
Lees verder
adviseur CinC Management Consultants, mede-initiatiefnemer van de community 'Koplopers in de zorg'.
Meer over de auteursDe afgelopen jaren publiceerden Jaap Jan Brouwer en Jaap Peters regelmatig over de tegenstellingen tussen de Anglo-Amerikaanse en Europese wijze van organiseren. In dit boek hebben zij hun krachten gebundeld en staat de vraag hoe Europese organisaties er nu precies uitzien centraal. Na een korte schets te hebben gegeven van de wereld waarin we op dit ogenblik leven, lopen ze de verschillende organisatiethema's in samenhang langs. Telkens wordt vanuit een Europees perspectief naar de missie, visie en strategie van de organisatie en naar de inrichtingsvraagstukken op het terrein van structuren, systemen, mensen en cultuur gekeken.
Zo schetsen zij een beeld van het type organisatie dat veel beter bij onze identiteit past dan het decennialang omarmde Anglo-Amerikaanse model. Een organisatie waarin de nadruk niet langer op het creëren van aandeelhouderswaarde ligt, maar waarin de passie van vakmensen als de bron van het organiseerproces wordt gezien. Daarmee is dit boek de brug van de geplande naar de echte wereld: de wereld van het Europese organiseren in de 21e eeuw.
Jaap Jan Brouwer is organisatieadviseur en auteur van een aantal succesvolle boeken, waaronder Angelsaksen versus Rijnlanders, Militaire innovaties voor dagelijks gebruik en Organiseren in een veranderende wereld. In het dagelijks leven is hij verbonden aan DeLimes, een netMerk op het terrein van organisatieontwikkeling. Jaap Peters is auteur van de bestsellers Intensieve menshouderij, Het Rijnland boekje en Bij welke reorganisatie werk jij? Hij is als organisatieactivist en 'berater' verbonden aan DeLimes. In 2007 was hij medeoprichter van het kwartaalmagazine Slow Management.
rijnlands model anglo-amerikaans model vakmanschap verbinding vertrouwen europees organiseren managementparadigma's stakeholdervalue shareholdervalue organisatiekunde ordoliberalisme organisatie-inrichting innovatie principe-gestuurd organiseren waarde- versus doelrationaliteit regel-gestuurd organiseren management leiderschap lerende organisatie maatschappelijke verandering bureaucratie privatisering organisatieverandering parallelle werelden auftragstaktik culturele verschillen besturingsconcept organisatielevenscyclus menselijke maat leidinggeven stakeholderbenadering teamperformance waardecreatie spreadsheetmanagement planning-en-controlcyclus sociale innovatie familiebedrijven marktwerking intensieve menshouderij neoliberalisme 7s-model arbeidsproductiviteit slow management procesgericht organiseren civil law versus common law social media maatschappelijk verantwoord ondernemen sociaal kapitaal publieke sector het nieuwe werken politiek organisatiecultuur système productif local veranderingsmanagement strategisch management product leadership versus cost leadership zelfregulerend team game theory mont pèlerin society scharrelruimte versus regelruimte paradigmashift vakbonden kennismanagement leren in organisaties financieel management gemeinschaft vs. gesellschaft new public management regelruimte corporate democracy toeslagenaffaire