OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Leiderschap
Hier vindt u artikelen rond boeken over leiderschapsstijlen en leidinggeven. Van Covey tot Kotter. Alles voor professionals die hun leiderschapsvaardigheden willen verbeteren.
Pagina 91 van 2.077 resultaten
recensie
Leiderschap
28 december 2009
Hugo-Jan Ruts
We leven in tijden van grote verandering. Een tijdsgewricht waarin veel zekerheden verdwijnen, waarin we anders leren, de arbeidsverhoudingen wijzigen en de economische macht verschuift richting de Pacific-regio. Althans, dat zijn de uitgangspunten van Adjiedj Bakas en Martijn van der Woude in 'De toekomst van werk'. Een toegankelijk en prikkelend boek over 8 metatrends op het terrein van werk, economie, leren en leiderschap.
interview
Leiderschap
27 december 2009
Peter de Roode
9-13 minuten leestijd
De snelheid waarmee organisaties vandaag de dag veranderingen moeten doorvoeren, stelt hoge eisen aan de kwaliteiten van leidinggevenden. Vastgeroeste overtuigingen staan onder druk en tegenstrijdige waarden doen hun intrede.
recensie
recensie
Leiderschap
8 december 2009
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
In Sturing en ruimte presenteren Leo van der Vorst en Henk Roelofs een nieuw managementconcept gebaseerd op de paradox. Dat klinkt interessant, en is een interessante denkrichting, maar in de praktijk kan de manager er helaas nog weinig mee.
interview
Leiderschap
3 december 2009
Hans van der Klis
9-13 minuten leestijd
We hebben geluk, schrijft hoogleraar bedrijfscultuur en directeur van het Center for Japanese Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen Rien Segers in zijn boek Nederland na de crisis. Nu de machtsbalans verschuift naar Oost-Azië, verkeren wij in de gelukkige omstandigheid dat wij kunnen terugvallen op het Rijnlands model. Het waardepatroon dat daarbij hoort, sluit eigenlijk veel beter aan op de waarden van de nieuwe hegemonen dan op de Anglo-Amerikaanse waarden. Maar we moeten wel in actie komen, want onze rijkdom lijkt haast wel verlammend te werken. M&L voelde Segers uitgebreid aan de tand.
nieuws
Leiderschap
27 november 2009
Pierre Spaninks
1-2 minuten leestijd
Volgens de Chinese kalender is 2010 het Jaar van de Tijger. De traditie wil dat zulke jaren hard, moeizaam en onrustig zijn, met veel onverwachte wendingen. Trendwatcher Adjiedj Bakas liet zich door deze volkswijsheid inspireren bij zijn vooruitblik op de trends voor komend jaar. ‘Grandeur en armoede gaan hand in hand. Liefde en passie worden belangrijke thema's. De tijger houdt niet van een saai bestaan.’
nieuws
Leiderschap
25 november 2009
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
In de marge van de kredietcrisis kreeg zowel de Verenigde Staten als Nederland te maken met een extra financieel schandaal. Op Wall Street donderde het Ponzi-systeem van Bernie Madoff in elkaar, in Noord-Holland ging Dirk Scheringa ten onder. Over de twee schandalen zijn inmiddels verschillende boeken verschenen. Vandaag: de DSB Bank.
recensie
Leiderschap
24 november 2009
José Otte
Ronald van Domburg geeft met 'Het waarderend oog' een eerste Nederlandse kennismaking met de methodiek van Appreciative Inquiry (AI). Het is geen uitgebreide omschrijving van hoe en wat u kunt doen met deze methode, maar geschikt als eerste kennismaking. Door de opzet van het boek wordt het een mooi cadeau of relatiegeschenk voor relaties die u wilt verrassen met de mogelijkheden die AI het bedrijfsleven heeft te bieden.
recensie
Leiderschap
16 november 2009
Theo van der Tak
Agnes Jongerius is de machtigste vrouw van Nederland. Bizar eigenlijk, want ze is niet in staat gebleken de SER tot een constructief voorstel te verleiden. In het nieuws heeft ze eigenlijk alleen maar nee geroepen. Balkenende heeft zijn dag niet, en praat Nederland de put in bij de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Je kan geen nieuwsuitzending aanzetten, of uitdrukkingen als crisis, schuld aan faillissement, blunder van het OM of politie, aftreden van burgemeester of gestegen werkloosheid vullen de kolommen en de uren zendtijd.
recensie
Leiderschap
11 november 2009
Carla Verwijs
Leiders zijn anders. Leiders spreken niet om informatie over te dragen, maar om te inspireren of te beïnvloeden. Daarom hebben leiders geen PowerPoint nodig, zo stelt Christopher Witt in 'Echte leiders gebruiken geen PowerPoint'. Met dit boek geeft hij tips en veel voorbeelden om de aandacht op uzelf gericht te krijgen tijdens een presentatie, in plaats van op de slides. Een troost voor PowerPointverslaafden is dat Witt schrijft dat u PowerPoint mag gebruiken, maar alléén in die gevallen dat het van u wordt verlangd.
recensie
Leiderschap
10 november 2009
Paul van der Priem
3-4 minuten leestijd
De inleiding van het boek 'Authentiek leiderschap' schept hoge verwachtingen. Bas Blekkingh wil u als lezer helpen bij het doorgronden van uw drijfveren en het ontdekken van uw missie. Doel van het boek is u en anderen te inspireren en te leiden. Dit doet de auteur door het afpellen van zeven schillen die uiteindelijk leiden tot de kern waar u voor staat. Wat mij betreft zijn de hoge verwachtingen volledig waargemaakt.
recensie
Leiderschap
9 november 2009
José Otte
2-3 minuten leestijd
De zoektocht naar echt menselijk leiderschap, dat niet alleen materiële waarden en doelen omvat, heeft de laatste jaren een nieuwe impuls gekregen. In 'De verlichte leider' zetten corporate culture consultants Peter ten Hoopen en Fons Trompenaars het mes in een aantal diepgewortelde managementtheorieën en wijzen de weg naar heling.
recensie
Leiderschap
9 november 2009
José Otte
2-3 minuten leestijd
De zoektocht naar echt menselijk leiderschap, dat niet alleen materiële waarden en doelen omvat, heeft de laatste jaren een nieuwe impuls gekregen. In 'De verlichte leider' zetten corporate culture consultants Peter ten Hoopen en Fons Trompenaars het mes in een aantal diepgewortelde managementtheorieën en wijzen de weg naar heling.
interview
Leiderschap
6 november 2009
Linda Huijsmans
5-7 minuten leestijd
Het onderwerp is weer helemaal ‘hot’ deze dagen: er moeten meer vrouwen doorstromen naar de top. Mirella Visser stelt in De zijderoute naar de top dat vrouwen het vooral zelf moeten doen. ‘Ga niet zitten wachten op quotaregelingen of goedwillende topmannen, maar stippel je eigen route uit.’ Inzicht in je eigen talenten en kracht, maar ook de ongeschreven regels en politieke spelletjes op de werkvloer vormen daarvoor onmisbare bagage.
recensie
Leiderschap
2 november 2009
Linda Huijsmans
2-3 minuten leestijd
Waarom krijg ik die promotie niet terwijl ik de beste kandidaat ben? Waarom luistert niemand naar mijn ideeën? Hoe word ik eigenlijk commissaris? Mirella Visser merkte dat bij ambitieuze vrouwen over de hele wereld in grote lijnen dezelfde vragen leven. En schreef er een boek over: De zijderoute naar de top.
recensie
Leiderschap
30 oktober 2009
Ilja Jacobs
Hoe maakt u moeilijke thema's op het werk bespreekbaar? Hoe ontdekt u wat er leeft onder uw personeel als het gaat over wat nog grappig is en wat beledigend is? Hiervoor heeft Christien Smit nu een eenvoudig spel ontwikkeld. 'Kleur bekennen' gaat over wat mensen gewenst en ongewenst gedrag vinden op de werkvloer. Het is een kaartspel, waarin allerlei prikkelende vragen staan over moeilijke onderwerpen. Wat vindt u nog acceptabel en vindt uw collega dat ook? Inzicht in uw eigen en andermans grenzen ontstaan door dit spel te spelen. De vragen zijn eenvoudig maar doeltreffend en zijn snel aan te passen aan thema's uit de eigen organisatie. Door de verschillende 'spelvormen' zijn moeilijke onderwerpen bespreekbaar!
interview
Leiderschap
29 oktober 2009
Hans van der Klis
4-5 minuten leestijd
De prijs voor de mooiste boektitel van het jaar gaat in 2009 zonder twijfel naar Frank Schaper: Hoe je een geboren leider wordt. In dit boek beschrijft hij hoe hij als manager is beïnvloed door de striphelden uit zijn jeugd. Schaper houdt geen gratuit betoog, maar is bloedserieus: hij is er van overtuigd dat zijn ideeën en reflexen zijn beïnvloed door spiegelneuronen. M&L sprak even met de auteur.
recensie
Leiderschap
26 oktober 2009
José Otte
In tijden van crisis heeft de leiding van een organisatie de mond vol van samen op de blaren zitten en daarom vragen ze offers van hun personeel. Het blijkt dat dit niet werkt, maar gelukkig kan het ook anders. Het gaat dan om aandacht, medeleven, begrip en werken met de positieve krachten in een organisatie. Aandacht geven aan uitzonderlijk presteren en daarop voortbouwen. Erover praten, de effecten zichtbaar maken en de successen vieren. In 'Positief leiderschap' vertelt Kim Cameron hoe u dit kunt doen aan de hand van praktische voorbeelden uit de Verenigde Staten, aangevuld met voorbeelden uit Nederland door de vertalers van het boek Aldert Dreimüller en Wil Foppen.
recensie
Leiderschap
21 oktober 2009
1-2 minuten leestijd
'Leiderschap in tijden van economische onzekerheid' is geschreven door de gerenommeerde adviseur Ram Charan. Het boek gaat in op de gevolgen van de huidige crisis en hoe het management van bedrijven die er last van hebben, daar mee om kunnen gaan. Het boek lijkt vooral bedoeld voor de nieuwe topmanagers.
recensie
Leiderschap
21 oktober 2009
Mark Hooftman
3-5 minuten leestijd
Luigi van Leeuwen en Jan Eikema pleiten in 'Politiek is niet voor bange mensen' voor decentralisatie van de overheid. Hun boekje is een laagdrempelige introductie voor de lezer met weinig tot geen kennis van het openbaar bestuur. Een zeer relevant betoog waarin de auteurs helaas soms wat kort door de bocht gaan.