Er is een groot tekort aan goede inkopers in de publieke sector. Ons idee is dat dit met het imago te maken heeft, want het publieke-inkoopvak is volgens ingewijden heel leuk, maar er zijn te weinig mensen die hierover vertellen. Er bestaan veel boeken over inkopen en aanbesteden, maar die zijn vooral theoretisch en/of juridisch van aard. Daar vallen zelfs wij, beiden adviseur in de publieke sector, soms bij in slaap.
Wij delen daarom graag de échte verhalen uit de praktijk en vertellen hoe je een succesvolle inkoper wordt. Maar vooral hoe boeiend en afwisselend inkopen in de publieke sector is, zodat hopelijk meer mensen na het lezen van dit boek zeggen: ‘Wat een gave baan, dat wil ik ook!’
Een mooi en uitdagend vak
In dit boek vertellen wij hoe inkoop in de publieke sector nu echt werkt. Je leest niet alleen waarom het zo’n mooi en uitdagend vak is, maar we laten je via verhalen uit de praktijk ook zien waarom het soms misgaat. Welke rol heeft inkoop gespeeld en wat kunnen we ervan leren? Wat maakt een inkoper goed en succesvol en hoe kun je zo’n inkoper worden?
Het draait uiteindelijk allemaal om vaardigheden, houding en gedrag van de inkoper. We beginnen met het beschrijven van de basisvaardigheden die iedere inkoper moet bezitten:
- Communicatieve vaardigheden;
- Adviesvaardigheden;
- Overtuigen;
- Inhoudsdeskundigheid;
- Organisatiesensitiviteit;
- Omgaan met politieke en bestuurlijke complexiteit.
Na deze basis gaan we verder de diepte in via de volgende hoofdvaardigheden:
- Proactief handelen;
- Klantgericht handelen;
- Een positie innemen;
- Verbinden;
- Vereenvoudigen;
- Strategisch denken en handelen;
- Een open houding aannemen.
Zelf aan de slag
In ons boek werken we al deze vaardigheden uit en vind je in de bijlagen checklists waarmee je zelf aan de slag kan. We sluiten ons boek af met de uitdaging waar we anno 2022 nog steeds mee te maken hebben: het gebrek aan goede inkopers. Hoe kunnen we nieuwe inkopers opleiden? En als die inkopers er zijn, hoe zorg je dan als overheidsorganisatie dat je hen vasthoudt? En moet je hen wel willen vasthouden?
Zo hopen we anderen te inspireren om anders te kijken naar de arbeidsmarkt en meer mensen te vinden om de complexe inkoopvraagstukken waar wij als maatschappij, en dus de overheid, mee te maken hebben.
Over Yvette Berkel
Yvette is directeur en meewerkend voorvrouw bij Procurance. Ze zit zelf bewust volop in de opdrachten. Zo werkt ze aan én in de (inkoop)organisaties van haar klanten en kan ze actuele praktijkkennis effectief doorgeven, bijvoorbeeld als docent voor Nevi en Workademy. Ook is Yvette coauteur van Onderhandelen voor vrouwen. Het is haar passie om te laten zien hoe aantrekkelijk het inkoopvak is.
Over Rachel Heeringa
Rachel is betrokken bij de verdere ontwikkeling van Procurance als werkgever en verantwoordelijk voor de praktijkschool Workademy. In beide rollen begeleidt zij inkoopprofessionals bij hun vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling.