Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Dynamische marktwerking

Over de complexiteit van mededinging in vijf sectoren

Paperback Nederlands 2006 9789052614687
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Marktwerking kan worden bekeken vanuit verschillende perspectieven. Zo kijkt een jurist naar hoe het gedrag van ondernemingen zich verhoudt tot nationale en internationale regelgeving en richt een bestuurskundige zich op de doelmatigheid van toezicht. Voor een econoom is marktwerking belangrijk om de welvaart van consumenten te verbeteren. de economische invalshoek staat centraal in 'Dynamische marktwerking'.

Economische sectoren hebben hun eigen karakteristieken, die van invloed zijn op marktwerking. Criteria als toegankelijkheid, dienstverlening en kwaliteit zijn anders voor bijvoorbeeld de luchtvaart dan voor de zorg en moeten dus voor iedere sector anders worden benaderd. In 'Dynamische marktwerking' wordt de introductie van marktwerking in vijf wat dat betreft 'lastige' sectoren onder de loep genomen: zorg, elektriciteit, post, spoor en luchtvaart. Het zijn markten die in de praktijk ver afliggen van de ideale wereld van volkomen concurrentie en die het gevaar van mislukken altijd in zich dragen. Uit de dagelijkse dynamiek van marktwerking in deze sectoren valt veel te leren.

Het boek geeft mede op basis van deze praktijkgevallen antwoord op vragen als: waarom is marktwerking nodig of gewenst? Hoe komt marktwerking tot stand? Hoe dient het marktwerkingsbeleid te worden vormgegeven? En: wat heeft de ervaring van de afgelopen jaren ons geleerd?

'Dynamische marktwerking' is geschreven voor economen, beleidsmedewerkers, ondernemers, juristen, onderzoekers en andere belangstellenden. Als inleiding in de economie van het marktwerkingsbeleid is het boek verder geschikt voor gebruik op hbo en universiteit, zowel in economische vakken als in juridische, bestuurskundige en politicologische.

Specificaties

ISBN13:9789052614687
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:186
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:20-8-2009
Hoofdrubriek:Economie

Lezersrecensies

3.0 van de 5
1 stem
0
0
1
0
0

Over Barbara Baarsma

Barbara Baarsma is hoofdeconoom van PwC Nederland en geeft in deze rol tevens leiding aan het hoofd economisch bureau van PwC. Sinds 2009 is zij hoogleraar Toegepaste Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast vervult zij verschillende maatschappelijke nevenfuncties. Zo is zij voorzitter van de Bankraad van DNB en lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. Voor haar komst naar PwC was Barbara onder andere werkzaam bij Rabobank. Zij is regelmatig gevraagd om in commissies mee te denken over beleidsproblemen voor ministers. Zo was zij voorzitter van de door minister Schippers ingestelde commissie Macrobeheersinstrument in de medisch specialistische zorg en was dat eerder van de door minister Klink ingestelde commissie Verticale integratie in de zorg. Ook was zij lid van onder meer de visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep, de Commissie Structuur Nederlandse banken, de Commissie Dienstverlening aan huis, de Commissie Speelveldtoets en de Taskforce Verdienvermogen Kringlooplandbouw.

Andere boeken door Barbara Baarsma

Over Marc Pomp

Dr. Marc Pomp is programmaleider Marktsectoren Centraal Planbureau.

Andere boeken door Marc Pomp

Over Jules Theeuwes

Prof. dr. Jules Theeuwen is hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van SEO Economsich Onderzoek.

Andere boeken door Jules Theeuwes

Inhoudsopgave

Leeswijzer

1. De basis van het marktwerkingsbeleid
2. Concurrentie in de zorg: op berenjacht
3. Elektriciteit: een spannende markt
4. De postbode is de klos
5. Overheid tussen twee sporen
6. Luchtvaartconcurrentie: een slag in de lucht?
7. Lessen over marktwerking

Literatuur
Verklarende woordenlijst
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Dynamische marktwerking