OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
18.975 resultaten
recensie
Algemeen management
13 december 2024
Ria van Dinteren
4-5 minuten leestijd
‘Waarom zegt niemand er wat van?’ is een aansprekende titel. Het boek stelt bovendien niet teleur. Onverbloemd stelt Gytha Heins zaken aan de orde die teaminspanningen ondermijnen. Zoals het praten over in plaats van met elkaar en het wijzen naar iemand die iets zou moeten doen, zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen.
Interview
Algemeen management
13 december 2024
Peter Spijker
6-8 minuten leestijd
Veel mensen hebben in hun leven niet het makkelijkste pad bewandeld. In ‘De verbindende factor’ noemt Lydia van Oudenaren hen ‘codeswitchers’. Dankzij hun ervaringskennis kunnen ze bruggen slaan in een samenleving die steeds diverser wordt. Codeswitcher zijn verbinders en daarmee een verrijking voor iedere organisatie.
preview
Leiderschap
13 december 2024
Oscar David
3-4 minuten leestijd
In een tijd waarin leiderschap onder een vergrootglas ligt en veranderingen sneller gaan dan ooit, is het bouwen aan vertrouwen de sleutel tot succes. Mijn nieuwste boek, ‘De biografie van vertrouwen’, is een logisch vervolg op mijn eerdere werk over macht. Macht stelt leiders in staat richting te geven, maar vertrouwen zorgt ervoor dat anderen die richting willen volgen. Dit boek is een oproep aan bestuurders om vertrouwen te herstellen waar het kan en te bouwen waar het moet.
recensie
Communicatie en media
13 december 2024
Liesbeth Tettero
3-4 minuten leestijd
Hoe ga je een gesprek aan over een onderwerp dat je erg aan het hart gaat, maar waarvan je weet dat de ander er heel anders in staat? En waarom zou je? Het wordt een ongemakkelijk gesprek, dat weet je bij voorbaat. Rixt Hulshoff Poll, Zoë Papaikonomou, Hodo Abdullah en Elodie Kona schreven hierover het boek ‘Ongemakkelijke gesprekken’. Een survivalgids voor ongemakkelijke gesprekken, of het nu op het werk of tijdens een familiefeest is.
recensie
Mens en maatschappij
12 december 2024
Peter Streefkerk
5-7 minuten leestijd
Soms krijg je een boek onder ogen waarvan je had gewild dat je het eerder had mogen en kunnen lezen. Eerder was mijn wens, maar niet helemaal te laat zag ik recentelijk de introductie van het boek ‘Afscheid zonder spijt’ van Pauline van der Wees. Een boek dat mij bij het lezen van de eerste tot de laatste bladzijde herinnerde aan mijn voornemen ruim twee jaar geleden om ‘iets’ met dit onderwerp te doen.
podcast
Leiderschap
12 december 2024
Jan Sonneveld
1-2 minuten leestijd
Hoe zorg je als leider dat jouw woorden echt impact maken? In zijn boek 'Sprekend leiderschap' legt Jan Sonneveld uit hoe authentieke communicatie de kern vormt van effectief leiderschap. In De Boekenpraktijk deelt hij zijn inzichten over de kracht van woorden, de verbinding met je publiek en het belang van waarachtigheid. Sonneveld: 'Woorden doen ertoe. Ze veranderen constant de relaties met anderen om ons heen en ons zelfvertrouwen.'
preview
IT-management / ICT
12 december 2024
Tieme Woldman
4-6 minuten leestijd
‘Gids voor het toepassen van de EU AI-wet’ van Tieme Woldman helpt AI-leveranciers en gebruikers om via praktijkgerichte stappen aan de Europese AI-wet te voldoen. In deze preview vertelt Woldman over het hoe en waarom van de gids.
recensie
IT-management / ICT
12 december 2024
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Hebben de grote techbedrijven zoals Google, Facebook en Microsoft al meer macht dan de nationale overheden? Ja, in sommige opzichten wel. Volgens Marietje Schaake hebben we dat mede aan onszelf te wijten. De gevolgen en wat we er nu nog aan kunnen doen beschrijft ze in haar boek ‘De Tech Coup, hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen’.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 december 2024
Jan Hoogstra
4-5 minuten leestijd
Recent was in het nieuws dat volwassenen dikker en dikker worden, dat gaat over ons fysiek welzijn. Maar ook binnen de geestelijke gezondheidszorg stijgt de vraag, mensen hebben mentale problemen en zoeken ondersteuning. Je mentale kracht vergroten zou al een ontlasting van de GGZ betekenen. Michael Kortekaas zet in ‘Ontdek je mentale kracht’ zijn verkregen inzichten op een rijtje.
Interview
Algemeen management
11 december 2024
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Met ‘Gelieve niet te stotteren op onze inclusieve werkvloer’ breekt Steven de Jong een lans voor de arbeidsmarktkansen van mensen die stotteren. De Jong, ervaringsdeskundige, vroeg 80 werkgevers of hun vacature openstaat voor stotterende sollicitanten. Een journalistiek onderzoek met een persoonlijke aanleiding. ‘Nu ik als ondernemer geen manager meer heb die mij afrekent op het stotteren, voel ik me vrijer dan ooit. Alsof ik mijn stem terugkreeg.’
preview
Leiderschap
11 december 2024
Michiel Soeters
3-4 minuten leestijd
In een tijd waarin de vraag ‘wat is mannelijkheid’ regelmatig klinkt en bepaalde influencers dat beeld patriarchaal en vrouwonvriendelijk neerzetten, vinden wij, Marnix Reijmerink, Michiel Soeters en Jakob van Wielink, het tijd om ‘oude’ mythes rondom mannelijk leiderschap te ontrafelen. In ‘Leiden vanuit mannelijke kracht - Mythes ontrafeld’ brengen we onze ervaringen met het werken met en begeleiden van mannen samen. Om mannen én vrouwen een nieuwe blik op mannelijke kracht te geven.
column
Algemeen management
11 december 2024
Justin van Lopik
1-2 minuten leestijd
Carol Dweck en groeimindset. Een naam en term die opdoken in de wereld van managementboeken toen ik begon bij Managementboek. Voor mij was alles nieuw destijds, ondertussen alweer meer dan 15 jaar geleden.
recensie
Marketing
10 december 2024
Henk Jan Kamsteeg
3-5 minuten leestijd
Hoe positioneer je je merk? Wat is je verhaal? Rogier Heijning schreef het lijvige boek ‘Maak van je merk een Hero Brand’ en neemt ons stap voor stap mee in het schrijven van ons merkverhaal. Leerzaam en praktisch.
column
Verandermanagement
10 december 2024
Elleke van Gelder
3-4 minuten leestijd
We leven in een klovenmaatschappij. Er is een kloof tussen arme en rijke mensen, en daarmee samenhangend een kloof in de toekomstkansen die kinderen al vanaf hun geboorte meekrijgen. Er zijn kloven tussen mensen met een ander geloof, een andere afkomst, of een ander gender.
preview
Ondernemen
10 december 2024
Lode Uytterschaut
1-2 minuten leestijd
In een wereld waarin innovatie een noodzakelijke voorwaarde is om relevant te blijven, ligt het antwoord niet alleen in externe start-ups, maar binnen de muren van je eigen bedrijf. Het geheim? Intrapreneurs.
recensie
IT-management / ICT
10 december 2024
Henny Portman
7-10 minuten leestijd
‘De AI-revolutie’ van Maarten Sukel is een prettig leesbaar boek. In 14 hoofdstukken bespreekt de auteur wat AI is, hoe we het nu al in ons dagelijks leven tegenkomen, de gevolgen ervan en een blik op de toekomst. Sukel deelt zo zijn visie op kunstmatige intelligentie en haar impact op de maatschappij.
recensie
Reclame en verkoop
9 december 2024
Hendrika Willemse-Vreugdenhil
3-4 minuten leestijd
Met een titel als ‘Sales zonder bullshit – Hoe je belachelijk succesvol wordt met LinkedIn en sales vanuit je hart’, wekt het boek meteen nieuwsgierigheid op. Richard van Kray en Marjolein Bongers beloven een frisse kijk op sales waarin authenticiteit, vertrouwen, en verbinding centraal staan. Maar maakt het boek deze belofte waar?
interview
Verandermanagement
9 december 2024
Hans van der Klis
8-11 minuten leestijd
In Wegwijzers in de veranderjungle neemt Kilian Bennebroek Gravenhorst zijn lezers bij de hand in het opstellen van een goed veranderverhaal en hoe zij moeten omgaan met de dingen die zij onderweg tegenkomen. Bennebroek Gravenhorst, in 2016 genomineerd voor het Managementboek van het Jaar, laat zich kennen als een precieze denker. Maar, zegt hij: ‘Ik ben in mijn rol als adviseur lang niet altijd zo genuanceerd als in dit boek.’
preview
Coaching en trainen
9 december 2024
Paula Kolthoff
3-4 minuten leestijd
Als (bege)leider kom je voortdurend situaties tegen waarin je talent voor flexibiliteit wordt getest. Bijvoorbeeld wanneer dingen anders lopen dan je had gepland of gewenst. De uitdaging is dan: sterk staan door flexibel bewegen.
recensie
IT-management / ICT
9 december 2024
Freija van Duijne
3-5 minuten leestijd
Technologie is inmiddels een laag in het maatschappelijke en economische leven. Overheidstaken, zoals het verzamelen van inlichtingen worden steeds vaker door bedrijven gedaan. Effectieve wetgeving komt maar beperkt op gang. Marietje Schaake betoogt dat de asymmetrie tussen techbedrijven en overheden een ondermijnende uitwerking heeft op democratische wetgevers. Zij hebben daardoor onvoldoende inzicht in de mogelijke schade van digitale technologie.