Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Economische ethiek en bedrijfsomgeving

Paperback Nederlands 2015 9789001867874
Verwachte levertijd ongeveer 3 werkdagen

Samenvatting

Ethisch én economisch handelen gaat soms moeilijk samen. Ethisch handelen is gebaseerd op respect voor elk mens, terwijl economisch handelen vaak gericht is op eigenbelang. Respect voor elk mens en het streven naar eigenbelang staan vaak op gespannen voet.

Verschillende ethische stromingen zoals de deugdenethiek, de rechtenethiek, het utilitarisme en de ethiek van de levenskwaliteiten scheppen enerzijds ruimte voor het streven naar eigenbelang maar stellen er anderzijds ook grenzen aan. 'Economische ethiek en bedrijfsomgeving' gaat over deze ruimte en over deze grenzen.

Dit boek biedt in de eerste plaats inzicht in de wijze waarop de verschillende ethische stromingen kijken naar de zogenaamde morele orde: de verwevenheid van mensbeeld, waarden, normen en instituties die het menselijk gedrag richting geven. Tegelijkertijd praten we over economische ethiek. In het economisch handelen is het streven naar eigenbelang belangrijk. We bespreken daarom de ruimte die de ethische stromingen daaraan geven. Maar in de ethische stromingen wordt ook geprobeerd het eigenbelang te beperken. Mensen leven met elkaar samen, zij vormen groepen. Dat is de belangrijkste reden om ook de belangen van anderen in het oog te houden

In hoofdstuk 1 komt aan de orde wat een morele orde is en hoe men met morele dilemma's moet omgaan. De hoofdstukken 2 tot en met 4 behandelen de deugdenethiek, de rechtenethiek en het utilitarisme. Deze komen samen in hoofdstuk 5 in de ethiek van de levenskwaliteiten die in kringen rondom de Verenigde Naties is ontwikkeld. De hoofdstukken 6 en 7 bevatten toepassingen in de gedrags- en beroepscodes en in casussen.

Op de bijbehorende website is digitaal studiemateriaal beschikbaar, zoals toetsvragen voor studenten en docenten, een begrippentrainer en collegesheets.

Specificaties

ISBN13:9789001867874
Trefwoorden:ethiek, bedrijfsleven
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:136
Uitgever:Noordhoff
Druk:1
Verschijningsdatum:15-7-2015
Hoofdrubriek:Management
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Ad Marijs

Ad Marijs is als docent algemene economie verbonden aan de Christelijke Hogeschool Windesheim. Hij schrijft al 25 jaar over dit onderwerp en is samen met Wim Hulleman auteur van de gehele serie Algemene economie en bedrijfsomgeving.

Andere boeken door Ad Marijs

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Moraal
2. Deugden
3. Rechten
4. Nut
5. Levenskwaliteiten
6. Gedrags- en beroepscode
7. Casussen

Literatuur
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Economische ethiek en bedrijfsomgeving