
Lees verder
Gaston Dollevoet is partner bij DEXIS Arbeid. Hij ondersteunt organisaties bij het realiseren van gedragsbeïnvloeding rondom inzetbaarheid, zowel direct als duurzaam.
Meer over de auteursUw medewerker 'is er af en toe een dagje niet'. Uw medewerker lijkt langdurig uitgeschakeld, u weet eigenlijk niet exact wat er aan de hand is en wat u kunt, mag of moet doen. Het taboe op 'privé = privé' weerhoudt u ervan om door te vragen… Uw medewerker praat honderd uit over zijn ziekte maar over werken houdt hij zijn mond. U wilt weten of u iemand ziekteverlof moet geven, maar u bent toch geen dokter? U twijfelt aan de motivatie en arbeidsmoraal van uw medewerker, maar daarover bent u nog niet eerder begonnen. Uw medewerker lijkt niet eerlijk over zijn afwezigheid. Uw medewerker heeft last van migraine en u heeft nooit een punt gemaakt van zijn frequente afwezigheid, maar bij zijn collega’s geeft dit inmiddels scheve ogen… Uw medewerker is ernstig ziek maar komt toch naar het werk omdat zij zich schuldig voelt ten opzichte van haar collega’s die anders haar werk moeten overnemen.
De sfeer tussen u en een medewerker is ernstig verziekt, hoe zet u de eerste stap naar verbetering? Hoe voorkomt u dat de medewerker vanwege een slechte arbeidsrelatie wegblijft? Van wie is het verzuim eigenlijk? Wie heeft met andere woorden het eigenaarschap? Als leidinggevende herkent u één of meer van deze situaties. Maar het in gesprek gaan over ziekte, afwezigheid en inzetbaarheid vinden we maar lastig. De belangen van medewerker en werkgever zijn verschillend: de één wil thuis blijven, de ander wil dat het werk wordt gedaan.
De belangen zijn tegengesteld, althans dat lijken ze. En u vindt dat u niet mag reageren vanuit uw buikgevoel, dat hebben we afgeleerd. Doorvragen over de thuissituatie is toch immers not done? Of toch weer niet, en wanneer dan niet? Hoe staat u zelf tegenover ziekte en gezondheid en zijn de normen en waarden in uw organisatie hierover expliciet? Of is er veel onbenoemd en krijgt eenieder de ruimte de situatie naar eigen voordeel in te vullen? Gaat het over ziek zijn, over arbeidsongeschikt zijn of eigenlijk over het functioneren en op de juiste plek inzetbaar blijven?
Dit themaboek gaat over hoe u toch goed en activerend in gesprek komt in lastige situaties. Gesprekken waarbij u zich zonder dit boek mogelijk meer dan nodig laat hinderen door uw eigen denkwereld en OMA (Oordeel, Mening, Aanname).
Dit boek leert u met open vizier een gesprek voorbereiden over de èchte problematiek, brengt u op het pad van demedicaliseren en u kunt hiermee duurzame inzetbaarheid bespreekbaar maken. Het boek gaat over het loskoppelen van ziekte en verzuim oftewel verminderde inzetbaarheid. Activering bespaart u geld, dringt oneigenlijk verzuim terug en draagt bij aan een vitale enplezierige bedrijfscultuur en helpt te demedicaliseren. Aan de hand van vele heldere praktijkvoorbeelden krijgt u grip op lastige gesprekken en bent u op weg naar een gezondere bedrijfscultuur.