OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Organisatiekunde

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Tags

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Organisatiekunde

    Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiekunde. Van organisatiecultuur en lerende organisaties tot KPI's. Alles voor professionals die bezig zijn met organisaties.
    1.686 resultaten
    preview
    Organisatiekunde
    13 september 2023
    Leon Schaepkens
    3-5 minuten leestijd
    Lessen uit de evolutiepsychologie die iedere politicus en bestuurder zou moeten kennen. Dat is de belofte van Zie mij, hoor mij! Leon Schaepkens, Stan van de Laar en Harrie Timmermans schetsen in hun preview van hun boek waarom dat urgent is, en geven een kort beeld van wat die lessen zijn.
    preview
    Organisatiekunde
    11 september 2023
    Rick Lindeman
    2-3 minuten leestijd
    Verandertrajecten, Kwartiermakers en reorganisaties. Iedereen wordt er gek van. ‘Veranderen is goed’, aldus veranderaar Rick Lindeman. ‘Maar het is goed om af en toe van een afstandje naar de situatie te kijken. Hij schreef ‘Het natuurcanvas’. Een boek vol verhalen uit de natuur èn een praktische tool om je team te versterken. Hij vertelt erover in deze preview.
    column
    Organisatiekunde
    4 september 2023
    Boukje Keijzer
    3-4 minuten leestijd
    Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op veiligheidsregels: Ook zonder te tornen aan de veiligheid kan er ruimte in de regels gecreëerd worden.
    column
    Organisatiekunde
    23 juni 2023
    Boukje Keijzer
    3-4 minuten leestijd
    Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op de AVG, die vaak als een sta in de weg wordt gezien. Maar er is veel meer mogelijk dan je denkt. Regel het gewoon goed met elkaar.
    preview
    Mens en maatschappij
    22 juni 2023
    3-4 minuten leestijd
    30 jaar heb ik als adviseur in talloze commerciële, publieke en overheidsorganisaties mogen kijken. De groeiende kloof tussen politiek, overheid en burgers en tussen beleid en uitvoering gaat me aan het hart. In ‘Waar draait ’t óm?’ laat ik zien hoe die ‘uitvoeringskloof’ als een vicieuze cirkel in stand wordt gehouden, maar ook dat deze doorbroken kan worden. Het begon bij een klus die ik eigenlijk niet zag zitten.
    recensie
    Organisatiekunde
    11 mei 2023
    Rogier van der Wal
    3-4 minuten leestijd
    Er is veel te doen rond ethische kwesties binnen organisaties. Kijk alleen al naar de affaires in de mediawereld, de sport en de politiek. Maar ethische kwesties spelen ook op talloze andere plekken. Daarom is het fijn dat er nu een helder en toegankelijk boek is uitgekomen waarin de auteurs hun langjarige expertise op dit onderwerp bundelen en aan ons presenteren: ‘De voorbeeldige organisatie’.
    achtergrond
    Algemeen management
    9 mei 2023
    Hans van der Klis
    9-12 minuten leestijd
    ‘Spelen werkt’ van Karen Sikkema en Michiel van Eunen is tijdens het Managementboekengala in april uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2023. ‘Dit is niet alleen een bekroning voor ons boek, maar ook voor onze opvattingen’, zei Van Eunen na de prijsuitreiking. ‘Serious gaming is ondergewaardeerd en dat is volstrekt onterecht. De kracht van spelen is dat je fantastische inzichten kunt krijgen in mensen en in patronen.’
    Interview
    Organisatiekunde
    4 mei 2023
    Fidessa van Rietschoten
    5-7 minuten leestijd
    Op het eerste gezicht hebben het corporate zakenleven en de creatieve en intuïtieve theaterwereld weinig met elkaar gemeen. Regisseur en organisatiesocioloog Juditha Melssen legt met ‘Wat acteurs weten en leiders vergeten’ hun gemene deler uit: de invloed van onze fysieke aanwezigheid. Van stemgeluid tot spreektijd en van contact maken tot de plek aan de vergadertafel. Volgens Melssen is er veel te winnen als we ons meer bewust zijn van onze fysieke aanwezigheid en zintuigen. 
    column
    Organisatiekunde
    2 mei 2023
    2-3 minuten leestijd
    Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op procedures rond declaraties. Tuurlijk: We willen bonnetjesaffaires het liefst voorkomen, maar is het echt nodig iedere bitterbal te verantwoorden?
    achtergrond
    Organisatiekunde
    24 april 2023
    Jaap Boonstra
    6-9 minuten leestijd
    Jaap Boonstra maakte een boek over waardengedreven allianties. Kortgezegd allianties met het doel te komen tot een positieve maatschappelijke verandering. In dit artikel beschrijft hij negen kwaliteiten die leiders in waardengedreven allianties zouden moeten hebben.
    recensie
    IT-management / ICT
    17 april 2023
    Bertrand Weegenaar
    2-3 minuten leestijd
    Als toezichthouder is inzicht krijgen en houden in de staat van digitalisering en ICT een uitdaging. Er zijn zoveel trends en ontwikkelingen. Voor de toezichthouder zijn er drie die veel impact gaan geven: de opkomst van Chat GTP, en de invoering van NIS 2.0 en CSRD.
    Interview
    Organisatiekunde
    6 april 2023
    4-6 minuten leestijd
    Hoe komt het toch dat zo veel mensen onvoldoende ruimte ervaren om te doen wat hun bedoeling is, op een manier die bij hen past? En hoe komt het dat ze tegelijkertijd van alles doen wat juist niet hun bedoeling is, of het doen op een manier die niet bij hen past? Het zijn vragen die Frank Weijers bezig houden. 
    recensie
    Mens en maatschappij
    4 april 2023
    Elly Stroo Cloeck
    4-6 minuten leestijd
    Een bijzonder boek, en dat is het! In ‘De mens als grens’ van Bart Flos lezen we een betoog om tot een ‘ideale’ organisatie te komen, een betoog waar je het bijna niet mee oneens kunt zijn. Ditzelfde betoog wordt daarna gebruikt om tot de ‘ideale’ beschaving te komen. Logisch klopt het, maar het resultaat is voor ons pijnlijk confronterend. Gevalletje cognitieve dissonantie, stevig neergezet.
    recensie
    Organisatiekunde
    30 maart 2023
    Kilian Bennebroek Gravenhorst
    3-4 minuten leestijd
    ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren gaat over samenwerking en verschil productief maken. Als ik dit fascinerende vraagstuk hét vraagstuk van dit moment noem, dan volgt direct twijfel. Is er nog wel te spreken van hét vraagstuk als we ook denken aan het klimaat en ongelijkheid en oorlog en nog veel meer? En wat als we niet dezelfde opvatting hebben over wat hét vraagstuk zou moeten zijn? 
    recensie
    Organisatiekunde
    24 maart 2023
    Heide Gramser
    4-6 minuten leestijd
    We herkennen het allemaal: het niet bespreekbaar maken van waar we het eigenlijk over willen en moeten hebben; van wat in de onderstroom leeft zogezegd. En dat is in een continu veranderende wereld funest. Jan Piet van Deene geeft ons in ‘De onderstroom boven’ een uiterst uitnodigende inkijk in die onderstroom en hoe daarmee als veranderaar om te gaan. 
    recensie
    Organisatiekunde
    22 maart 2023
    Hans de Witte-van Mierle
    3-5 minuten leestijd
    Zijn teams en organisaties als groepen acteurs op een podium? De vaardigheden van acteurs kunnen in ieder geval nuttig zijn. Dat is het uitgangspunt van ‘Wat acteurs weten en leiders vergeten - De (on)zichtbare invloed van lichaamstaal in organisaties’ van Juditha Melssen.
    interview
    Leiderschap
    21 maart 2023
    Hans van der Klis
    7-9 minuten leestijd
    In ‘Destructief leiderschap’ confronteert Joost Kampen ons met de eenzijdig positieve kijk op leiderschap zoals die wordt onderwezen en doorgegeven. Kampen, die school maakte met zijn invloedrijke boek ‘Verwaarloosde organisaties’ (2011), vindt dat beschikbare kennis uit onderzoek te weinig doorklinkt in de managementpraktijk ‘Als organisatieveranderaars, bestuurders en managers moeten wij oog hebben voor de donkere kant van organisaties.’
    recensie
    IT-management / ICT
    17 maart 2023
    Frank van Kuijck
    2-3 minuten leestijd
    Een wereld zonder IT is ondenkbaar. Tegelijkertijd is het onderwerp complex, divers en veelomvattend. Een onderwerp dat ook vaak ongrijpbaar lijkt. ‘Digitalisering en IT voor commissarissen en toezichthouders’ maakt duidelijk dat er bij commissarissen nog te weinig aandacht is voor dit onderwerp. Met verstrekkende gevolgen. Hoe kun je je verdiepen in dit onderwerp en de juiste vragen stellen? 
    column
    Organisatiekunde
    16 maart 2023
    3-4 minuten leestijd
    Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op het 100 ogen principe, dat in de praktijk vaak wordt toegepast. Bedoeld om de kwaliteit te verbeteren, en goed voor het draagvlak... Maar is het echt een goed principe?
    recensie
    Organisatiekunde
    14 maart 2023
    Teun van Aken
    2-3 minuten leestijd
    Leidinggevenden en professionals zijn zich er vaak niet van bewust dat ze in arbeidssituaties ook altijd lichamelijk aanwezig zijn. En welke effecten dat heeft. Acteurs weten niet beter en kunnen met lichaamstaal hun zeggingskracht inzetten.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden