Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

The E-myth Revisited

Is ondernemen iets dat in je bloed zit? Je hebt het of je hebt het niet? Nee dus. Het is een kans zien, dan uitwerken en herhaalbaar, kopieerbaar en overdraagbaar maken zodat anderen het uitvoeren. Vooral hard werken en goed managen dus. Het boek 'De ondermersmythe' is onlangs bijgewerkt en opnieuw uitgebracht. Hoe zorg je voor meer omzet, minder kosten en een verbeterde klanttevredenheid? Michael Gerben laat praktisch zien hoe je een bedrijf opbouwt dat werkt.

Wim Kweekel | 29 mei 2013 | 2-3 minuten leestijd

Van mislukte student tot managementgoeroe. Dit is de beste omschrijving van het leven van Michael Gerber. In de jaren negentig van de vorige eeuw schreef hij het boek 'The E-myth'.

Een zeer goed boek over het reilen en zeilen van het MKB. Wat gaat er fout en hoe die fouten te voorkomen. Ofwel hoe maak ik mijn onderneming winstgevend en werk ik er zo min mogelijk zelf in? In de jaren negentig is er ook een Nederlandse vertaling van verschenen (met de ondertitel 'De sleutelrevolutie') die niet zo goed liep. Jammer. Het boek 'De ondermersmythe' is onlangs bijgewerkt en opnieuw uitgebracht. Hopelijk maken veel ondernemers en managers nu wel kennis met dit boek. Het is namelijk een absolute aanrader.

Ik gebruik Gerbers stof al jaren en je kunt er binnen bedrijven snel verbeteringen mee aanbrengen en zorgen voor meer omzet, minder kosten en een verbeterde klanttevredenheid. En wie wil dat nu niet?

De ondernemersmythe' bestaat uit een aantal onderdelen. Als eerste gaat Gerber in op de ondernemersmythe: dat ondernemen iets is dat in je bloed zou zitten. Nee dus. Het is een kans zien, die uitwerken en herhaalbaar, kopieerbaar en overdraagbaar maken zodat anderen het uitvoeren. Vooral hard werken en goed managen dus. Wat gaat er fout bij de meeste ondernemingen, waarom stranden ze zo vaak? Hij gaat daarbij in op de verschillende rollen in een onderneming, namelijk de rol van ondernemer, manager en uitvoerder. Drie verschillende rollen met ieder zo zijn eigen taken en doelen. En rollen die in elke onderneming voor moeten komen. Meestal is er een onderbelicht - met alle dramatische gevolgen van dien (faillissement).

Hoe voorkom je deze problemen en zorg je er voor dat de onderneming goed draait en geld oplevert? In het tweede deel formuleert de auteur zes regels die je herkent bij snel groeiende organisaties. De essentie daarvan is dat je je onderneming verandert in een systeem waar werkzaamheden worden uitgevoerd die herhaalbaar, kopieerbaar en overdraagbaar zijn. Van marketing tot verkoop en productie.

In het derde deel maakt Gerber zijn ideeën zeer concreet en legt hij uit hoe je een klein bedrijf kunt opbouwen dat werkt. Alles wordt op een dusdanige manier beschreven dat je als manager/ondernemer de ideeën gelijk in de praktijk kunt brengen. Van de missie en visie van je onderneming tot de concrete processen en acties op het gebied van: - ondernemen - managen - financiën - marketing - verkoop - uitvoering - nazorg. Het vierde onderdeel ten slotte handelt over Sarah, die een bakkerij heeft en die door de schrijver wordt geholpen. Het is de toepassing van de theorie.

Ook de levensloop van Michael Gerber zelf komt daarbij aan de orde. Van mislukte student tot managementgoeroe. Hoewel het boek vooral geschreven is voor ondernemers, is het ook toepasbaar voor alle (!) managers in Nederland. Een absolute aanrader. Stof om in een vakantie over na te denken en er daarna mee aan de slag te gaan.

Deze recensie is gebaseerd op de Nederlandse vertaling.

Over Wim Kweekel
Wim Kweekel (1958) is in 1994 voor zichzelf begonnen met Kweekel Advies en Training (KAT), in eerste instantie met crisis- en interimmanagement. Wim Kweekel verzorgt trainingen op het gebied van verandermanagement en persoonlijke vaardigheden, anderzijds voert hij crisis- en interimopdrachten uit. Daarnaast treedt hij op als spreker, coach en sparringpartner van individuele managers en het adviseren van directies, Raden van Commissarissen en Raden van Bestuur. Inmiddels is Kweekel Advies en Training aangevuld met Kweekel Interim Management (KIM) voor het leveren van tijdelijk personeel en Kweekel Outplacement en Recruitment (KOR) voor het bemiddelen bij het selecteren, verwerven en opnieuw onderbrengen van vast personeel. Wim Kweekel is van oorsprong informaticus. Bij het Ministerie van Defensie is hij binnen dit vakgebied gestart. In aanvulling op zijn studie heeft hij een opleiding organisatiekunde gevolgd. Zijn laatste functie binnen het Ministerie van Defensie was adviseur van de minister op het gebied van organisatie- en informaticavraagstukken. Na zijn werkzaamheden bij de centrale overheid heeft hij meerdere functies bekleed als interim-manager bij onder andere de Rabobank, Douane, het Ministerie van Financiën, het toenmalige PTT-post en KPN.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden