Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het slimme onbewuste

Denken met gevoel

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2011 9789035136779 1e druk
10
Voormalig top 10Totaal 27 dagen
EvergreenTotaal 1239 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Waarom helpt nadenken vaak niet bij het nemen van beslissingen? Waarom vinden we een liedje dat al weken op nummer 1 staat in de hitlijsten leuker dan een liedje dat we voor het eerst horen? En hadden Mozart en Einstein een beter functionerend bewustzijn dan wij, of was het hun onbewuste dat hen tot genieën maakte?

We plaatsen het bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren: dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt. Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn.

Het slimme onbewuste laat zien dat deze zienswijze onzinnig is en dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Ap Dijksterhuis weet op verbluffend heldere wijze duidelijk te maken hoe menselijk gedrag werkt.

In 2005 kreeg Dijksterhuis een vici-subsidie, de grootste wetenschappelijke subsidie van nwo. 'Dijksterhuis krijgt de prijs voor geweldig creatief onderzoek naar de rol van automatische en onbewuste processen. Hij leidde zijn generatie met de introductie van een opmerkelijk aantal vindingrijke paradigma's dat een tipje van de sluier oplicht en de onbewuste bronnen van menselijk denken en doen onthult.' - APA-juryrapport

Specificaties

ISBN13:9789035136779
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:239
Uitgever:Bert Bakker
Druk:1
Verschijningsdatum:18-3-2011
ISSN:

Expertrecensies (4)

recensie
Het slimme onbewuste
Wouter Jacobs | 24 juni 2010
Het boek 'Het slimme onbewuste' is een ode aan het onbewuste. De rol van het onbewuste is door de jaren heen enorm onderschat en er is ten onrechte veel te veel betekenis toegekend aan het bewuste. Ap Dijksterhuis (hoogleraar psychologie) rekent hier rigoureus mee af en plaatst het onbewuste op het voetstuk dat het verdient.
Lees verder
recensie
Het slimme onbewuste
Joke Verplanke | 16 oktober 2008
Het onbewuste is in de mode. Het is niet langer het domein van de softies, maar ook van de harde sector en bij jongeren. Zo kreeg mijn dochter (werkzaam bij een gerenommeerd Amerikaans consultancy-bedrijf) laatst het boek van Ap Dijksterhuis: 'Het slimme onbewuste' van een collega. Dijksterhuis laat zien dat onbewuste helpt bij het nemen van beslissing, in plaats van het bewuste, zoals we geneigd zijn te denken.
Lees verder
recensie
Het slimme onbewuste
Peter de Roode | 2 april 2008
'Het slimme onbewuste' is een fascinerend boek dat ons vertelt dat het onbewuste superieur is aan het bewustzijn. Een goed leesbaar boek waarin hoogleraar Ap Dijksterhuis aan de hand van interessante onderzoeken en experimenten de lezer introduceert in de wereld van het onbewuste. Deze wereld, zo betoogt de auteur, wordt nogal onderschat, terwijl de tegenpool, het bewustzijn, daarentegen erg wordt overschat.
Lees verder
recensie
Het slimme onbewuste
Frans van Schijndel | 3 maart 2008
In 'Het slimme onbewuste. Denken met gevoel' maakt auteur Ap Dijksterhuis ons bewust van de rol van ons onbewuste in het dagelijks leven. Dit vlotgeschreven boek is voor iedereen die meer inzicht wil krijgen over de werking van ons bewustzijn, ons onbewuste en de wisselwerking daartussen.
Lees verder

Lezersrecensies

4.4 van de 5
43 stemmen
23
17
1
1
1

Interviews en artikelen (3)

nieuws
De replicatiecrisis in de psychologie
Ger Post 18 oktober 2016 Het vakgebied psychologie zit in een replicatiecrisis. Een wijdverbreid onbegrip van het gebruik van statistische methodes zou hieraan ten grondslag liggen.
nieuws
Het slimme onbewuste bewust onderuit gehaald
Ger Post 16 februari 2015 Volgens de auteurs van een aantal bestsellers kunnen we een moeilijke keuze beter op gevoel maken – en in ieder geval niet te veel nadenken over de keuze. Maar ‘Het slimme onbewuste’ kreeg in een recente meta-analyse flink wat klappen te verduren.
column
Wat ben ik toch dom
Michel Hoetmer 18 september 2008 Oeps. Dat was even schrikken! Ik dacht altijd van mezelf dat ik een weldenkend mens was. U kent ze wel, van die typetjes die heel bewust bezig zijn met hun werk. Dat beeld ligt aan gruzelementen na het lezen van het boek Het slimme onbewuste van Ap Dijksterhuis.

Over Ap Dijksterhuis

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft veel gepubliceerd over het onbewuste, onder meer in het gezaghebbende Science. Zijn werk krijgt veel aandacht en werd meerdere malen besproken in The New York Times. Hij won verschillende wetenschappelijke prijzen, waaronder de prestigieuze Early Career Award van de American Psychological Association. In 2005 kreeg Dijksterhuis een vici-subsidie, de grootste wetenschappelijke subsidie van nwo. 'Dijksterhuis krijgt de prijs voor geweldig creatief onderzoek naar de rol van automatische en onbewuste processen. Hij leidde zijn generatie met de introductie van een opmerkelijk aantal vindingrijke paradigma's dat een tipje van de sluier oplicht en de onbewuste bronnen van menselijk denken en doen onthult.' apa-juryrapport

Andere boeken door Ap Dijksterhuis

Inhoudsopgave

1. Het vallende bewustzijn
2. Het moderne onbewuste
3. Onbewust waarnemen
4. Onbewust iets menen
5. Onbewust beslissen
6. Onbewuste creativiteit
7. Onbewust doen, deel 1
8. Onbewust doen, deel 2
9. Maar toch..

Woord achteraf
Noten
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het slimme onbewuste