OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

  Filteren 1

  Filter de resultaten

  Actieve filters 1

  Leiderschap

  Rubriek

  Toon meer

  Online Magazine

  Auteur

  Toon meer

  Dossier

  Toon meer
  Toon resultaten

  Leiderschap

  Hier vindt u artikelen rond boeken over leiderschapsstijlen en leidinggeven. Van Covey tot Kotter. Alles voor professionals die hun leiderschapsvaardigheden willen verbeteren.
  1.843 resultaten
  preview
  Leiderschap
  26 mei 2023
  Sandra Bouckaert
  3-5 minuten leestijd
  Deep Democracy is een besluitvormingsmethode en een dialoogtool, maar het is meer dan dat. Het is een radar voor inclusiviteit, voor het horen van minderheidsstemmen en voor het spelen met je eigen rollen en die van anderen. En bovenal is het een levensfilosofie, zoals ik laat zien in mijn boek ‘Als alle stemmen spreken’.
  Interview
  Leiderschap
  22 mei 2023
  Bert Peene
  5-7 minuten leestijd
  Isabelle Hoebrechts en Gina Peeters schreven ‘Zuurstof voor het brein’, een boek over de impact van positieve intelligentie op je organisatie en leiderschap. We vroegen Isabelle Hoebrechts naar het verband tussen leiderschap en positieve intelligentie, en of je positiviteit kunt organiseren. Hoebrechts: ‘Het draait erom je authentiek kunnen gedragen, in goede en slechte tijden.’
  Interview
  Leiderschap
  19 mei 2023
  Jeroen Ansink
  5-6 minuten leestijd
  Hiërarchisch ingestelde leiders zijn slecht toegerust voor het huidige ondernemingsklimaat, zegt bedrijfsadviseur Frank uit de Weerd in ‘Systeem-geïnspireerd leiderschap’. Hij pleit voor een holistische aanpak die rekening houdt met alle stemmen in de organisatie. ‘Iedereen heeft gelijk – gedeeltelijk.’ 
  recensie
  Leiderschap
  16 mei 2023
  Rudy Kor
  4-5 minuten leestijd
  Samenwerkingsproblemen zijn geen gevolg van een verkeerde leiderschapsstijl of van een gebrek aan sociale vaardigheden van medewerkers en managers. Volgens Inge Mink en Saskia Lips zijn het altijd contextproblemen. Zij stellen in ‘Leidinggevenden zijn Contextmakers’dat de contextwaarin teams werken een veel grotere invloed op ons (groeps)gedrag heeft dan wij denken. Ze hanteren helaas een beperkte definitie van context: psychologische condities die nodig zijn voor een succesvolle samenwerking.
  Interview
  Leiderschap
  8 mei 2023
  Bert Peene
  6-8 minuten leestijd
  ‘Er zijn heel veel boeken over systemen, maar dit is het eerste boek dat over de interventionist gaat. Wat vraagt dat van jou, anders dan je inhoudelijke expertise?’ zegt Jobbeke de Jong over haar boek Beheers je! We spraken haar over het verschil tussen een interventionist en een teamcoach, de dynamiek in taaksystemen en zelfregulatie van de begeleider.
  preview
  Leiderschap
  2 mei 2023
  Aike Borghuis
  3-4 minuten leestijd
  Als je mij een paar jaar geleden de vraag had gesteld: zie jij jezelf als leider?, had ik daar ontkennend op gereageerd. Ik gaf leiding aan een team, maar dat maakte mij toch nog geen leider? Ik deed gewoon keihard mijn best alles goed te doen en maakte te lange dagen.
  recensie
  Leiderschap
  1 mei 2023
  Louis Thorig
  4-5 minuten leestijd
  In de Nederlandstalige vakliteratuur is weinig gepubliceerd over het thema verwaarloosde organisaties, en het ontbreekt aan wetenschappelijke artikelen en boeken die gaan over destructief leiderschap. ‘Destructief leiderschap’ van Joost Kampen is daarom een welkome aanvulling op de bestaande academische leiderschapsliteratuur.
  recensie
  Leiderschap
  28 april 2023
  Henk Jan Kamsteeg
  3-5 minuten leestijd
  Patrick Lencioni doet het weer! Hij ontwikkelde een nieuw model om effectiever samen te kunnen werken en meer plezier te halen uit je werk. In zijn novel ‘De 6 talenten van teamwork’ deelt hij zijn nieuwe inzichten.
  podcast
  Algemeen management
  27 april 2023
  Henk Jan Kamsteeg
  1-2 minuten leestijd
  In deze EXTRA aflevering van podcast De Boekenpraktijk nemen we opnieuw een kijkje in de keuken van het schrijven van een managementboek. We spreken met Henk Jan Kamsteeg, auteur van meerdere managementboeken in verhaalvorm, storytellingexpert en bovendien recensent voor Managementboek.
  Interview
  Leiderschap
  5 april 2023
  Hans van der Klis
  5-8 minuten leestijd
  Saskia Lips en Inge Mink kijken fundamenteel anders naar de manier waarop mensen samenwerken. In hun boek Leidinggevenden zijn contextmakers laten zij zien dat de mens geneigd is samen te werken: dat hoeven we helemaal niet te leren. Sturen op gedrag is daarom niet nodig: samenwerkingsproblemen worden veroorzaakt door de context. ‘Gedrag is altijd functioneel in de context.’
  recensie
  Leiderschap
  3 april 2023
  Peter de Roode
  3-5 minuten leestijd
  ‘Leider zijn in dialoog’ van Hartger Wassink is een dubbelboek over leiderschap. Wassink beschrijft zowel een heldere theorie over ‘het zijn’ als leider als ook een aantal werkvormen om in de praktijk de theorie te kunnen toepassen. Het is een origineel boek met de nodige diepgang. 
  recensie
  Leiderschap
  29 maart 2023
  Hans de Witte-van Mierle
  3-5 minuten leestijd
  Denken over leiderschap gaat een nieuwe fase in, met principes uit het systemisch gedachtegoed. In ‘Systeem geïnspireerd leiderschap’ zetten Frank uit de Weerd en Marita Fridjhon de stap naar toepassing.
  Interview
  Leiderschap
  29 maart 2023
  Jeroen Ansink
  5-7 minuten leestijd
  Beginnende leiders worden volgens leiderschapscoach Lennart van der Kraan vaak onvoorbereid in het diepe gegooid. ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven!’ moet hen helpen om zich op die nieuwe verantwoordelijkheid voor te bereiden. ‘Weersta de druk om jezelf meteen te laten gelden.’ 
  preview
  Leiderschap
  23 maart 2023
  Ronald Koopman
  3-4 minuten leestijd
  In dit praktijkboek belooft Ronald Koopman leiderschaps- en managementlessen van experts uit de Formule 1; een sport waarin alles moet kloppen en waarin details de doorslag geven. In zijn preview vertelt hij hoe hij ertoe kwam, en wat je ervan mag verwachten.
  recensie
  Leiderschap
  22 maart 2023
  Henk Jan Kamsteeg
  4-5 minuten leestijd
  Om vertrouwen te winnen moeten leidinggevenden beter leren communiceren. ‘Communicator’ van Rob Huisman kan hierin helpen. Een boek dat wantrouwen kan helpen voorkomen.
  recensie
  Leiderschap
  22 maart 2023
  Sylvie van der Haar
  3-4 minuten leestijd
  Boekenkasten vol zijn er geschreven over leiderschap, maar originele geluiden daarin zijn schaars. Met ‘Benedictijnse stuurmanskunst’ belicht Wil Derkse het thema vanuit een verrassende invalshoek, namelijk die van de eeuwenoude benedictijnse spiritualiteit. Het is een aanrader voor alle leiders die op zoek zijn naar verdieping en zingeving, maar ook naar praktische handvatten.
  interview
  Leiderschap
  21 maart 2023
  Hans van der Klis
  7-9 minuten leestijd
  In ‘Destructief leiderschap’ confronteert Joost Kampen ons met de eenzijdig positieve kijk op leiderschap zoals die wordt onderwezen en doorgegeven. Kampen, die school maakte met zijn invloedrijke boek ‘Verwaarloosde organisaties’ (2011), vindt dat beschikbare kennis uit onderzoek te weinig doorklinkt in de managementpraktijk ‘Als organisatieveranderaars, bestuurders en managers moeten wij oog hebben voor de donkere kant van organisaties.’
  Interview
  Leiderschap
  17 maart 2023
  Peter Spijker
  7-9 minuten leestijd
  Een groeiend aantal mensen heeft behoefte aan visie en verlangt dat de politiek aandacht besteedt aan de gezondheidszorg, educatie, het milieu en het klimaat. Ze zijn gekant tegen het heersende kortetermijndenken dat mede debet is aan de huidige systeemcrisis. De wereld heeft inspirerende leiders nodig die durven te pionieren en bestaande systemen willen hervormen en verbeteren, stelt Carla de Ruiter in ‘Pionierend Leiderschap’. 
  recensie
  Leiderschap
  14 maart 2023
  Annemarie Smits
  3-4 minuten leestijd
  In ‘Van A naar B’ vertelt oud-topman Jeroen van der Veer zijn verhaal. 42 jaar werkte hij bij de Koninklijke Shell, waarvan vijf jaar als bestuursvoorzitter, van 2004 tot 2009. Nu is hij 75 jaar en heeft hij een boek geschreven over zijn ervaringen bij Shell. Hij wil de lezer deelgenoot maken van zijn geleerde lessen en daarmee inspireren en helpen bij het leidinggeven en internationaal zakendoen. 
  interview
  Leiderschap
  10 maart 2023
  Ronald Buitenhuis
  8-11 minuten leestijd
  ‘Houd het simpel’, predikt oud Shell-topman Jeroen van der Veer in Van A naar B, lessen in leiderschap. Toch bleek het minder simpel om Shell klimaatproof te maken. Shell raakte mede als gevolg van de maatschappelijke duurzaamheidsdiscussie de aaifactor die het jaren had, kwijt. Fossiel=fout. ‘Terwijl er geen bedrijf is dat meer investeert in duurzaamheid in Nederland dan Shell.’ 

  Populaire producten

   Personen

    Trefwoorden