Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Salar Azimi - ‘Interessante ondernemer’

Op het omslag van deze biografie van de bekende multimiljonair ‘Salar Azimi’ staat de hoofdpersoon, ogenschijnlijk zelfverzekerd, voor zijn kasteel Elderschans. Leendert Jan van Doorn zet de toon voor zijn boek met de subtitel ‘De asielzoeker die een fortuin vergaarde, bewierookt, verguisd en opgejaagd’.

Peter Vermeulen | 5 april 2024 | 2-3 minuten leestijd

In 1995 vluchtte Salar Azimi op 13 jarige leeftijd uit Iran en vraagt asiel aan in Nederland. Hij blijkt een ondernemende doorzetter te zijn, en beseft dat hij de Nederlandse taal perfect moet gaan beheersen, wil hij succesvol worden. Naast het intensieve lesprogramma verslindt Azimi het Nederlands-Perzisch woordenboek. Iedere avond stampt hij tot middernacht woorden in zijn hoofd. Salar verbaast zijn docenten en streeft zijn klasgenoten voorbij. Daarna start hij een bachelor businessmanagement, en tijdens zijn scriptieonderzoek ontdekt hij dat er in zijn woonplaats Sluis en omgeving behoefte aan een telecomzaak was. Azimi zoekt een geschikt pand en start in 2005 zijn eerste bedrijf: Trendy Telecom. Het is de basis van het Azimi-imperium.

Salar heeft een niet te stillen honger naar zakendoen en succes. Al snel ziet hij nieuwe kansen en worden, naast de telecomzaak, een computerzaak, kledingzaak, restaurants en hotels aan zijn imperium toegevoegd.

Leendert Jan van Doorn weet op een zeer luchtige en goed leesbare wijze de werkwijze van Azimi te verwoorden. Aangevuld met quotes van Salar Azimi en van de familieleden en zakelijke partners die Van Doorn interviewde. Het levert een prachtig boek op dat je niet weg kunt leggen. Het succes van Azimi roept daarnaast ook vragen op. Niet alleen bij de lezer, maar ook bij justitie. Zo geeft Azimi in het boek openheid van zaken over de politie-inval, de aanhouding en het dagenlange verhoor op verdenking van fraude en witwassen. Hij en zijn broer kwamen vervolgens vrij, maar blijven verdacht.

Het merk Azimi

Salar Azimi ontpopt zich vervolgens tot een succesverhaal. Azimi gelooft in zichzelf, werkt veel en gaat recht op zijn doel af. Hij jaagt zijn droom na en laat zich door niets of niemand tegenhouden. Dat dit met vallen en opstaan en tegenwerking kan gaan, lezen we in het boek. Ondanks zijn zelfvertrouwen, blijkt ‘bewierookt, verguisd en opgejaagd’ inderdaad dagelijkse kost te zijn. Het boek ontvouwt zich als een levensles van een man die niet van stoppen weet. Een ondernemer met een onstilbare honger naar succes en aandacht, met als enige doel het merk Azimi op de kaart te zetten.

Het zwaard van Damocles

Op sociale media laten zien dat je geniet van dure auto’s, luxe reizen en het leegspuiten van flessen Champagne zit wel een risico. Succesvolle ondernemende multimiljonair, hebben vaak weinig echte vrienden. En is er meestal veel afgunst. Velen denken dat succes geluk is, en het geld aan is komen waaien. Of erger nog, illegaal is verkregen. Het is echter meestal heel veel en heel hard werken.

De levensstijl van Azimi roept echter nog steeds vragen op. Zo ook bij het Openbaar Ministerie. Zo eindigt Leendert Jan van Doorn het boek Salar Azimi met ‘Ik heb geen idee wat de verdere acties van het Openbaar Ministerie zullen zijn en de eventuele gevolgen, maar wat ik weet, is dat Salar Azimi recht overeind zal blijven.’ Met deze cliffhanger is de kans op een sequel realistisch. Ik kijk er in ieder geval al naar uit. Want een ding is zeker. Salar Azimi is een interessante ondernemer.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden