Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

50 succesmodellen

Modellen. Welke adviseur werkt er niet mee? In een bijeenkomst of tijdens een overleg de gecompliceerde situatie uitleggen door middel van het tekenen van een model op het bord. Als junior adviseur kijk ik dan altijd vol bewondering naar de senior die dat dan ogenschijnlijk makkelijk uit de hoge hoed tovert. Vaak herken ik de modellen vanuit mijn opleiding bij Adviestalent of zelfs nog uit mijn studie, maar het probleem is ook dat ik het weer snel vergeet. Toen ik de titel '50 Succesmodellen' zag, trok dat meteen mijn aandacht. Eindelijk een boek met al die modellen! De stap naar het seniorschap loerde.

Geurt van den Broek | 27 mei 2010 | 2-3 minuten leestijd

'50 succesmodellen' doet mij denken aan een psalmenboekje. Het heeft hetzelfde formaat en is ook zwart. De vergelijking gaat wellicht wel verder dan alleen de vormgeving. Op iedere bladzijde staat, zoals in de inleiding is te lezen, een inspirerend model. 'Modellen die je op weg helpen bij het beantwoorden van vragen', en 'pasklare oplossingen zul je niet vinden, wel verbluffende aansporingen tot nadenken.'

Het is duidelijk dat de schrijvers willen dat lezers aan de hand van dit boek met zichzelf aan de slag gaan. Alle 50 succesmodellen redeneren vanuit het ik en gaan in op de vraag op welke manier u meer succes kunt krijgen. De modellen zijn opgedeeld in vier categorieën: 'Hoe ik mijzelf verbeter', 'Hoe ik mijzelf beter begrijp', 'Hoe ik anderen beter begrijp' en 'Hoe ik anderen verbeter'.

Per categorie staan er bekende en minder bekende modellen. Zo staat de Eisenhower-matrix bij 'Hoe ik mijzelf verbeter'. Dit model laat zien hoe er efficiënter gewerkt kan worden door de werkzaamheden te ordenen op de basis van belangrijke en dringende werkzaamheden. Dat klinkt als een heel simpel model en dat is het ook. Maar het bleek wel heel nuttig, toen een senior adviseur het naar boven haalde bij een bijeenkomst voor mensen die door de hoeveelheid werk door de bomen het bos niet meer zagen. Op basis van dit model hebben de deelnemers gekeken welke werkzaamheden nu belangrijk en dringend zijn en welke werkzaamheden later opgepakt kunnen worden.

Bij 'Hoe ik anderen verbeter' staat het alom bekende Hersey Blanchard-model. Dit situationeel leidschapsmodel laat zien hoe je goed leiding kan geven aan mensen door eerst te instrueren daarna te coachen, vervolgens te ondersteunen en als laatst te delegeren. Voor mij een handig hulpmiddel om mensen aan te sturen.

Uiteraard staan er ook modellen in die voor mij niet bruikbaar zijn, zoals het Esquire-cadeaumodel. Dit model, uit de categorie 'Hoe ik mijzelf verbeter', helpt mensen te bepalen welk cadeau gegeven moet worden en hoeveel geld daarvoor gespendeerd mag worden. Een belangrijk criterium daarvoor is de hoeveelheid jaren dat men de persoon kent. Stel ik moet een cadeau kopen voor mijn baas. Ik ken hem / haar ongeveer 8 jaar en ik heb geen uitzicht op promotie. In dat geval mag ik niet meer geld uitgeven dan 50 euro. Heel fijn om te weten en dat vindt mijn baas nu ook.

Voor mij is het boek een handig hulpmiddel. Ik heb veel bekende modellen in een boekje bij de hand. Vlak voor een bijeenkomst of zelfs tijdens de bijeenkomst kan ik het boekje tevoorschijn halen om dit op een flap te tekenen en een situatie uit te leggen. Doet het altijd goed. Vind ik het inspirerende modellen? Heeft het me tot nadenken gezet? Nee, dat niet. Wellicht is een psalmen boekje daar handiger voor.

Over Geurt van den Broek
Geurt van den Broek begon als adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Kenmerkend is de combinatie van werken en leren. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Mikael Krogerus, Roman Tschäppeler
50 succesmodellen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden