De publiciteitsmachine voor uw boek draait op volle toeren, ik hoorde u al op Radio 1 over de WK-titel die u door een bizarre protestmogelijkheid onterecht kwijtraakte. Het blijft bewonderenswaardig hoe u daarmee omgaat. Waar komt die veerkracht vandaan?
Deels komt dat voort uit het voorbeeld dat mijn ouders mij gaven, twee heel positieve mensen die nooit bij de pakken neer gaan zitten. Deels heeft het – helaas – ook met ervaring te maken. Als topsporter krijg je vaker te maken met tegenslagen en elke keer ga je toch weer door. Er is altijd het doel dat lonkt, waar je zo hard voor werkt. Dat heb ik steeds voor ogen gehouden. Natuurlijk is tegenslag vervelend, maar ik laat me niet weerhouden door het eerste het beste obstakel. Op zo’n moment heb ik verschillende tools tot mijn beschikking: uitzoomen en van een afstand naar de situatie kijken en de juiste mensen om je heen verzamelen, zodat je ook de juiste sfeer weer kunt vinden.
Een doel zonder plan is slechts een wens, schrijft u. Wat was uw plan met dit boek?
Ik wilde een mooi, inspirerend boek maken, dat vermakelijk is voor iedereen. Geen boek met vingerwijzingen, alsof ik de waarheid in pacht heb, maar wel een verhaal waarvan je iets kunt opsteken. Vandaar dat het een mix is geworden van waargebeurde verhalen en lessons learned. Herkenbare thema’s, waar iedereen vroeg of laat in zijn leven wel eens tegenaan loopt. Ik zie veel overeenkomsten tussen boksen en het leven, en specifiek tussen boksen en het bedrijfsleven, ik denk dat dit boek voor veel mensen heel waardevol kan zijn.
Veel topsporters en BN’ers maken gebruik van ghostwriters. U niet. Geeft dat vertrouwen, dat u dit ook in de vingers heeft?
Met een ghostwriter werken is niets voor mij. Ik wilde het graag opschrijven zoals ik het heb beleefd. Met mijn zelfvertrouwen zit het wel goed, dat was niet afhankelijk van dit boek. Ik heb het niet geschreven om mezelf een schouderklopje te kunnen geven. Eerder omdat ik tegenwoordig regelmatig lezingen geef en het ondoenlijk is om mijn hele verhaal in 45 minuten te doen. Ik maak regelmatig mee dat mensen achteraf vertellen graag meer te horen. Een boek is breder toegankelijk; met die inspiratiesessies bereik ik best veel mensen, maar ik weet dat er meer interesse is, in het bedrijfsleven en daarbuiten.
Boksen is een individuele sport. Zonder goed team om je heen ben je echter nergens. Toch bent u soms in de steek gelaten, zoals toen de verantwoordelijke mensen niet echt assertief reageerden op de situatie. Wat heeft dat u geleerd?
Mijn inner circle, met mijn trainers, stond altijd als een blok altijd achter me. We wisten wat we aan elkaar hadden. Maar helaas kun je niet altijd bouwen op de cirkel daaromheen. Daar werd ik in 2013 al mee geconfronteerd, toen het hele nationale team gedwongen werd op Papendal te gaan trainen en ik werd gescheiden van mijn eigen begeleiders. Heel vervelend. Als ik een gewone baan had gehad, zou ik meteen hebben gezegd: toedeledokie, ik ga wat anders doen. Maar in de topsport kan je niet om de hiërarchie heen en zul je moeten samenwerken met die mensen. Dat was echt moeilijk, omdat zij niet met zoveel passie achter mij stonden. In 2019, toen ik die wereldtitel kwijtraakte, gebeurde eigenlijk hetzelfde. Als de voorzitter van de boksbond gewoon de ballen had gehad om er tegenin te gaan, was het misschien anders afgelopen. Maar hij wilde geen vijanden maken. Dat was echt een ongelooflijk lastige situatie. Ik denk dat het in het bedrijfsleven niet anders zal zijn. Mensen zullen ongetwijfeld herkennen dat de belangen nooit helemaal synchroon lopen, ook al heb je in theorie hetzelfde doel.
Is dat waarom u heeft gekozen voor de titel Vallen en terugslaan? U bent in het boek buitengewoon eerlijk, niet alleen ten aanzien van anderen, maar ook ten aanzien van uzelf. U spaart uzelf niet.
Dat is waar. Ik heb in mijn carrière veel meer bereikt dan ik ooit had durven dromen en ik heb veel meer gewonnen dan verloren. Maar dat succes is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Een bokscarrière is geen roze wolk, het gaat met ups en downs. Elke topsporter maakt pieken en dalen mee. Ik beschrijf de highlights van mijn carrière, maar het is geen boek waarin ik vertel hoe geweldig ik kon boksen en hoe fantastisch ik alles heb gedaan. Ik wilde juist laten zien hoe de weg naar de top er in werkelijkheid uitziet, welke tools ik nodig heb gehad. De wilskracht, het team dat ik om mij heen had verzameld, de mindset om je steeds aan veranderende situaties te kunnen aanpassen, leren omgaan met de druk, zodat je er staat als je er moet staan. De boksring is altijd hetzelfde. Ik heb een plan en ik ga ervoor, en dat gun ik iedereen.
Zou je kunnen zeggen dat u uw lezingen op dezelfde manier benadert als uw gevechten? Door u uitgebreid te verdiepen in de opdrachtgevers?
Zeker. Zoals ik vroeger een gameplan voor een gevecht opstelde, maak ik nu een gameplan voor een keynote. Mijn doel is dat de opdrachtgever tevreden is, dat de mensen in de zaal het leuk vinden en er ook iets van opsteken. Als dat goed gaat, krijg ik er net zo’n adrenalinestoot van.
Als een topsporter levenslessen deelt, gaat het veelal over de weg naar succes. Bent u niet bang dat dat intimiderend kan overkomen? Veel mensen werken om te leven, niet andersom.
In mijn talks probeer ik altijd te benoemen dat niet iedereen de Olympische Spelen hoeft te halen. Misschien wil je beter presteren op je werk, misschien is je doel de kinderen zo goed mogelijk te verzorgen of misschien wil je de beste tandarts worden. Dat maakt niet uit. Ik denk wel dat als we ons ergens op toeleggen, we veel zelf in de hand hebben. Dat is onze interne locus of control. We hebben niet allemaal dezelfde start in het leven, maar we hebben wel de kans om te bepalen hoe we daarmee omgaan. Als je een keer wordt ontslagen, kun je altijd een nieuw pad zoeken en je daarvoor inzetten. Als je goed voor jezelf zorgt, hard werkt en een sterke mindset hebt, dan kun je veel bereiken. Dat probeer ik mensen wel mee te geven, dat je niet achterover moet gaan leunen en denken dat iets niet voor jou is weggelegd.
Over Hans van der Klis
Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.