OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 5 van 101 resultaten
recensie
Reclame en verkoop
20 april 2010
Erik de Vries
5-6 minuten leestijd
Michel Hoetmer hield in zijn boek De zeven zonden van verkopers uit 2007 de verkoopbranche al eens tegen het licht. Wie zijn nieuwste boek leest, De 49 gevaarlijkste verkoopmythen, concludeert dat weinig van zijn eerdere lessen en aanbevelingen hun weg naar de praktijk hebben gevonden. Reden voor M&L om de auteur aan de vooravond van verschijnen van zijn boek even aan de tand te voelen.
interview
Leiderschap
15 april 2010
Erik de Vries
5-6 minuten leestijd
Leiderschap is een keuze van Dominique Haijtema bevat interviews met goeroes, wereldleiders en andere personen die prominent aanwezig zijn in hun vakgebied. Zij bundelde en actualiseerde haar beste interviews met de belangrijkste denkers in de wereld van leiderschap en management, en met de leiders zelf. M&L sprake even met haar.
interview
Leiderschap
13 april 2010
Erik de Vries
5-6 minuten leestijd
De buitenwacht beziet de zonen en dochters die als vanzelfsprekend carriere lijken te maken binnen het familiebedrijf vaak met enige jaloezie. Dit beeld behoeft correctie, merkten onderzoekers Jacqueline van Zwol en Roberto Flören. De familieband zorgt met name bij de generatie ‘opvolgers’ voor extra druk. In hun boek Gespreid bedje of spijkerbed? beschrijven zij uitgebreid alle mogelijke problemen waar opvolgers in familiebedrijven mee kunnen worden geconfronteerd. En laten ze veel opvolgers daarover aan het woord. En passant rekenen ze af met het clichébeeld dat bestaat over een luie en zakkenvullende ‘derde generatie’. M&L sprak met Jacqueline van Zwol.
interview
Algemeen management
9 april 2010
Erik de Vries
3-4 minuten leestijd
George van Houtem kent ze allemaal: de trucjes die sommige onderhandelaars inzetten om hun zin door te drijven of het onderste uit de kan te krijgen. Hij verzamelde al deze trucs, met soms welklinkende namen als de Bogey en de Nibble, in zijn boek De dirty tricks van het onderhandelen. ‘Ik propageer het gebruik ervan niet, maar we moeten ook niet naïef zijn.’
interview
Organisatiekunde
7 april 2010
Erik de Vries
3-5 minuten leestijd
Onlangs verscheen bij uitgeverij Kluwer het boek De High Performance Organisatie: een integrale aanpak, van Jan den Breejen. Alleen al uit de titel van dit lijvige boekwerk valt de ambitie van de auteur af te lezen. ‘Boeken over HR worden vrijwel nooit gelezen door topmanagers. Ik probeer over de grenzen van vakgebieden heen te springen en zo de materie voor meerdere doelgroepen interessant te maken.’ M&L sprak met Den Breejen.
interview
Psychologie
6 april 2010
Erik de Vries
3-5 minuten leestijd
Suzanne Unck schreef een boek over de onzichtbare machten die voor velen een hindernis blijken op de weg naar succes. In Spoken bestaan legt zij uit waar die machten vandaan komen, en hoe ze te beteugelen zijn.
recensie
Leiderschap
19 maart 2010
Erik de Vries
2-3 minuten leestijd
De openingszin van het boek Gespreid bedje of spijkerbed? - als we het voorwoord van Gerrit Zalm niet meetellen - luidt: ‘Als opvolger in het familiebedrijf kun je het nooit goed doen.’ Een fijne binnenkomer voor alle opvolgers die net beginnen met lezen. Wat de auteurs Roberto Flören en Jacqueline van Zwol met deze prikkelende openingszin willen duidelijk maken, is dat deze ‘volgende generatie’, de opvolgers in familiebedrijven dus, meer dan andere ondernemers gebukt gaan onder het hardnekkige vooroordeel dat het succes ze is komen aanwaaien.
interview
Algemeen management
18 maart 2010
Erik de Vries
7-9 minuten leestijd
Nina Brink spreekt nog steeds tot de verbeelding. Journalist Eric Smit schreef een boek over de ‘onweerstaanbare opkomst van deze powerlady’ die met de beursgang van World Online kortstondig de meest gelauwerde internetondernemer van Europa was. In zijn uitvoerige en gedetailleerde reconstructie rond de op een na grootste beursgang in Nederland speelt de topvrouw een niet al te flatteuze rol: reden voor Brink om te trachten het boek via de rechter tegen te houden. M&L sprak voor de uitspraak met Eric Smit, over het boek en over de rechtszaak.
recensie
Strategisch management
14 maart 2010
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
In het boek Businessmodellen pogen Dirk Houtgraaf en Marleen Bekkers een sluitende definitie te formuleren voor het veelvuldig gehanteerde begrip ‘businessmodel’. Naar eigen zeggen heerst er in de praktijk veel verwarring over wat er nu precies mee bedoeld wordt.
recensie
Organisatiekunde
4 maart 2010
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
Jan den Breejen is sinds de jaren 90 intensief bezig met werkleertrajecten. Hij is er namelijk van overtuigd dat elk gezond en succesvol bedrijf, ofwel de High Performance Organisatie, naast een werkplek ook een school moet zijn. Den Breejen stelt dat vóór alles een HPO wordt gekenmerkt door de werknemers: hun houding, motivatie en gedrevenheid maakt het verschil, en een HPO kan op vele manieren invloed uitoefenen op deze factoren, voornamelijk door hun werknemers, jong en oud, te blijven trainen. Den Breejen verwijst graag naar het Japanse begrip Kaizen, dat zoveel betekent als ‘constante verbetering’.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
2 maart 2010
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
Berthold Gunster publiceerde tot op heden twee boeken over het fenomeen: in 2006 verscheen Ja-maar, wat als alles lukt? en in 2008 volgde Huh?!. En nu is er het boekje Omdenken.
recensie
Algemeen management
1 maart 2010
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
Darwin voor managers gaat niet, zoals de titel misschien doet vermoeden, over ‘survival of the fittest’. Cognitief psycholoog Max Wildschut zoekt in het boek - onder andere - naar overeenkomsten tussen leidinggeven en opmerkelijk, succesvol gedrag van dieren. Dit klinkt wat obligaat, maar dat is het niet.
recensie
Werk en loopbaan
17 februari 2010
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
Net een eigen eenmanszaak begonnen? Staat u op het punt om deze stap te wagen? Of draait u al jaren mee als ZZP’er? In welk van deze stadia u ook zit als ZZP’er, de kans is groot dat het Handboek voor de ZZP’er: editie 2010-2011 voor u nieuws bevat, over bijvoorbeeld belastingwetten of andere regelingen met betrekking tot het bestaan als kleine zelfstandige. En alleen daarom al moet u dit boek op de plank hebben staan.
interview
Economie
11 februari 2010
Erik de Vries
3-4 minuten leestijd
Samen met Ivar Davids publiceerde Han Hendriks in 2008 het boek Make, Buy or Ally? In dat werk draaide het hoofdzakelijk om de vraag wat bedrijven zelf moeten doen, wat ze moeten uitbesteden en hoe ze kunnen profiteren van onderlinge samenwerking. Een groot deel van deze thematiek is terug te vinden in Hendriks’ nieuwe boek: De grootste of de beste?
recensie
Verandermanagement
11 februari 2010
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
In De Brown Paper-methode doen Wessel Berkman en Marcel van der Schaaff letterlijk een boekje open over hun kijk op verandermanagement. De Brown Paper Company, waar beiden werkzaam zijn, pakt verandertrajecten binnen bedrijven op een onorthodoxe manier aan. Het boek is een weergave van die aanpak, zodat het naast een theoretische visie op verandermanagement ook de uitstraling van een praktisch handboek krijgt.
recensie
Algemeen management
3 februari 2010
Erik de Vries
3-5 minuten leestijd
Zelfstandig consultant Bas van de Haterd beschouwt zichzelf als een professioneel bemoeial met een passie voor marketing en branding. Zijn specialisatie als online marketeer ligt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Bij vrijwel alle bedrijven waar hij over de vloer komt, verbaast hij zich over het ouderwetse werkmodel dat hij er aantreft. Slecht voor de productiviteit. In zijn boek Werken met nieuwe stijl dat 13 april verschijnt, laat hij zien waarom en hoe het anders moet.
nieuws
Werk en loopbaan
22 januari 2010
Erik de Vries
3-4 minuten leestijd
Arjan Dasselaar publiceerde vorig jaar het goed ontvangen Handboek voor de ZZP’er. Het boek is inmiddels uitverkocht. Hoog tijd voor een herdruk die door Dasselaar tevens grondig werd herzien. M&L sprak even met Dasselaar aan de vooravond van verschijnen.
recensie
Verandermanagement
8 januari 2010
Erik de Vries
3-5 minuten leestijd
Veranderen is leuk, luidt de centrale boodschap van het boek De Brown Paper-methode van Wessel Berkman en Marcel van der Schaaff. De manager die deze boodschap succesvol weet over te brengen op zijn werknemers, in het boek aangeduid als ‘de werkvloer’, heeft de belangrijkste slag gewonnen.
recensie
Economie
29 december 2009
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
De kredietcrisis heeft een stroom publicaties opgeleverd die allemaal – op z’n minst – een antwoord willen geven op de onvermijdelijke vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen. Ook Een menselijke economie van Ad Broere raakt aan deze vraag. De banken hebben het gedaan, is kortweg de uitkomst, ook bij Broere. Maar hij blijft niet oeverloos terugblikken op de rampspoed die ons reeds is overkomen. Broere is geïnteresseerd in het vinden van een oplossing: een structurele, wel te verstaan.
interview
Economie
23 december 2009
Erik de Vries
4-6 minuten leestijd
De omvang en de hardnekkigheid van de economische crisis die de wereld nog altijd teistert, zijn volgens sommige economen het signaal dat de houdbaarheid van het mondiale financiële stelsel is verlopen. Hard ingrijpen is volgens hen noodzakelijk. Ad Broere, voormalig bankier en thans zelfstandig bedrijfsadviseur en docent, en auteur van het boek Een menselijke economie, deelt die mening.