Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek Hofnar - ‘Serieuze aanrader met een komische noot’

Juri Hoedemakers verschijnt regelmatig met een komische blik in de media. Achter zijn vrolijke gezicht schuilt echter een zeer gedreven ondernemer met een serieuze missie. In zijn boek ‘Handboek Hofnar’vertelt hij waarom organisaties eigenlijk een hofnar nodig hebben. 

Peter Vermeulen | 16 oktober 2023 | 2-3 minuten leestijd

Wat is een hofnar eigenlijk, en waarom koos Juri Hoedemakers ervoor om dit verdwenen beroep nieuw leven in te blazen? De hofnar was een brutale, maar hooggeplaatste officiële grappenmaker aan het het hof van de koning. Hoewel de hofnar als dom en dwaas werd gezien en formeel onderaan de sociale ladder stond, kon bij door de invloed op de adel en de koning doordringen tot de hoogste kringen.

De hofnar werd als raadgever benoemd en door de koning gebruikt om andere edelen te beïnvloeden. In de achttiende eeuw verdween de hofnar steeds meer van het toneel, omdat het koningshuis steeds minder belangrijk werd in de samenleving. De macht verschoof steeds meer naar bedrijven en publieke instellingen. Maar is de hofnar door deze verschuiving van de macht overbodig geworden? Juri Hoedemakers vroeg zich af wie nu nog degene is, die tussen alle jaknikkers de leidinggevende de waarheid vertelt.

Hedendaagse hofnar

De hedendaagse hofnar van Hoedemakers doorbreekt met humor machtspatronen en gefilterde percepties, door met tegenspraak en reflectie een spiegel voor te houden. Hij neemt de lezer mee aan de hand van 16 rollen die de hofnar vroeger had, die nog steeds toepasbaar en noodzakelijk zijn. Elk hoofdstuk start met een persoonlijke ervaring, die aansluit bij de rol van de hofnar die in het hoofdstuk aan de orde komt. Het zijn herkenbare verhalen en een positieve aanvulling aan de hoofdstukken. Ook bieden ze ruimte om te reflecteren op de vraag of we zelf hofnarbloed hebben, of misschien hard een hofnar nodig hebben.

PROFNAR

Een valkuil voor leidinggevenden is om voornamelijk jaknikkers om zich heen verzamelen. En je loopt daar makkelijk in, want promotie, salarisverhoging of beoordeling van de medewerkers zijn vaak afhankelijk van die leidinggevenden. Maar ook een leidinggevende maakt fouten. Ook al wil hij deze soms niet horen of onder ogen zien. En welke medewerker durft de leidinggevende op diens fouten te wijzen of de waarheid te vertellen? Een theoretisch goed onderlegde hofnar, of in dit geval een profnar, is daarom nodig. Om leiders met humor een spiegel voor te houden. 

Met Handboek hofnar blaast Juri Hoedemakers op luchtige wijze de functie van hofnar nieuw leven in. Het is een feest van herkenning, leest vlot weg en is door de aangename manier van schrijven moeilijk weg te leggen.

Handboek Hofnar is een serieuze aanrader met een komische noot. Bovendien is het direct toepasbaar in de praktijk.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden