Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Elleke van Gelder - The Gap

We leven in een klovenmaatschappij. Er is een kloof tussen arme en rijke mensen, en daarmee samenhangend een kloof in de toekomstkansen die kinderen al vanaf hun geboorte meekrijgen. Er zijn kloven tussen mensen met een ander geloof, een andere afkomst, of een ander gender.

Elleke van Gelder | 10 december 2024 | 3-4 minuten leestijd

In onze organisaties zien we deze kloven terug. Denk aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen, die ondanks verontwaardiging in de hoogste politieke lagen maar moeizaam kleiner wordt. Of de kloof tussen management en uitvoering, tussen de plannen en de resultaten, en de silo’s van teams die afzonderlijk hard werken, maar elkaar niet vinden. Vaak zien we ook een kloof tussen wat organisaties zeggen te willen bereiken (visie, missie, kernwaarden) en wat er daadwerkelijk gebeurt in de dagelijkse praktijk. Veel organisaties praten bijvoorbeeld over duurzaamheid, diversiteit of innovatie, maar het ontbreekt vaak aan concrete stappen om die ambities waar te maken.

Kloven te over

Er zijn kloven te over dus. Kloven die we lastig vinden en waar we onze ogen soms voor sluiten. En als we ze wel zien, willen we ze gladstrijken en moeten we ze dichten. Willen we het liefst dat alles hetzelfde wordt.

Ik vroeg me af: kun je daar ook anders naar kijken?

Wat als we naar een kloof kijken vanuit mogelijkheden? Wat als kloven er zijn om herkend, erkend en overbrugd te worden? Zonder dat de één verliest aan eigenheid. Wat als we gaan zien dat in het midden de ruimte ligt om te leren, te groeien en een nieuw perspectief te vinden?

Wat als we de gap finden én minden?

Find the Gap betekent dat we actief op zoek gaan naar waar de kloof ligt. Waar zijn de verschillen groot? Wat vertellen die verschillen ons? Waar wordt het ongemakkelijk? Waarom is het (dus) belangrijk om hier mee aan de slag te gaan?

Mind the Gap gaat over het bewust onderzoeken van beide kanten én de ruimte in het midden. Dit vraagt om nieuwsgierigheid, openheid en wederom heel veel vragen. Hoe kan het één bestaan naast het andere? Wat kunnen we leren van elkaars perspectieven? Waar zit het potentieel dat beide kanten verbindt? En hoe kunnen we dat versterken?

Loonkloof

Een beetje abstract misschien dus laten we de loonkloof als voorbeeld nemen. Wat als we de loonkloof niet alleen zien als een probleem, maar als een kans om onze organisatie eerlijker en sterker te maken? Find the Gap betekent dat we bewust onderzoeken waar en waarom er salarisverschillen zijn tussen groepen medewerkers, zoals mannen en vrouwen, of verschillende afdelingen. Wat zeggen deze verschillen over onze waardering voor werk, vaardigheden en ervaring? Waar voelen mensen zich ondergewaardeerd, en waarom?

Mind the Gap gaat verder: het betekent dat we de oorzaken van de loonkloof kritisch onderzoeken, zonder alleen te streven naar gelijkheid op papier. Hoe kunnen we erkennen dat mensen verschillende achtergronden, ervaringen en talenten hebben, terwijl we toch rechtvaardigheid en gelijke kansen bevorderen? Dit vraagt om inzicht in wat we precies belonen en waarom. Wat waarderen we in verschillende functies, en hoe worden die beslissingen gemaakt? Het gaat om een herziening van de manier waarop we waarde toekennen: welke competenties worden beloond, welke prestaties krijgen erkenning, en hoe kunnen we dit eerlijker en transparanter maken? Dit vereist niet alleen aanpassingen in salarissen, maar ook een verschuiving in hoe we succes en impact definiëren, zodat we structureel kunnen bijdragen aan gelijkwaardigheid en duurzame groei.

Door te streven naar verbinding mét behoud van eigenheid, creëren we organisaties waarin alle perspectieven ertoe doen. In plaats van hetzelfde te worden, zien we juist de waarde van het één en de waarde van het ander en kunnen we daartussen bewegen.

Ik zeg: let’s find the gap & mind the gap!

Over Elleke van Gelder

Gedreven door de vraag: 'Kan het ook anders?' is drs. Elleke van Gelder multidisciplinair specialist in het domein van sociale innovatie. Met Bureau in CC nodigt ze je uit om te ontdekken hoe vernieuwen en mensgerichtheid hand in hand gaan. 'Anders kijken, denken en doen' zijn daarbij niet slechts opties, maar krachtige leidraden voor innovatie, verandering en vernieuwing. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden