Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Laat je niet kiezen - ‘Relevante inzichten uit de psychologie voor managers’

Danny Mullenders maakt in ‘Laat je niet kiezen’ duidelijk dat mensen in hun doen en laten minder rationeel handelen dan ze denken: ze laten zich vaak leiden door onbewuste gedachten. Het boek is een mengeling van beschrijvingen van situaties uit Mullenders praktijk gevolgd door psychologische analyses en een oproep om zelf de regie over je leven in eigen hand te nemen of te houden. 

Rudy Kor | 10 augustus 2022 | 3-5 minuten leestijd

Danny Mullenders laat de lezer in Laat je niet kiezen zien hoe die meer regie over zijn leven krijgt. Toch is het geen zelfhulpboek. Mullender nodigt de lezer keer op keer uit zich af te vragen ‘Hoe zit dit bij mij?’ en ‘Doe ik dat ook?’ Het is een optimistisch boek, want de auteur gaat ervan uit dat er altijd iets te kiezen valt. Het boek is voor managers relevant, zowel in hun privéleven als in hun rol als leider.

Intrigerende titels

De titel van het boek van de psycholoog Mullenders, spreekt niet voor zich en vraagt om enig denkwerk van de lezer. Als die de clou eenmaal te pakken heeft, dan is de essentie van Mullenders boek ook meteen duidelijk. Mullenders wil zeggen dat de mensen zich te vaak in hun lot schikken. Door het hele boek heen laat hij zien dat je altijd een keuze hebt. De subtitel daarentegen vraagt geen denkwerk van de lezer, het is gewoon wat je krijgt: negenennegentig verhalen.

wijsheden

Sommige van de negenennegentig verhalen hebben intrigerende titels zoals: ‘Er is altijd ruimte om je eigen gedrag te kiezen’, ‘Intelligentie is toch echt iets anders dan intelligent gedrag’, ‘Hoe jouw gedachten het in een split second van je overnemen’, ‘Mensen zijn zelf hun ergste vijand’, ‘Niet-weten omarmen’ en ‘Wanneer je praat, herhaal je alleen wat je weet’. Stuk voor stuk zijn het titels die niet zouden misstaan op een ‘tegeltje’. De verhalen zijn goed geschreven, en beslaan een à twee pagina’s. Ze staan verwijzen niet naar elkaar. Je kunt dan ook gewoon beginnen te lezen waar het boek openvalt.

Psychologie

De verhalen zijn bewerkingen van de columns die Mullenders schreef op zijn LinkedIn-profiel. En die waren weer geïnspireerd op de gesprekken die hij als assessor of coach voerde, aangevuld met zijn academische kennis van de psychologie. Deze combinatie levert een boek op waarin de lezer, die weinig tot geen kennis heeft van psychologische begrippen, op een speelse wijze vertrouwd raakt met deze - ook voor managers relevante - kennis. Lezers met veel kennis van psychologische begrippen komen weinig nieuwe theorieën tegen. De verhalen zijn verder afkomstig uit Mullenders eigen leven, zoals de stress die hij ervoer toen hij op een veerpont stond en merkte dat hij geen kleingeld bij zich had. Een stressreactie die hij vervolgens dan weer analyseert.

Theorie

In kaders bespreekt Mullenders heel beknopt theoretische onderwerpen waaronder Vecht-of-Vluchtreactie, Imposter Syndrome, Projectie, Nature versus Nurture, Big Five Persoonlijkheidstheorie, Intervisie, Narcisme, Situationeel Leidinggeven, Intelligentie, en de Cultuurdimensies van Hofstede. Het is jammer dat in het boek geen trefwoordenregister is opgenomen, zodat de lezer snel deze en andere begrippen kan opzoeken. In het boek staat dan wel een literatuuroverzicht, maar het is een gemis dat voor de theoretisch geïnteresseerde lezer bij de meeste theoretische concepten die in de tekst worden besproken, geen verwijzing naar de bron staat.

Managementboek

Het boek is voor managers relevant, voor hun functioneren als leider. Met de kennis die hen in het boek wordt aangereikt, kunnen ze zichzelf en hun medewerkers helpen bij het verbeteren van hun functioneren. Dat gezegd hebbend, van de tien delen waaruit het boek is opgebouwd, zijn er twee delen die zich specifiek richten op managers: deel negen: De leider als koorddanser en deel tien: Organisatie-eigenaardigheden. In deze delen staan bijvoorbeeld verhalen met titels als: ‘Vertrouwen als veiligheidsgordel’, ‘Verbinden op directieniveau’, ‘Hoe woorden werelden creëren in organisaties’ en ‘Een lidmaatschap van de kudde komt je niet aanwaaien.’

Regie

Laat je niet kiezen is een mengeling van situaties uit Mullenders praktijk gevolgd door psychologische analyses en een oproep om de regie over het leven in eigen hand te nemen of te houden. Mullenders helpt de lezer hierbij door uit te leggen waardoor we dat soms vergeten, niet durven of wanneer we dat onhandig doen en vooral wat we eraan kunnen doen, zonder dat het een zelfhulp boek wordt. En dat alles is leesbaar geschreven in een mooi opgemaakt boek. Mullenders boek nodigt de lezer keer op keer uit zich af te vragen ‘Hoe zit dit bij mij?’ en ‘Doe ik dat ook?’ Het is een optimistisch boek, want Mullenders gaat ervan uit dat er altijd iets te kiezen valt.

Over Rudy Kor

Rudy Kor is zelfstandig organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Tot voor kort werkte hij (als senior partner) bij Twynstra Gudde. Hij startte zijn werkzame leven bij Philips in Eindhoven. Als adviseur helpt hij (project)managers bij het effectiever inrichten van hun projecten. Als veellezer wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid en schrijft regelmatig boekrecensies. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden