‘Verandermanagement in 28 lessen’ van Jaap Boonstra laat zien dat we bij organisatieverandertrajecten scherp en flexibel moeten zijn. In het boek staan 28 praktijkvoorbeelden, ervaringen van deze verandergoeroe, die je kunnen helpen op een goede manier door een organisatieverandering heen te komen. Valkuilen worden figuurlijk voor je dichtgegooid, zodat je reis zo soepel mogelijk kan verlopen.
Het boek is voor een zeer brede doelgroep geschreven, want is het niet zo, dat eigenlijk ieder mens met veranderingsprocessen te maken heeft? Het is een interessant boek voor de lezer die op een luchtige manier wat meer over veranderprocessen wil weten.
Het boek bestaat uit twee delen. Allereerst laat Boonstra zien dat een verandertraject ingedeeld kan worden in 7 etappes en bespreekt hij voor iedere etappe vier eigen ervaringen. In het tweede deel bespreekt hij de organisatieverandering meer conceptueel. Dit deel geeft een goed beeld van het proces bij een organisatieverandering. Eerst meer weten over dit proces? Begin dan in het tweede deel van het boek te lezen.
Wil je direct los met de lessen, of ben je bekend met het veranderproces, dan nodig ik je uit om rustig achterover te gaan zitten en het boek van voor tot achter helemaal door te lezen. Het eerste deel van het boek beschrijft de 7 etappes in het veranderproces. Van voorbereiding tot en met de evaluatie, Boonstra laat alles de revue passeren. De goed leesbare verhalen staan allemaal los van elkaar en beslaan ieder zo’n 3 tot 4 pagina’s waarin de auteur over zijn ervaringen vertelt en de lessen die hieruit geleerd kunnen worden.
De rode draad in zijn verhalen zijn de mensen, cultuur en draagvlak. Belangrijke componenten om goed door een veranderproces te komen. Het zijn verhalen van alledag en geven de lezer een idee van de uiteenlopende werkzaamheden van een veranderexpert. J
aap Boonstra is één van de groten op dit gebied. Verwacht je een wetenschappelijk onderbouwd boek, dan kun je beter voor één van zijn andere boeken kiezen. Wil je daarentegen ook eens op een leuke manier met dit interessante vakgebied in aanraking komen, dan is dit boek een aanrader.
In het tweede deel van het boek wordt een organisatieverandering beschreven. De auteur zoomt op hoofdlijnen in op de 7 etappes, misschien beter processtappen, waarbij hij iets langer stil blijft staan bij de mogelijke veranderingsstrategieën. Boonstra zegt: ‘Er bestaat geen beste manier van veranderen.’ en ik onderstreep zijn uitspraak.
Hij draagt een zestal mogelijke strategieën aan; de keuze voor een strategie is sterk afhankelijk van de culturele- en situationele factoren. In dit deel ook een aantal succesfactoren voor verandering. Nuttige tips en zaken waarbij men stil kan staan tijdens het veranderproces. Een groot deel van veranderprocessen mislukken; het is goed om op de juiste wijze dit proces – van begin tot en met het einde – in te gaan. Het boek van Jaap Boonstra zal daar een steentje aan kunnen bijdragen.
‘Verandermanagement in 28 lessen’ is kortom geen wetenschappelijk document, maar een boek met luchtige verhalen, steeds essentieel voor het verandervak. Het zijn verhalen, vaak van herkenbare situaties, die positief kunnen bijdragen aan het veranderingsproces.
Over Sipke Wagenaar
Sipke Wagenaar is medewerker van het Klantcontactcentrum bij de gemeente Harlingen. Hij is met een verdiepingsslag op het gebied van verandermanagement bezig en schrijft recensies op persoonlijke titel. Hij is zeer geïnteresseerd in projectmanagementmethoden, waaronder PRINCE2®.