Het is geschreven door ervaren adviseurs. Eileen Rogers is expert in leiderschapsontwikkeling en docent bij een aantal Amerikaanse universiteiten, waaronder Harvard. Nick van Dam is Chief Learning Officer bij McKinsey en hoogleraar Corporate Learning & Development op Nyenrode.
Wetenschappelijk is het bewezen dat welbevinden van medewerkers bepalend is voor hun prestaties. Mensen die zich weten te ontspannen, open staan voor nieuwe ervaringen, en gericht zijn op anderen, presteren beter. Deze bevindingen worden ondersteund door neurowetenschappelijk onderzoek. Leiders en managers zouden volgens de auteurs meer van deze inzichten gebruik moeten maken. Het helpt immers echt om medewerkers te coachen om zich te ontwikkelen waar ze goed in zijn. Zij moeten zoveel mogelijk in hun “flow” raken. De auteurs geven in hun boek een kernachtig overzicht van nieuwe competenties die noodzakelijk zijn om goed om te kunnen gaan met de huidige complexe vraagstukken. Veerkracht, lef en doorzettingsvermogen zijn hierbij belangrijke elementen. Het moderne organiseren moet zich richten op leren, kennis delen, flexibel en creatief zijn. Noodzakelijk voor een cultuur van betrokkenheid zijn onder andere: uitdagend werk en frequente feedback. Concreet gaat het over aandacht besteden aan gevoelens en ervaringen die ontstaan uit leerervaringen. De focus ligt op het zoeken naar successen, en om de aanwezige competenties te versterken. Om Peter Drucker1 te citeren; “Ik maak mijn sterke punten zo sterk dat mijn zwakke punten irrelevant zijn”. Focussen op succesfactoren levert betere resultaten op dan het zoeken naar de oorzaken van problemen. Het draait om “anders denken” en denken in mogelijkheden.
De auteurs behandelen de toegevoegde waarde van Appreciative Inquiry, emotionele sociale intelligentie, en ook van mindfulness. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat hoe meer teamleden waarderend naar de organisatie kijken des te positiever de cultuur wordt. Vertrouwen in de kwaliteiten van de medewerkers is belangrijk. De trust equation voor het winnen van vertrouwen wordt in het boek uitvoerig behandeld. Het gaat bij deze formule om geloofwaardigheid, degelijkheid en zorgzaamheid en natuurlijk ook om het belang van goede prestaties.
Het boek geeft een helder overzicht van nieuwe feiten. Het is degelijk onderbouwd en bevat interessante linkjes en literatuurverwijzingen. Het lezen ervan heeft me een beetje veranderd: ik probeer nu mindfulness oefeningen aan m’n dagelijkste routines toe te voegen. Ik prijs dit boek van harte aan voor iedere leidinggevende die er op is gericht de prestaties van mensen en organisaties te verbeteren. De opbrengsten van het boek gaan naar de Stichting e-Learning for Kids.
Over Han van der Pool
Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.