Jan Droste neemt ons in zijn boek mee in deze verschillende stromingen. De titel ‘Denken helpt’ is een verwijzing naar Kants antwoord op de vraag wat is verlichting?: ‘sapere aude! Heb het lef je verstand te gebruiken.’
Als je praat over filosofieboeken dan zie je, over het algemeen, een lichte paniek ontstaan bij je gesprekspartner. Het beeld van oneindige, onleesbare verhandelingen vol moeilijke woorden is, volgens mij, niet geheel onterecht. Droste slaagt erin om het complexe verhaal behapbaar te maken. Daardoor gaat allicht gelaagdheid verloren, maar voor een beginnend denker blijft er genoeg uitdaging over. En dat maakt het boek van Droste zo fijn: hij helpt de lezer door de ‘zware kost’ heen door goed uit te leggen en met beeldende voorbeelden te werken.
Dit was voor mij een goede kennismaking met een breed scala aan filosofen en stromingen. Wat mij opviel is hoeveel van de verschillende gedachtestromingen ook verweven zijn in ons dagelijks leven. Hoe vaak ik niet verzucht: ‘ja jongens, niet kiezen is ook kiezen’, rechtstreeks afkomstig uit het existentialisme. Sartre, existentialist, gaat volledig uit van de vrijheid en verantwoordelijkheid van het individu. Bevrijdend? Ja, maar vaak ook beklemmend, zo legt Droste uit. Volledige vrijheid betekent namelijk ook volledige verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor je eigen leven, voor je keuzes en je daden. Woorden zonder daden zijn niets waard, de mens is zijn daden. Denk daar nog maar eens over na…
De titel ‘Denken helpt’ is een waarheid als een koe, maar andersom klopt het ook: dit boek helpt denken. Het helpt bij het denken over jezelf, over je eigen leven, maar ook over de maatschappij. Het hoogtepunt van het boek is voor mij waar Droste schrijft over de angst om alleen achter te blijven, verlaten te worden. Hij vervlecht hier filosofie, stukken uit een roman van Grondahl en zijn eigen leven met elkaar.
Het boek zit vernuftig in elkaar en is goed in balans: het wordt zelden té theoretisch, maar ook nimmer té oppervlakkig. De informatiedichtheid is prettig voor de beginnende denker. Ik zou het boek absoluut aanraden wanneer je kennis wilt maken met filosofie, maar neem er wel de tijd voor. Lees het niet als een roman, laat het op je inwerken. Veel leesplezier!
Over Anouk Folstar
Anouk Folstar is adviseur bij Adviestalent. Ze heeft een achtergrond in communicatie en organisatiekunde en is geïnteresseerd in thema’s als kennisdeling, leren en luisteren. Daarnaast is ze zeer geboeid door informeel contact binnen zakelijke relaties. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.