De ervaren antropoloog Jitske Kramer neemt de lezer in Werk heeft het gebouw verlaten mee op reis in de snel veranderende wereld. Ze maakt helder dat de pandemie een collectieve cultuurshock teweeg brengt en welke impact dit heeft op ons werkende leven. Zonder de ernst van de pandemie uit het oog te verliezen biedt zij perspectieven om deze crisis te duiden. Zij motiveert de lezer om deze te ervaren als transformatie en te leren van de ervaring. Bovendien reikt Kramer in het boek praktische handvatten aan om anders te kijken én te handelen.
Wisselende effecten
Werkgevers en werknemers kampten met grote uitdagingen in het voorjaar van 2020. De komst van de Corona-pandemie zorgde in Nederland voor het sluiten van kantoren en plotsklaps online werken. Iedereen zocht manieren om effectief te blijven werken. Met wisselende effecten. Tijdens de tweede lockdown, in oktober 2020, schreef Kramer dit boek met behulp van haar LinkedIn-netwerk dat zij om ervaringen, oplossingen en ideeën vroeg. Deze verwerkte zij anoniem in het boek. Het geheel is een actueel en makkelijk te lezen boek met veel verhalen, reflecties en parallellen met andere cultuurveranderingen en crises.
Uitdagingen
Wat is het effect van de Corona-pandemie op hoe wij werken en welke uitdagingen dienen we met elkaar te bespreken? Iedereen voor wie deze vragen interessant zijn of die beroepsmatig bezig is met ‘mensen en werk' doet er goed aan dit boekje te lezen. Jitske Kramer leert ons antropologisch te kijken naar wat er tijdens deze pandemie met ons gebeurt. Zij nodigt de lezer uit om oordelen uit te stellen en de tijd te nemen om ‘het onbekende te doorleven'. Door uit te zoomen en interpretaties, oordelen en meningen los te koppelen van wat we ervaren, krijgen we als lezer meer mogelijkheden om met de veranderende omstandigheden om te gaan. Het nodigde mij uit om mijn eigen ‘oude' manier van werken, met ingesleten gewoontes en manieren te onderzoeken en in het hier-en-nu nieuwe duurzame gedragskeuzes te maken.
Geen blueprint
Op welk manier moeten we het werk inrichten? Wat moeten organisaties doen om verbondenheid te behouden? Voor wie op zoek is naar een blueprint met adviezen en tips levert het boek minder voldoening. Kramer maakt duidelijk dat juist het stellen van vragen en het aanzetten van nieuwsgierigheid vele malen belangrijker is dan pasklare adviezen. Op deze wijze wordt de lezer uitgedaagd om zijn/ haar eigen antwoord te formuleren en weloverwogen keuzes te maken. Tevens confronteert het de lezer met essentiële vragen over hoe we samen verder willen en kunnen werken.
Impact
Kramer heeft meerdere titels op haar naam die impact op mij maken. Als trainer/ coach ben ik dagelijks bezig met leiderschapsvraagstukken en organisatieontwikkeling, hierbij maak ik gretig gebruik van content uit eerdere werken als Deep Democracy en De Corporate Tribe. Ook bevindingen uit dit boek komen regelmatig ter sprake en de inzichten ondersteunen mij om anderen verder te brengen. Ondanks de omvang is dit boek groots. Met haar reflecties, vragen en duiding zorgt Kramer voor meer helderheid en vertrouwen in wat er nu gebeurt en wat gaat komen. Werk heeft het gebouw verlaten is een hele dikke aanrader voor iedereen die vanuit een breder perspectief wil kijken om effectiever te kunnen handelen, lekker te werken en prima te blijven presteren.