We hebben alle drie ruime ervaring met systeeminnovaties, en dat was ook precies de reden waarom de publicatie er moest komen. Met z'n drieën pratend bedachten we dat we onze lessons learned graag wilden delen met anderen. Een te gaaf onderwerp om dat niet te delen. Want laten we wel zijn: systeeminnovaties zijn absluut taaie vraagstukken. Waar we voor het behoud van onze toekomstige welvaart ook écht stappen in moeten zetten als ‘bv Nederland'. Juist daarom hebben we ruime aandacht geschonken aan onze praktijkervaringen, die we zowel hebben getoetst aan gangbare managementtheorieën als in dialoog met een 10-tal innovatie-experts uit verschillende werelden van overheden, bedrijfsleven en wetenschap. Zo is deze praktijktheorie ontstaan.
Klinkende casuistiek
Kijk in PowerPoint kan alles. Maar als je zo'n taaie innovatie ook daadwerkelijk wil laten vliegen, als je écht naar de opschaling wil realiseren in de geest van start-up naar scale-up, dan zul je je handen vuil moeten maken. Dat werkt alleen in de praktijk.
Modal Shift
Voor mensen die werkzaam zijn in de sector mobiliteit, zullen de vier praktijkcasussen die in meerdere hoofdstukken terugkeren (Connected Transport, Modal Shift, Super EcoCombi en MONO-zakelijk) bekend in de oren klinken. Toch is het zeer zeker geen exclusief mobiliteitsfeestje. Het boek is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in complexe systeeminnovaties, of het nu gaat om transities in energie, klimaat, mobiliteit, veiligheid of zorg'. Juist daarom dat de aanpak en opzet van de auteurs ook getoetst aan de ervaringen van tien innovatietoppers, onder wie deltacommissaris Peter Glas, Techleap-voorman Constantijn van Oranje en topambtenaar Jan Hendrik Dronkers. Die ervaringen komen in interviewvorm terug aan het einde van elk hoofdstuk.
Skiën in de mist
Ladders tegen wolken (de ladder staat voor houvast, de wolken voor onbekende vergezichten) is zeker geen ‘kookboek' of ‘handboek soldaat'. Het is meer een inspiratie- en doe-boek, waarbij lezers kunnen leren van bewezen successen en gemaakte fouten die we ook onverbloemd benoemen. Het boek is opgebouwd aan de hand van een 5-tal stappen (in feite een soort van roadmap) waarin we per casus ingaan op een beschrijving van de activiteiten binnen dat stadium.
We hopen verder dat het boek makkelijk leest. Het boek heeft een wetenschappelijke basis, maar om het herkenbaar en leesbaar te houden, gebruiken we graag af en toe een klinkslag. En een vleugje humor. En voor lezers met veel interesse maar toch iets te weinig tijd: in het laatste hoofdstuk (‘Lessons Learned') staan in vogelvlucht de belangrijkste bevindingen en ‘acht tips voor succes'.
Bedrijfseconoom Dirk-Jan de Bruijn– opgeleid aan de RU Groningen en de VU Amsterdam – is meer dan 35 jaar actief met het effectueren van complexe veranderopgaven. Vanuit managementposities bij onder meer IBM, Bakkenist, Deloitte, Rijkswaterstaat, ABD/I-Interim Rijk en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Hans Bakker heeft als ondernemer, coach en consultant veel ervaring in de diverse wereld van innovatie. Hij heeft gewerkt met organisaties in een breed scala van sectoren, van voeding en chemie tot financiële dienstverlening en hightech. Lange tijd voor grote internationale bedrijven, start-ups en venture teams en de afgelopen jaren op het grensvlak van publiek en privaat.
Michiel Jak heeft in de afgelopen 20 jaar succesvolle teams en afdelingen op het gebied van innovatie opgezet en geleid. Zowel in puur commerciële, internationale omgevingen (consultancy-organisaties Altran en Squarewise), als in complexe publiek-private omgevingen als TNO. De laatste jaren doet hij dat als onafhankelijk adviseur in meer publieke omgevingen met een krachtige marktvraag, zoals SmartPort/Havenbedrijf Rotterdam, MRDH en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Ze zijn de auteurs van Ladders tegen wolken.
Over Hans Bakker
Over Dirk-Jan de Bruijn
Bedrijfseconoom Dirk-Jan de Bruijn is sinds 2004 actief in verschillende management- en directiefuncties binnen de Rijksdienst. Met een forse verandercomponent. Daarvoor was hij gedurende een twintigtal jaren actief als managementconsultant in het publieke domein verbonden aan Deloitte (en rechtvoorganger Bakkenist) en IBM. Hij heeft zich gespecialiseerd in netwerkleiderschap en systeeminnovatie.