Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Goed voor de groep

'Hét eerste zelfhulpboek voor trainers' prijkt op de voorkant, net als '5 spiegels voor je blinde vlekken'. Of 'Goed voor de groep' van Karin de Galan zo'n eerste boek voor trainers is betwijfel ik, maar na het eerste hoofdstuk heb ik voor mezelf al ruim 8 blinde vlekken gevonden. En gelukkig ook voldoende handvatten om er iets aan te doen.

Maarten Fijnaut | 6 augustus 2013

De vele voorbeelden en concrete tips maken 'Goed voor de groep' tot een enorm waardevol werk, niet alleen voor trainers, maar bijvoorbeeld ook voor docenten of sprekers. Karin de Galan doet haar naam na vele jaren nog steeds eer aan, Goed voor de groep is een zeer geslaagde opvolger van haar eerste boek. Deze titel is als een intervisie voor de lezer en zet aan tot ontwikkeling. De auteur van dit boek is inmiddels 20 jaar actief in trainersland en een begrip in de branche. Dit is overigens geen garantie voor een goed boek, juist dan wordt er door collega's kritisch gekeken. De insteek van dit boek biedt echter bijna geen ruimte voor kritiek, anders dan dat het eerder had mogen komen en dat er best een 2e deel mag komen met nog meer blinde vlekken. Het boek zit goed in elkaar en leest door de luchtige schrijfstijl makkelijk weg. Voor iedereen die met groepen werkt en zichzelf verder wil ontwikkelen is dit boek een absolute must. De achterkant van dit boek doet in eerste instantie iets anders vermoeden. Hoe kan een boek met tips voor trainers die 'uit de bocht vliegen' of 'deelnemers wel kunnen schieten' nu echt iets bijbrengen voor meer senior trainers? In het boek wordt de ervaren trainer echter voldoende uitgedaagd. Al na het eerste hoofdstuk heeft De Galan een schat aan informatie gedeeld waar iedere trainer wat mee kan. De Galan houdt trainers een spiegel voor en toont hun mogelijke 'zwakke plekken'. Ze doet dit subtiel en reikt oplossingen aan met behulp van bestaande psychologische concepten als TA, RET en overdracht. De concepten sluiten perfect aan op de praktijk en zijn ook enorm handig om anders naar 'lastige situaties' te kijken. Een echte spiegel dus en al in het eerste hoofdstuk ben ik enorm aan het leren. Soms wordt er erg veel uitgelegd over de theorie, door de duidelijke structuur en subkoppen zijn de alinea's echter makkelijk over te slaan. In ieder geval is de informatie meer dan voldoende, ook voor de lezer die minder ervaring heeft met bijvoorbeeld 'cognitieve dissonantie'. Er zijn zelfs bijlagen en er is een literatuurlijst voor diegene die interesse heeft in meer diepgang. De vele praktijkvoorbeelden staan in aparte blokjes, en geven een mooi inzicht in lastige situaties die iedere trainer wel eens ervaart. De Galan geeft hiermee een beeld van haar eigen leerervaringen en die van andere trainers. Het boek is goed doordacht én in de praktijk getoetst, ze organiseerde twee trainingen met collega Gonnie Kügel om de theorie in de praktijk te brengen en vakgenoten extra input te laten geven. De ervaringen en meningen van de deelnemers staan ook in dit boek vermeld. Het goede van dit boek is in mijn optiek de manier waarop de balans tussen succesvol zijn en falen wordt besproken. Falen bestaat eigenlijk niet en geeft met name ruimte om te groeien. Dit boek ondersteunt om deze groei optimaal te benutten en is nog fijn om te lezen ook. Een aanrader dus voor iedereen die beroepsmatig wel eens 'voor de groep' staat.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden