Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

20 vragen & antwoorden over digitale transformatie - Het lezen waard

Met het boek 20 vragen & antwoorden over digitale transformatie geeft Menno Lanting inzicht in aspecten zoals data, weerstand, leiderschap, organisatie inrichting en businessmodellen die naar voren komen tijdens de digitale transformatie.

Henny Portman | 30 november 2023 | 2-3 minuten leestijd

Menno Lanting wijdt een afzonderlijk hoofdstuk aan iedere vraag in  20 vragen & antwoorden over digitale transformatie. Hij clustert de 20 vragen rond de thema’s: Strategie & visie, Talent, organisatie & leiderschap, Implementatie en Digitale business modellen, data en AI. Ik beschrijf hieronder enkele vragen, en Lantings antwoorden, om een beeld te schetsen van de inhoud van het boek.

Waarom moeten organisaties digitaliseren?

Volgens Lanting zijn er verschillende redenen op te digitaliseren. Denk aan zaken als het verminderen van frictie, een efficiëntere inzet van middelen, lagere kosten van informatie delen, goed kunnen inspelen op snel veranderende netwerken en nieuwe organisatieconcepten, enzovoort.

Wie moet de ‘trekker’ zijn?

Directe betrokkenheid van de CEO is onmisbaar, schrijft Lanting. Als de CEO de digitale strategie echt begrijpt en onderschrijft, kunnen de mensen die verantwoordelijk zijn voor de implementatie van de transformatie veel makkelijker hun werk doen.

Wat is de relatie tussen leren en transformeren? 

Organisaties die succesvol digitale veranderingen doorvoeren, zijn vaak flexibel en kunnen snel nieuwe technologieën omarmen en deze gebruiken om kansen te creëren. Een ‘lerende organisatie’ zorgt voor een strategie, context, structuur en cultuur die mensen in de organisatie in staat stelt om optimaal te leren.

Kun je digitale transformatie van ‘onderop’ laten slagen?

Het implementeren van ideeën vereist een ingrijpend proces met samenwerking van verschillende delen van de organisatie. Als er geen heldere visie is van bovenaf, lopen initiatieven voor digitalisering van ‘onderop’ in de uitvoering vast en raken mensen teleurgesteld. Er moet wel een juiste balans tussen sturing geven en medewerkers betrekken, zijn.

Hoe beginnen we digitale transformatie?

Het startpunt van elke digitale transformatie is het begrijpen van de huidige situatie (technologische infrastructuur, organisatieprocessen en werkcultuur) en de vaststelling van de doelstellingen. De digitale transformatie is geen eenmalig project, maar een doorlopend proces van vernieuwing en verbetering. Dit vereist een strategische visie, diepe inzichten, adequate middelen en bovenal een bereidheid tot veranderen.

Welke rol speelt data in digitale transformatie?

Het nauwkeurig bestuderen van alle verzamelde informatie kan helpen om zaken in een organisatie beter te laten werken en nieuwe trends te zien aankomen. Datagedreven businessmodellen zijn voor veel organisaties essentieel voor het succes. Dat vraagt om voldoende datageletterd te zijn, de goede data te verzamelen en niet zoveel mogelijk data te verzamelen.

Conclusie.

Aan de hand van 20 vragen, uitgebreide antwoorden en aansprekende concrete praktijkvoorbeelden geeft Menno Lanting de digitale transformatie inhoud. Hij zet je aan het denken over wat het voor je eigen organisatie betekent. De praktijkvoorbeelden komen vooral van Nederlandse bedrijven, zoals Vopak, NRC, Neckermann, Politie Rotterdam, VGZ, IBM, Talpa, Sunweb, Ahold, et cetera.

20 vragen & antwoorden over digitale transformatie is geen stappenplan om je eigen digitale transformatie vorm te geven. Wel kun je de vragen als risico’s herformuleren om daarmee je eigen digitale transformatie te beoordelen. Voor iedereen die betrokken is bij digitale transformaties het lezen waard.

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden