Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
VOORDEEL - 64% korting
, , , e.a.

ENGAGED - Naar een krachtige regio

Gebonden Nederlands 2020 9789053031414
Verkooppositie 4591Hoogste positie: 939
Nog slechts 3 exemplaren! Op=Op!
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis
29,95
10,95
VOORDEEL - 64% korting

Samenvatting

'ENGAGED - Naar een krachtige regio' laat zien hoe een regio reageert op de grote economische, sociale en technologische veranderingen van onze tijd. Covid-19, migratiestromen, globalisering, sociale media en nog veel meer ontwikkelingen hebben voor onzekerheid gezorgd en voor een onduidelijk toekomstbeeld.

In dit boek wordt geschetst hoe een regio in denken en doen een weg zoekt naar nieuwe samenhang. Engaged is daarbij een kernbegrip. Kennisinstellingen (studenten, docenten, onderzoekers), bedrijven (profit en not-for-profit), overheden en burgers werken met elkaar aan vernieuwing. Noodzakelijke transities worden beschreven in aparte hoofdstukken over de economie, de manier van samenwerken en de opbouw van een kennisinfrastructuur. Hierbij is de regio weliswaar het speelveld maar vormen de hele wereld, Europa en Nederland de context.

In het boek wordt in- en uitgezoomd. Nieuwe theorievorming over sociale en economische ontwikkeling in complexe omgevingen wordt aangehaald. Denkers over een inclusieve (sociale en ecologische) economie worden geciteerd en daarnaast worden praktische experimenten beschreven die beogen de regio weerbaarder en toekomstbestendiger te maken. Het uiteindelijke doel is te komen tot een heel nieuw ecosysteem waarin op maartschappelijke vraagstukken niet meer vanuit afzonderlijke posities wordt gereageerd, maar waarin iedereen vanuit expertise en betrokkenheid meewerkt aan de best mogelijke aanpakken.

In het boek wordt een dergelijk ecosysteem ook concreet gemaakt aan de hand van innovatiewerkplaatsen, gebiedscoöperaties en een overkoepelende regiocoöperatie. Posities, rollen en verantwoordlijkheden van verschillende stakeholders worden beschreven waarin dit alles mogelijk wordt. Op veel plaatsen wordt ook de rol van de Hanzehogeschool als engaged university expliciet belicht. De vele duizenden studenten en hun innovatiekracht, het veranderende onderwijs, de interne en externe samenwerking, de lectoraten en de innovatiewerkplaatsen.

'ENGAGED' heet ook het laatste hoofdstuk. Het is en nieuw denkkader voor iedereen: onderwijsinstellingen, bedrijven, overheden en anderen. Dit kader vloeit voort uit alle hiervoor beschreven ontwikkelingen voor een regionale reactie op een continu veranderende en soms disruptieve wereld.

Specificaties

ISBN13:9789053031414
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:292
Druk:1
Verschijningsdatum:1-12-2020
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Anu Manickam

Anu Manickam is gepromoveerd op complexiteitstheorie, toegepast op economische clusters en regio-ontwikkeling. Vanuit de Hanzehogeschool participeert zij in beleids- en onderzoeksprojecten over regio-ontwikkeling en innovatieve ecosystemen, zowel in Europees als in regionaal verband. Daarnaast draagt zij bij aan curricula-ontwikkeling in Masterprogramma's.

Andere boeken door Anu Manickam

Over Karel van Berkel

Karel van Berkel is socioloog en organisatieadviseur en als docent verbonden aan de Hanzehogeschool en Schouten University of Applied Sciences. Vakgebieden: strategie, verandering, management en leidinggeven, kwaliteit. Gespecialiseerd in interventies in complexe dynamische contexten. Hij publiceerde eerder boeken over zelfsturende teams en organisatievernieuwing.

Andere boeken door Karel van Berkel

Inhoudsopgave

Voorwoord
Ten geleide
Leeswijzer

1 Transities in de regionale economie – op weg naar next economy
1.1 Een onafwendbare paradigmaverschuiving: de opkomst van een inclusieve regionale economie
1.2 De regio als wereldspeler
1.3 Europa als context voor de regio

2 Transities in de regionale samenwerking – op weg naar next governance
2.1 Coöperaties toen en nu
2.2 Regio-ontwikkeling, een aanpak vanuit complexiteit
2.3 Versterkingen van de regio: lessen vanuit commons, clusters en coöperaties

3 Transities in de regionale kenniscentrale – op weg naar next education
3.1 Het OVO-Drieluik
3.2 Leren in innovatiewerkplaatsen
3.3 Een ondernemend ecosysteem als streefbeeld en wenkend perspectief

Gesprek met Henk Pijlman
Hoe gaat het in de praktijk?


4 Naar een nieuwe regionale aanpak – ENGAGED
4.1 ENGAGED, naar een nieuw regionaal kennisecosysteem
4.2 ENGAGED in de praktijk

Referenties
Begrippenlijst
Afkortingen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        ENGAGED - Naar een krachtige regio