Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Projectmanagement op basis van Prince2 (Edition 2005)

PRINCE 2 is de afgelopen jaren uitgegroeid tot 'de facto' standaard onder de verschillende projectmanagementmethoden. Waar sommige organisaties PINO ('PRINCE 2 in name only') volgen, zijn er ook veel organisaties die de beginselen van de methode strikt volgen. Het boek 'Project Management - een introductie op basis van Prince 2' biedt een prima introductie op zowel de theoretische beginselen als op de praktische toepassing van de methode.

Harm Bodewes | 6 maart 2005

PRINCE 2 is in 1996 ontstaan uit PRINCE ('PRojects IN Controlled Environments'), een in Engeland uitgedachte methode om projecten te beheersen. PRINCE 2 (de opvolger van PRINCE dus) is in beginsel geschikt voor elk type project in elke omgeving en op elk niveau. Daarmee is de methode geschikt voor elke organisatie waarin projectmatig wordt gewerkt, en daarmee dus waarschijnlijk voor iedere organisatie in Nederland. Typerend voor PRINCE 2 is de focus op de processen in een project. De processen zijn in voor ieder project identiek. PRINCE 2 schrijft voor dat ieder project in 8 processen wordt verdeeld (van 'Opstarten van een project' tot 'Afsluiten van een project'). Van ieder proces wordt in het boek aangegeven (1) in welke context dit proces zich afspeelt, (2) een beschrijving van het proces, (3) de basisprincipes van het proces, (4) de input en output van het proces en (5) de verantwoordelijkheden binnen het proces. Typische PRINCE 2-termen zoals Business Case en PID worden in het boek duidelijk toegelicht. Het boek geeft een volledig overzicht van PRINCE 2. In die zin is het boek uitermate geschikt als studieboek, bijvoorbeeld voor mensen die zich voorbereiden om te worden gecertificeerd in PRINCE 2. Ook is het boek geschikt als naslagwerk voor projectleiders of andere leden van een projectteam. Ik vraag me echter af of het boek geschikt is voor managers. Voor een gemiddelde manager is het boek te dik (213 pagina's) en te gedetailleerd. Daarnaast bevat het boek weinig illustraties en weinig concrete voorbeelden. Daarmee versterkt het boek voor de drukke manager mogelijk de indruk dat PRINCE 2 vooral academische theorie is en dus 'overbodige ballast' voor (kleinere) projecten. Ten onrechte! De auteurs schenken gelukkig ook bewust aandacht aan kleine en middelgrote projecten en tonen aan dat ook daar de toegevoegde waarde van PRINCE 2 groot is. Voor de managers die aanhikken tegen een boek van 213 pagina's, is er overigens een aardig alternatief: 'De kleine Prince 2' (van Onna, Hendriks, Schraven, 2002). Dit boekje omvat 'slechts' 117 pagina's en behandelt PRINCE 2 in vogelvlucht. Voor managers die enige diepgang niet schuwen, is het boek van Hedeman c.s. echter ook zeer geschikt.

Over Harm Bodewes
Harm Bodewes is business unit manager bij Transfer Solutions, een ICT-bedrijf volledig gespecialiseerd in Oracle-technologie. Daarnaast werkt hij als beoordelaar voor Request for Comment (RFC), een onafhankelijke organisatie die het niveau van scripties/dissertaties vaststelt (WO/MBA en HBO).

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden