Wist u dat ieder van ons gemiddeld in 7 teams tegelijk werkt? En maar zelden wordt aandacht besteed aan het verbeteren van dat teamwerk. Het lijkt wel alsof de organisatie verwacht dat dit vanzelf goed gaat.
Karin Derksen schreef haar boek voor teamleden, leidinggevenden, coördinatoren, bestuurders en teamcoaches. Kortom, iedereen die Goed teamwerk wil realiseren.
Eerst de basis op orde
Wat ik vooral waardeer in het boek is de aandacht voor de basisvoorwaarden voor een goed functionerend team. Als dit niet op orde is, heeft het weinig zin om aan andere vraagstukken te werken. Hierbij maakt Karin Derksen de begrippen ‘purpose’ en ‘onderlinge afhankelijkheid’ werkbaar. Ze sluit ieder hoofdstuk af met een compacte samenvatting en praktische tips.
Psychologische veiligheid concreet gemaakt
Als de basis op orde is, kunt u werken aan betere samenwerking en (gedeeld) leiderschap. Derksen maakt psychologische veiligheid heel concreet. Zeg nou zelf, het is een populair begrip, maar blijft vaak uitermate vaag. Maar na het lezen van haar voorbeelden, begrijpt u meteen waarom dit onderwerp bovenaan uw prioriteitenlijstje moet staan om het functioneren van het team te verbeteren.
Teamgericht leiderschap heeft de toekomst
Bij het onderdeel leiderschap breekt zij een lans voor teamgericht leiderschap. Dat is een mooie combinatie van coachend leidinggeven en teamcoaching. Dit citaat uit het boek illustreert dit prachtig: ‘Stel jezelf als leidinggevende bij elke interventie de vraag: versterk ik hiermee het team? Zo niet, dan heb je nog wat te doen!’
Teamontwikkelruimte creëren
Tot slot spreekt mij het hoofdstuk over ontwikkelruimte heel erg aan. Dat is meer toekomstgericht, zodat er altijd vooruitgang en verbetering in het team mogelijk is. Het geeft u handvatten voor een permanente leercultuur. Dit lukt uiteraard alleen als aan de voorwaarde voor psychologische veiligheid is voldaan. Het is tegelijkertijd ook het moeilijkste onderdeel en het minst populair bij organisaties… Het is namelijk tijd die je besteedt aan het functioneren van het team zelf en dat komt - onder prestatiedruk - altijd onderaan het lijstje te staan. Soms moet je even vertragen om daarna sneller te gaan. En dat is precies wat er gebeurt als u als teamlid of leidinggevende die ontwikkelruimte van een team serieus neemt.
Zelf aan de slag
Om ervoor te zorgen dat u inderdaad aan de slag gaat om werk te maken van teamsamenwerking bevat het boek op het eind een flowchart. Hiermee kunt u eenvoudig bepalen met welke dingen u als eerste aan de slag wilt gaan.
Hoogleraar Leren, ontwikkelen en gedragsverandering Manon Ruijters roemt Goed Teamwerk vanwege de praktische toepasbaarheid. ‘Het helpt leiders de nadruk te leggen op het team als geheel en niet op de individuele prestaties.’, zegt zij erover.
Ik kan dat beamen.
Over Marianne Eussen
Drs. Marianne Eussen is (executive) teamcoach, supervisor en organisatieadviseur bij PALET coaching | advies | interimmanagement. Zij begeleidt professionals en non-profitorganisaties om hun ambities te realiseren. Ze is met name gericht op het samenspel tussen manager en het team.
Auteur van 7 perspectieven op leiderschap | inzichten uit executive coaching.