strong>In dit spel staan de normen, waarden en thema’s centraal. Waarden in de betekenis van datgene wat mensen belangrijk vinden om na te streven. En normen in de betekenis van de verschillende wegen die je kunt kiezen bij die waarden. De thema’s zijn de terreinen of de inhouden waar de normen en waarden betrekking op hebben.
Het spel bestaat uit deze drie soorten kaartjes (normen waarden en thema’s) en is voorzien van een uitgebreide handleiding. Daarin wordt uitgelegd dat het spel op meerdere niveaus gespeeld kan worden, te weten: organisatie, team en individueel niveau. Maar je kunt het spel ook spelen door je alleen te concentreren op de waarden of op sec de normen.
De werkvormen die de auteurs aanreiken worden stapsgewijs helder uitgelegd, voorzien van doelen en randvoorwaarden.
Wat mij aanspreekt in deze materie is een klein zinnetje dat de auteurs opmerken in hun handleiding: 'Als het verband tussen norm en waarde niet meer bestaat, wordt de norm letterlijk waardeloos'. Hoe vaak komt het niet voor in organisaties, vraag ik me af dat medewerkers dat verband in het geheel niet meer zien -zo het er al geweest is. Het waarden- en normenspel biedt veel mogelijkheden om met medewerkers in dialoog te gaan over een onderwerp dat voor iedereen van belang is. Mocht je als lezer daarover meer willen weten dan hebben de auteurs ook nog een aparte ‘Handleiding Waarden- en Normenspel’.
Over Peter de Roode
Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat.