Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Tijdmeesterschap - Een handreiking voor veranderaars

Leiders en veranderaars spelen een cruciale rol in het vormgeven van organisaties en het navigeren door de complexiteiten van het voortdurend evoluerende organisatielandschap. ‘Tijdmeesterschap’, biedt inzichten over timing, intertemporaliteit en de ervaring van tijd bij veranderen.

Jesse Segers | 3 juni 2024 | 3-4 minuten leestijd

In wat volgt verkennen we hoe Tijdmeesterschap nieuwe perspectieven biedt en het begrip van leiders en veranderaars verrijkt, waardoor ze in staat worden gesteld een blijvende impact in hun organisaties te creëren.

De Kracht van Timing

Timing is alles. Deze eeuwenoude uitdrukking is vooral waar in de wereld van verandering en leiderschap. Het boek gaat diep in op het concept van timing en werpt licht op de cruciale rol die het speelt in succesvolle organisatorische transformaties. Het begrijpen van de optimale timing voor het introduceren en implementeren van veranderingsinitiatieven is essentieel voor het verkrijgen van draagvlak, het betrekken van belanghebbenden en het waarborgen van succesvolle uitkomsten. Door de nuances van timing te verkennen, kunnen leiders en veranderaars hun strategieën verfijnen en de natuurlijke ritmes en dynamiek van hun organisaties benutten om effectieve en duurzame veranderingen te realiseren.

Omarmen van Meerdere Tijdframes

In een snel veranderende en onderling verbonden wereld moeten leiders en veranderaars leren om meerdere tijdframes tegelijkertijd te navigeren. Tijdmeesterschap introduceert het concept van intertemporaliteit, dat de onderlinge verbondenheid van verschillende tijdsperspectieven benadrukt en de noodzaak om korte-termijndoelen en lange-termijnaspiraties in balans te brengen. Dit inzicht stelt leiders en veranderaars in staat om een evenwicht te vinden tussen directe resultaten en lange-termijn duurzaamheid, waardoor korte-termijn acties in lijn zijn met de bredere organisatorische visie. Het omarmen van intertemporaliteit stelt leiders en veranderaars in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen, uitdagingen te anticiperen en betekenisvolle veranderingen te stimuleren die weerklank vinden in de tijdlijn van hun organisatie.

De Kracht van Tijd Benutten

Naast traditionele verandermanagementbenaderingen benadrukt Tijdmeesterschap het belang van rituelen en storytelling bij het creëren van betekenisvolle verbindingen en het bevorderen van transformatieve verandering. Door rituelen te integreren in organisatorische praktijken, kunnen leiders en veranderaars gedeelde ervaringen creëren die individuen en teams in het huidige moment verankeren en de gewenste culturele verschuivingen versterken. Daarnaast wordt storytelling een krachtig hulpmiddel voor het vormgeven van organisatorische narratieven en het bevorderen van verandering. Door verhalen te gebruiken om individuen te verbinden met het verleden, heden en de toekomst, kunnen leiders en veranderaars belanghebbenden inspireren en motiveren, en een gevoel van verbondenheid en doelgerichtheid bevorderen.

Complexiteit en Onzekerheid Omarmen

Een van de centrale thema's van Tijdmeesterschap is het erkennen en omarmen van de inherente complexiteit en onzekerheid in organisatorische verandering. Leiders en veranderaars worden vaak geconfronteerd met dynamische en onvoorspelbare omgevingen, en een rigide benadering van tijdmanagement kan ontoereikend blijken. Dit boek benadrukt het belang van het omarmen van complexiteit en het actief omgaan met de evoluerende aard van verandering. Door een procesgerichte mindset aan te nemen en flexibiliteit te cultiveren, kunnen leiders en veranderaars navigeren door het complexe web van factoren die verandering beïnvloeden, en veerkracht en innovatie binnen hun organisaties bevorderen.

Conclusie

Tijdmeesterschap biedt waardevolle inzichten voor leiders en veranderaars, en biedt een fris en genuanceerd perspectief op tijd en de implicaties ervan voor organisatorische verandering. Door in te gaan op onderwerpen zoals timing, intertemporaliteit, rituelen en storytelling, voorziet dit boek leiders en veranderaars van nieuwe tools en kaders om betekenisvolle, duurzame veranderingen te stimuleren. Het omarmen van deze inzichten stelt leiders en veranderaars in staat om traditionele tijdmanagementbenaderingen te overstijgen, waardoor ze complexiteit kunnen navigeren, korte-termijn- en lange-termijndoelen in balans kunnen brengen en blijvende impact kunnen creëren. Door de concepten uit Tijdmeesterschap te omarmen, kunnen leiders en veranderaars hun organisaties transformeren, hun teams versterken en gedijen in een voortdurend veranderend organisatie landschap.


Dit artikel staat in het julinummer van Managementboek Magazine. Deze editie lees je hier >

Over Marguerithe de Man

Drs Marguerithe C. de Man MCM, CMC (1958) werkt als programmamanager bij Sioo, waar ze zelf ook de beroepsopleiding voor organisatieadviseurs volgde. Ze houdt zich vooral bezig met het ontwerpen van leeromgevingen en met innovatie van dienstverlening door professionals. 

Over Jesse Segers

Jesse Segers is partner en bestuurder van Ginkgoconsulting in België, en Honorary professor aan de Universiteit van Exeter, UK. Hij is tevens gastdocent aan verschillende instellingen zoals Sioo, Antwerp Management School, Stichting bedrijskunde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Marguerithe de Man, Jesse Segers
Tijdmeesterschap

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden