Een dikke pil. Pagina’s vol rechthoekige tekst. Heb ik zin om hieraan te beginnen? Ik heb al zoveel boeken over geluk gelezen. Zal dit iets nieuws brengen? Gelukkig heeft Dijkstra een schrijfstijl alsof hij op het podium staat en je naar een verhaal luistert. Heel knap neemt hij het publiek mee in zijn denken. Via hele simpele voorbeelden, zoals een Facebook oproep of zappen voor de tv, ontspint zich een grotere theorie uit de psychologie. Hij illustreert dit met resultaten uit onderzoeken. Dijksterhuis zou geen academicus zijn als er geen goed model ten grondslag ligt aan zijn concept van Geluk. Dijksterhuis spreekt zowel academisch in termen van ‘correlaties’ (zeg maar in hoeverre twee factoren verband met elkaar hebben) maar gebruikt ook spreektaal als ‘niet op je luie derrière voor de tv gaan hangen’.
Het model van Geluk gaat over bewustzijn. Om preciezer te zijn: 1) een goed inhoudelijk bewustzijn en 2) controle over bewustzijn. Bij een goede inhoud van bewustzijn moet je denken aan het temmen van je consumentisme, een bevredigend sociaal leven, optimale vrije tijdsbesteding en de juiste doelen in je leven door je hart te volgen. Bij controle over je bewustzijn heb je het bijvoorbeeld over het trainen van positieve gedachten, je hoofd leegmaken zodat je rust hebt in je hoofd.
Bewustzijn is je geluksinstrument! Je kunt dit bewustzijn sturen, door bijvoorbeeld creatieve dwaalgedachten op te zoeken, zoals luisteren naar muziek of jezelf afleiden met een wandelingetje.
Op basis van onderzoek komt Dijksterhuis in zijn boek tot een opsomming van tips om je weg naar geluk te vinden. Enkele voorbeelden. :
1. Sociaal contact maakt gelukkiger, en een actieve hobby ook. Doorbreek je consumptiegedrag. Ga voor ‘iets samen doen’ of een hobby in plaats van materialisme. Koop ervaringen in plaats van spullen die je niet nodig hebt. Ga uit eten of op reis. Verspil je vrije tijd niet aan achteloos gelummel, maar aan een actieve vrijetijdsbesteding. Een cursus, hobby of iets sociaals is beter dan gedachteloos tv kijken.
2. Doe iets voor een ander. Dat kan variëren van een compliment tot het doen van ontwikkelingswerk.
3. Doe iets dat deel uit maakt van iets groots. Het kan al met een concertbezoek.
4. Doe één ding tegelijk, beoefen Mindfullness.
5. Onderzoek je negatieve emoties en ga na waar je positieve emoties van krijgt.
Ik kom enkele klassiekers uit de gelukstheorie tegen, zoals:
- Geluk wordt voor 40% beïnvloed door je genen, 10% door omstandigheden en 50% door je eigen gedrag;
- de hedonistische tredmolen die ervoor zorgt dat je steeds nieuwe aankopen doet om de kick, en steeds iets nieuws willen als een hamstertje in een (tred)molen, terwijl dit niet leidt tot meer geluk;
- filosofische vragen zoals Maakt geld gelukkig? Zo zien we dat het winnen van een loterij op de lange duur geen geluk brengt omdat de hedonistische tredmolen in werking treedt. Je kunt beter regelmatig sporten of mediteren, iets nieuws leren of opschrijven waar je dankbaar voor bent;
- de factor ‘het aantal vrienden’ heeft een hogere correlatie met geluk dan factoren als opleiding, inkomen of fysieke aantrekkelijkheid.
Nieuw is dat Dijksterhuis aan eigen onderzoeken refereert. Zo blijkt dat gemoedsrust zeer hoog correleert met geluk. Veel mensen vinden het moeilijk om alleen gelaten te worden met hun eigen gedachten. Social media is daarom een (onbewuste) welkome afleiding, maar maakt niet meer gelukkig. Je kunt beter leren om je monkey mind tot rust te brengen en leren om met aandacht een ding tegelijk te doen.
Uit een van zijn andere onderzoeken naar de relatie tussen tijdsbesteding en geluk blijkt dat meer dan 21% van de tijd naar werken gaat. Dit heeft in het overzicht van de genoemde activiteiten de laagste score in geluksbeleving. Saillant detail is dat ‘de liefde bedrijven’ de hoogste score van het lijstje heeft. Maar hier gaat slechts 0,4% van de tijd aan op.
Onderschat niet de impact die de liefde bedrijven heeft op geluk! Dijksterhuis gaat hier verder niet zo op in, behalve het benoemen dat we de meeste tijd besteden aan zaken die we het minst leuk vinden. Voor mij is dit een oproep voor meer Geluk op het werk.
Naast bijzondere vriendschappen mag ik van betekenis zijn voor anderen. Ik geef training in gelukscompetenties op het werk en doceer Healing Tao én Healing Love. Volgens Dijksterhuis uitstekende ingrediënten voor Op naar geluk! Ik kan iedereen dan ook aanraden om geluk op het werk te verhogen en zich te verdiepen in Healing Love.
Over Veronique Kilian
Drs. Veronique Kilian is trainer, (team)coach en spreker. Zij traint en coacht management en medewerkers op het gebied van leiderschap, veranderingsmanagement, psychologie en geluk. Veronique geeft geregeld lezingen, workshops en (in company) teamtrainingen.