Dat aantal kan snel oplopen. Maar als je dat goed begeleidt kun je volgens Siegers écht besluiten nemen met 300 mensen. Het belangrijkste daarbij is dat de bestuurders (de directie in een bedrijf of de wethouders in een gemeente) vooraf kader stellend zijn én niet achteraf bepalend. In deze aflevering bespreekt Willem van Leeuwen de nieuwe spreidingswet als voorbeeld met Anke Siegers: 'Met De Nieuwe Route kunnen wethouders bepalen waar dat AZC komt, dát is het kader en niet meer te bespreken. Maar de belanghebbenden kunnen samen beleid maken hoe hier mee om te gaan. Zij kunnen, begeleid, de vraag beantwoorden: wat is er nodig om hier prettig te blijven wonen?'
Hoe dit proces kan verlopen en hoe je kunt zorgen dat iedereen gehoord wordt, dat hoor je in deze aflevering van De Boekenpraktijk. Dat doe je op deze pagina of open de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.
STELLINGEN
Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal stellingen voor. De stellingen voor Anke Siegers zijn:
1. Veel burgers hechten belang aan een democratische besluitvorming waarin ze de beleving hebben dat ze voldoende gekend worden - maar willen hier vervolgens niet te veel tijd en moeite in steken;
2. Wij mensen zijn voornamelijk op zoek naar ons eigen gelijk en dus naar bevestiging van wat we denken;
3. Uiteindelijk zullen goedbedoelde initiatieven met veel eigenaarschap en bottom-up invloed stranden in het systeem van regels en procedures - wat juist top-down georganiseerd is in deze maatschappij.
OVER DE BOEKENPRAKTIJK
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.