zijn taken over aan zijn zoon, maar hij blijft wel aan als erevoorzitter en adviseur. Rupert Murdoch verklaart dat hij evenals zijn bedrijven gezond is, maar dat het tijd is om een andere rol te vervullen. Hij optimistisch is over de toekomst, maar de strijd om de vrijheid van meningsuiting nog nooit zo hevig is geweest als op dit moment. Murdochs bedrijf Fox staat in de Verenigde Staten bekend als een zender die zich richt op het rechts-conservatieve deel van de bevolking, en een belangrijke rol heeft gespeeld bij de verkiezingswinst van Donald Trump in 2016.

Ophemelen of verguizen

 Murdoch heeft zich al enige tijd geleden tegen Trump gekeerd, wat geleid heeft dat hij zijn steun uitsprak voor de toekenning van Arizona aan Joe Biden op Fox News tijdens de verkiezingsavond in 2020. Dat zette Trumps campagne over kiezersbedrog in gang, wat uitmondde in de bestorming van het Amerikaanse Capitool. Zijn relatie met Trump blijkt inmiddels tot onder het vriespunt gedaald. Wolff verwijst voor die stelling naar gesprekken en gebeurtenissen die hij persoonlijk heeft meegemaakt of heeft gereconstrueerd. 

Murdoch neemt zich geen blad voor de mond. In de prille dagen van President Trump hij die nog bagatelliseren als ware hij een idioot. Maar inmiddels is dat omgeslagen tot een mediacircus met woedende verwijten. Murdochs hekel aan Trump is inmiddels zo groot dat hij hem regelmatig dood wenst.

Rode draad

Michael Wolff levert met De val een zeer gedetailleerde beschrijving van de persoon Rupert Murdoch, en hoe hij zijn imperium heeft opgebouwd. Enige kennis van de Amerikaanse politiek en media is wel een voordeel bij het lezen van dit boek.

Michael Wolff auteur is van verschillende internationale bestsellers over Donald Trump. Denk aan Vuur en woedeEn Murdoch had een zeer grote invloed op de politiek. Daarom wandelt Trump ook te pas en te onpas als centraal thema door De val.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden