Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Geavanceerd ChatGPT - ‘Goede indruk van de mogelijkheden’

‘Geavanceerd ChatGPT’ van Bob van Duuren geeft een eerste indruk van wat allemaal mogelijk is met de betaalde van versie GPT-4. Het boek biedt enerzijds inzicht in een aantal functionaliteiten en anderzijds een vijftal interviews waarin het gebruik van AI en ChatGPT centraal staan.

Henny Portman | 20 december 2023 | 2-3 minuten leestijd

Bob van Duuren interviewde voor Geavanceerd ChatGPT Marco Derksen, Justo Hidalgo, Menno Weij, Timo Boezeman en Patrick Petersen. Hij gaat ook kort in op de techniek achter ChatGPT, maar door de bondige tekst is dat erg moeilijk om te begrijpen.

Plug-ins

Van Duuren staat stil bij het gebruik van plug-ins. Denk aan het maken van een Spotify afspeellijst, het samenvatten van een PDF-bestand, talen leren, web request en het gebruik van Wolfram (analyse, berekeningen en modelering). Daarnaast gaat hij uitgebreid in op de Code Interpreter. Die zet een vraag om naar een computerprogramma geschreven in Python, en voert het uit. Hij geeft een uitgebreid voorbeeld met een Excel-bestand als input. Op basis van verschillende vragen laat hij ChatGPT lijstjes vervaardigen en grafieken maken. In plaats van Excel kan in de praktijk ook gebruik gemaakt worden van afbeeldingen en video.

Geavanceerde tips en technieken

In een afzonderlijk hoofdstuk geeft Van Duuren een aantal geavanceerde tips en (prompt)technieken. De manier waarop je een prompt schrijft is van grote invloed op het antwoord dat je van ChatGPT krijgt. Ook is de gegenereerde tekst met behulp van parameters te beïnvloeden.

In het boek komen de volgende parameters aan bod: temperatuur (balans tussen creativiteit en consistentie; dicht bij 0: meest waarschijnlijke uitvoer, 1000 minst waarschijnlijke uitvoer), top-k bemonstering (lage waarde: beperkt het aantal meest waarschijnlijke woorden), frequency_penalty (<1: woorden en zinnen worden minder vaak herhaald), bas_words_ids (uitsluiten van woorden of zinsdelen).

Ten slotte behandelt Van Duuren de Custom Instructions. Daarmee kun je ChatGPT leren hoe de uitvoer beïnvloed moet worden (b.v. formeel, informeel), geef je aan welke rol het moet spelen en geef je gedragsinstructies. Bijvoorbeeld: geef altijd een neutraal en feitelijk antwoord.

Het laatste hoofdstuk gaat over het genereren van programmacode zoals VBA, JavaScript, Python en SQL. Dat kan overigens ook met de gratis versie van ChatGPT.

Ontwikkeling staat niet stil

De ontwikkelingen gaan razendsnel. De eerste publieke (gratis) versie is slechts een jaar oud. Ook in de versie GPT-4 zijn ondertussen alweer de nodige wijzigingen doorgevoerd. Iets waar de auteur ook regelmatig een opmerking over maakt. Sinds april 2023 heeft ChatGPT een aantal geïntegreerde ‘tools’ of ‘functies’ die het mogelijk maken om bepaalde taken uit te voeren en de meest belangrijke plug-ins vervangen. Deze omvatten: Python-tool (vergelijk Code Interpreter), browser-tool (vergelijk web request), DALL-E (genereren van afbeeldingen) en toegang tot bestanden. Daarnaast biedt ChatGPT de mogelijkheid om een eigen ChatGPT versie te maken (uitbreiding op de Custom instructions) en die te voorzien van eigen data (b.v. documenten). Die laatste opmerkingen nemen niet weg dat Geavanceerd ChatGPT je een goede indruk geeft van de vele mogelijkheden van de GPT-4 versie.

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden