Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

BiSL – Een Framework voor business informatiemanagement

E-book Pdf met watermerkbeveiliging Nederlands 2020 9789401806497
EvergreenTotaal 976 dagen
Verkooppositie 3649Hoogste positie: 11
Direct te downloaden

Samenvatting

BiSL®, Business Information Services Library, is het framework voor business informatiemanagement. Dit boek is de officiële beschrijving van BiSL 3de editie.

BiSL 3de editie wijkt niet essentieel af van BiSL tweede druk (2012). Daarmee is het framework ‘upwards compatible’. Bestaande BiSL-gebruikers ondervinden geen beperkingen, maar krijgen aanvullende mogelijkheden en informatie aangereikt. Er zijn enkele onderwerpen toegevoegd, zoals: ketens, data, beveiliging, de verschuiving van veel maatwerk-applicaties naar vooral pakketten en naar Cloud en daarmee ook de andere rol van de eigen IT-organisatie.

In een nieuw hoofdstuk worden de relaties met diverse andere frameworks en modellen beschreven. Verder is In het BiSL-model het proces Operationele ketenafstemming toegevoegd en zijn enkele processen anders gerangschikt. De kern is hetzelfde gebleven: BiSL geeft invulling aan de processen en activiteiten die noodzakelijk zijn om de informatievoorziening te sturen vanuit de business, dat wil zeggen vanuit gebruikers- en bedrijfsoptiek. Het is een samenhangend framework, met aandacht voor zowel uitvoerende, sturende als richtinggevende processen, alsmede voor de onderlinge relaties.

In dit boek worden het BiSL-framework en de processen daarbinnen beschreven. Het biedt uitgebreide uitleg van alle aspecten en geeft handvatten om er zelf in de eigen organisatie mee aan de slag te gaan. Het boek is geschreven voor o.a. business informatiemanagers, functioneel beheerders, informatiemanagers, systeemeigenaren, CIO’s, businessmanagers en -consultants en is het officiële studieboek voor het BiSL Foundation examen van APMG.

Specificaties

ISBN13:9789401806497
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:pdf
Aantal pagina's:234
Druk:3
Verschijningsdatum:17-6-2020
Hoofdrubriek:IT-management / ICT
ISSN:

Lezersrecensies

4.0 van de 5
21 stemmen
2
16
3
0
0

Over Remko van der Pols

Remko van der Pols is mede-grondlegger en managing consultant van het expertisecentrum Lifecycle Enabling binnen Pinkroccade Atribit. Dit expertisecentrum houdt zich bezig met het inrichten van IT-organisaties en het doorlichten en vernieuwen van informatiesystemen en het opstellen van ICT-portfolio's. Remko van der Pols heeft het ASL-framework in hoge mate mede vormgegeven. Daarnaast heeft hij diverse malen gepubliceerd in onder meer informatie en het IT-beheer jaarboek over functioneel en applicatiebeheer en informatieplanning.

Andere boeken door Remko van der Pols

Over Ralph Donatz

Ralph Donatz is co-auteur van het BiSL-framework en auteur van de BISL-Zelfevaluatie. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de doorontwikkeling van het framework en adviseert hij al vele jaren verschillende organisaties over het gebruik van het van BISL. Hierbij heeft hij verschillende organisaties geholpen bij het inrichten en (verder) professionaliseren van business informatiemanagement. Daarnaast heeft hij diverse malen gepubliceerd in onder meer Informatie en het IT-beheer jaarboek over functioneel beheer en informatiemanagement

Andere boeken door Ralph Donatz

Over Frank van Outvorst

Frank van Outvorst is co-auteur van het BiSL-framework en enthousiast actief bij doorontwikkeling en toepassing van het framework. Frank doet onderzoek naar de invulling van business informatiemanagement en het gebruik van BiSL en verzorgt regelmatig nationaal en internationaal pressentaties over business informatiemanagement en BiSL. Tevens is Frank nauw betrokken bij de ontwikkeling en doorontwikkeling van het ASL-framework. Hij is ook actief in de ISO-werkgroep die zich bezighoudt met de governance of IT en de ISO 38500-standaard. Frank is als associate verbonden aan The Lifecycle Company.

Andere boeken door Frank van Outvorst

Over René Sieders

René Sieders is medeoprichter en eigenaar van The Lifecycle Company, de strategische kennispartner van de ASL BiSL Foundation. René heeft bijgedragen aan de (door-) ontwikkeling van de ASL- en BiSL frameworks. Tevens heeft hij een leidende rol gespeeld bij de ontwikkeling van ISO/IEC 16350, de internationale standaard voor applicatiemanagement, gebaseerd op ASL. In het dagelijks leven helpt hij organisaties bij het inrichten en professionaliseren van applicatiemanagement, functioneel beheer en informatiemanagement en I-governance.

Andere boeken door René Sieders

Inhoudsopgave

Voorwoord bij BiSL 3de editie V

1 INLEIDING 1
2 BUSINESS INFORMATIEMANAGEMENT 7
3 HET FRAMEWORK BISL 21
4 HET PROCESCLUSTER GEBRUIKSBEHEER – DE DAGELIJKSE BEHEERPROCESSEN 25
5 HET PROCESCLUSTER FUNCTIONALITEITENBEHEER – ONDERHOUD EN VERNIEUWING 53
6 DE VERBINDENDE PROCESSEN (1) – UITVOEREND NIVEAU 83
7 HET PROCESCLUSTER STURENDE PROCESSEN 99
8 HET PROCESCLUSTER OPSTELLEN INFORMATIESTRATEGIE 127
9 HET PROCESCLUSTER OPSTELLEN IV-ORGANISATIESTRATEGIE 155
10 DE VERBINDENDE PROCESSEN (2) – RICHTINGGEVEND NIVEAU 181
11 GEBRUIK EN INVOERING VAN BISL 89
12 HOE VERHOUDT BISL ZICH TOT…. 195

Bijlage 1 Het BiSL-procesmodel 203
Bijlage 2 Toelichting bij de processchema’s 205
Bijlage 3 Begrippenlijst BiSL Nederlands-Engels 207
Bijlage 4 Begrippenlijst BiSL 211
Bijlage 5 Afkortingen 216
Literatuur 217

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        BiSL – Een Framework voor business informatiemanagement