OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 888 van 19.545 resultaten
column
4 september 2008
Jaap Boonstra
4-6 minuten leestijd
De rijksoverheid is bezig met vernieuwing. Doelstellingen zijn neergelegd in een nota, er is een programma gestart en een topambtenaar moet alles in goede banen leiden. Het doet me denken aan een traject bij de overheid enkele jaren terug. De modekreet was toen ‘synergie’.
achtergrond
4 september 2008
Joep Schrijvers
5-7 minuten leestijd
Voor zijn ‘geluksboek’ trekt Joep Schrijvers regelmatig het veld in om de ‘facts & figures’ achter geluk te zoeken. Op dit moment is hij in de VS, in Detroit om precies te zijn, en van daaruit doet hij voor Boekcover rechtstreeks verslag. In deze aflevering aantekeningen uit de ‘verkiezingsluwte’ van het Sarah Palin-circus: een ontmoeting met Cynthia McKinney, de presidentskandidate van de ‘Green Party’.
nieuws
Algemeen management
4 september 2008
Bertrand Weegenaar
3-5 minuten leestijd
Na uitgebreide attendering op de verwachte boekenoogst van boeken van eigen bodem tot slot van deze reeks een kleine selectie van Engelstalige titels.
interview
Non-profit
4 september 2008
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Na enkele jaren geleden te zijn gepromoveerd op de bouwfraude, heeft Lenny Vulperhorst, adviseur bij Andersson Elffers Felix, nu weer een boek geschreven over witteboordencriminaliteit in de bouwsector. ‘Hebzucht in vastgoed’ gaat over de kwetsbaarheid van corporaties en de vorig jaar aan het licht gekomen fraude bij bouw- en pensioenfondsen. ‘De handhavingsmechanismen zijn belabberd’, vindt Vulperhorst.
nieuws
Economie
4 september 2008
Pierre de Winter
4-6 minuten leestijd
Is Shell een verstandig bedrijf dat serieus aan de toekomst denkt, of maakt het zich schuldig aan ‘schending van de mensenplichten’?
recensie
Werk en loopbaan
3 september 2008
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
Een nieuw fenomeen was het al lang niet meer. Maar met het boek Het dertigersdilemma heeft psycholoog en loopbaanadviseur Nienke Wijnants de ‘dolende dertiger’ nog eens stevig op de kaart gezet.
recensie
Organisatiekunde
2 september 2008
Henk Hogeweg
3-5 minuten leestijd
Ik was gewaarschuwd. De bijsluiter van 'Door de bomen het bos zien' van Jan Bommerez, en ook een beetje van René Hoppenbrouwers, geeft duidelijk aan dat het lezen van dit boek bepaalde neveneffecten kan hebben. Zo kan het zijn, dat je plotseling meer ziet, of dat je er over wilt praten met mensen om je heen of op zoek gaat naar gelijkgestemden, die je nog begrijpen nu je vertrouwde omgeving dat niet meer lijkt te doen. Bommerez dient een dosis transformatie toe, die je losmaakt uit de geconstrueerde matrix van het slechts door economische groei geleide leven en zet je als mens weer terug in de realiteit.
recensie
Coaching en trainen
2 september 2008
Willem IJzereef en Aaltje Vincent
Loopbaancoaching of loopbaanadvisering is volop in beweging. Het vak schreeuwt om profes-sionalisering. Waarom? Denk alleen maar aan de krapte op de arbeidsmarkt, burn-out onder dertigers en het vitaal houden van vijftigers en zestigers. Met 'Professionele loopbaancoaching' schreef Rozemarijn Dols een overzichtswerk voor iedere professional die actief is met loopbaanvraagstukken.
interview
Projectmanagement
2 september 2008
Pierre de Winter
9-13 minuten leestijd
Projectmanagement is verworden tot een invuloefening waarbij managers als een slaaf het projectmanagementmodel volgen en zich de belangrijke vragen vooraf niet stellen. Met die kritiek in gedachten schreven Nicoline Mulder en Fokke Wijnstra het boek De kleine prinses, een parabel waarin beschreven staat hoe het dan wél moet. Een interview met de auteurs.
achtergrond
2 september 2008
Joep Schrijvers
4-5 minuten leestijd
Voor zijn ‘geluksboek’ trekt Joep Schrijvers regelmatig het veld in om de ‘facts & figures’ achter geluk te zoeken. Op dit moment is hij in de VS, in Detroit om precies te zijn, en van daaruit doet hij voor Boekcover rechtstreeks verslag. In deze aflevering aantekeningen uit de ‘verkiezingsluwte’ van het Obama-circus.
achtergrond
Marketing
1 september 2008
Bertrand Weegenaar
4-6 minuten leestijd
De wereld van gaming begint langzamerhand serieus genomen te worden. Ik bedoel dan niet alleen de serious gaming. Wat statistiek: de omzet van de Nederlandse gaming-industrie bedroeg in 2007 een miljard euro, vier speluren in per week, en 72 procent van de bevolking speelt regelmatig een 'spelletje' (Bron: NationaalGamingOnderzoek.nl.)
column
1 september 2008
Rob Beltman
3-4 minuten leestijd
Iedere dag kan ik me wel een keer verbazen over de kwaliteit van onderzoeken die de vaderlandse pers klakkeloos de wereld inslingert. Nu is de zomertijd meestal komkommertijd en is het dan altijd wat erger, maar je moet er toch niet aan denken dat wat u en ik horen en zien slechts het topje van de ijsberg is en dat er dus nog veel meer onzinnig onderzoek in directiekamers en op bureaus rondzwerft.
recensie
Algemeen management
1 september 2008
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
In deze tijd van snelle communicatie en vluchtige contacten is er nauwelijks meer ruimte voor een goed gesprek. Met het Vrije ruimte praktijkboek helpen Jos Kessels, Erik Boers en Pieter Mostert dit gesprek weer op gang.
nieuws
Leiderschap
31 augustus 2008
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
Tot slot van deze serie over de managementboeken die dit najaar verschijnen een blik op het onderwerp waar menig manager zijn bestaansrecht aan ontleent: strategie en organisatie.
recensie
Communicatie en media
29 augustus 2008
Geurt van den Broek
3-4 minuten leestijd
'Wie durft... de afdeling communicatie op te heffen?' Het moet gezegd worden: het is een zeer aansprekende titel. Iedere zichzelf respecterende organisatie heeft immers een afdeling communicatie. Het is nogal een gedurfde uitspraak!
recensie
Persoonlijke effectiviteit
29 augustus 2008
Peter de Roode
1-2 minuten leestijd
Aan de hand van een gestructureerd gespreksmodel krijgt de lezer inzicht in de verschillende fasen van een onderhandelingsgesprek. Natuurlijk leer je een vaardigheid niet uit een boek. Maar in 'De winnende dialoog' beschrijft Thomas Benedict alles wel overzichtelijk. Een fris en prettig leesbaar boek bedoeld voor professionals.
nieuws
Werk en loopbaan
29 augustus 2008
Hans van der Klis
4-5 minuten leestijd
In het voorlaatste deel van deze serie over de najaarsworp aandacht voor boeken die zich niet zo snel laten vangen in een categorie of anderszins tot de buitencategorie behoren.
recensie
Economie
28 augustus 2008
John Daamen
Aan de welvaart waarvan we heden ten dage in Nederland nog profiteren, heeft de industrie van Nederland een belangrijke bijdrage geleverd. Desondanks zien velen Nederland niet meer als industrieland volgens de auteur van 'Lang leve de Nederlandse industrie!', Steven Blom. Nederlandse bedrijven zouden niet meer kunnen concurreren met lagelonenlanden. Dit beeld nu is volgens de auteur onjuist en hij draagt in zijn boek de filosofie en methodiek World Class Manufacturing aan, waarmee zijns inziens Nederland concurrerend kan blijven. Daarnaast doet Blom een appèl op de leiding.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
28 augustus 2008
Peter de Roode
'Mission9' is geen managementboek, of beter gezegd: geen traditioneel managementboek. Aan de hand van een science fiction verhaal schetsen Daniel Ofman en Albert Heemeijer een beeld van negen verschillende persoonlijkheden die een gezamenlijk doel nastreven. Het boek heeft als ondertitel 'het geheim van het kernkwadrant' en refereert aan het overbekende managementmodel van Daniel Ofman. De vraag dringt zich op waarom aan dit model nog meer bekendheid gegeven moet worden.
recensie
Algemeen management
28 augustus 2008
Henk Hogeweg
Welkom in Extremistan, de wereld van de 21e eeuw, waarin de winnaar alles pakt, de verliezer steeds meer verliest en er sprake is van extreme en toevallige variatie als gevolg van relatief kleine gebeurtenissen, die alleen achteraf voorspelbaar zijn, maar die wel grote gevolgen hebben. Deze wereld wordt op magnifieke wijze beschreven door Nassim Nicholas Taleb, beurshandelaar en wiskundige, in 'De Zwarte Zwaan'. Heeft u geen idee waarover het gaat? Denk dan eens aan de kalkoen voor Thanksgiving, die door de overvloedige hoeveelheden voedsel een jaar lang dacht een geweldige baas te hebben. Tot hij een week voor Thanksgiving hardhandig wordt geconfronteerd met de werkelijkheid.