In al die boeken die Marco Derksen las zag hij een gemeenschappelijke ‘rode draad’. Deze ‘rode draad’ heeft hij ‘kaal’, zonder jargon, zonder wolligheid opgeschreven. Projectmanagement in beeld is daarnaast een boek met een lekkere frisse opmaak en mooie foto’s en dat bevalt mij wel, maar al lezende kreeg ik het gevoel: dit heb ik al eens gelezen.
Geheel herziene uitgave
En ja hoor, ik had in 2016 op mijn blog een recensie geplaatst van het boekje Projectmatig werken in beeld. Dit boekje, volgens de flaptekst, beschrijft op een toegankelijke en vooral praktische manier de methode van Projectmatig Werken. Op zijn verzoek heb ik in 2019 zijn derde druk nogmaals gelezen met daarin jammer genoeg grotendeels dezelfde conclusies als bij de eerste druk.
Ik zie dit boek dan ook veel meer als een volgende geheel herziene uitgave van het boek Projectmatig werken in beeld en vind het dan ook jammer dat de auteur dit niet in zijn voorwoord heeft vermeld.
Projectfasen
De projectfasen worden nu uitgebreider beschreven. Hierbij wordt uitgegaan van de bekende fasen initiatiefase, definitiefase, ontwerpfase, voorbereidingsfase, realisatiefase en nazorg- en evaluatiefase (n.b. dit is volgens Derksen geen waterval). De auteur ziet de overgang van de ontwerpfase naar de voorbereidingsfase als een point of no return. Ik ben het daar niet mee eens. Als tijdens de voorbereidingsfase bijvoorbeeld blijkt dat een offerte veel hoger uitvalt dan begroot, dan zou ik naar de business case kijken of die nog steeds haalbaar is. En me afvragen of het zinvol is om met het project door te gaan.
Scrum en agile
De summiere paragraaf over Scrum en Agile komen overeen met die in het oude boek. Ik schreef bij de derde druk ‘Mijn commentaar dat je bij een algemene introductie over projectmanagement ook stil moet staan bij agile ontwikkelingen vind ik nog steeds onvoldoende aan bod komen. Het is te kort door de bocht hoe de auteur Agile en Scrum omschrijft (en in de bijbehorende video toelicht). Hij beschrijft Scrum als het opknippen van een project in kleine stukjes die je aan het eind samenvoegt tot een geheel en een bord om de voortgang te volgen. Scrum is toch wel wat anders. Ook zou ik Agile zelf niet neerzetten als methode maar als een mindshift.’ Kortom een gemiste kans om in dit boek daar dieper op in te gaan.
PRINCE2 en IPMA
Ook worden in het boek PRINCE2 en IPMA heel kort toegelicht. In de bijbehorende video tutorial worden daarnaast een aantal andere werkwijzen besproken. Erg kort door de bocht hoe hij over Agile, Scrum, Scrum Master (vergelijkt de auteur met een planner), waterval, PRINCE2, IPMA (Ik zou zeggen dat IPMA geen methode biedt maar een competence baseline en daarop toetst), ISO21500, PMBoK, et cetera, spreekt.
Een hoofdstuk waarin uitgebreid ingegaan wordt op de overeenkomsten en verschillen tussen de hier beschreven aanpak en de verschillende methoden had niet misstaan in dit boek. Kortom, wat mij betreft had dit boek in deze opzet niet geschreven hoeven te worden. Er zijn al te veel boeken over projectmanagement.
Over Henny Portman
Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.