Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Driver’s seat - ‘Voor wie wil ontdekken wat ondernemerschap is’

Ondernemen is voor velen de ultieme droom van vrijheid en welvaart. Het is dé manier om je eigen keuzes te kunnen maken, en dat harde werk vooral voor eigen rekening te kunnen doen. Hoe anders wordt dat door veel ondernemers ervaren...

Roy van den Anker | 11 april 2024 | 2-3 minuten leestijd

In de praktijk voelt het vaak meer alsof je in dienst bent van je eigen bedrijf, dan dat je zelf de regie hebt. Zoals Antoinette Nunes het beschrijft ‘Altijd onmisbaar, nooit genoeg tijd voor zichzelf en constant onder financiële druk’ is voor veel ondernemers de harde waarheid.

Om die waarheid te veranderen behandelt Antoinette Nunes in haar boek Driver’s seat een aantal essentiële onderwerpen. Als ervaren ondernemer en investeerder werkt zij als coach voor MKB ondernemers, en vanuit die ervaring deelt zij de belangrijkste aandachtspunten die zij inzet in haar coaching om het verschil te maken.

Levensmanagementmethode

Als basis voor haar werkwijze hanteert Nunes haar RDA-methode. Zelf beschrijft ze deze als een levensmanagementmethode die voor elke uitdaging is in te zetten. Focus op wat je wilt bereiken (Resultaat), motiveer jezelf met de droom die daar aan ten grondslag ligt, en kom vervolgens in actie om dat doel te bereiken. Resultaat, Droom, Actie.

Waarden

Driver’s seat is na de inleiding over deze RDA-methode ingedeeld in twee delen. Het eerste deel gaat over de ondernemer zelf. Wat kan hij of zij zelf doen om te groeien naar meer vrijheid. Dit gaat vooral over de vraag wat je precies wilt als ondernemer. Welke waarden streef je na met je doel, en hoe vertaal je dat in een bedrijfsdoel dat je echt motiveert, én in staat stelt om keuzes te maken. Pas als je dat helder hebt, kun je met de juiste prioriteiten focus aanbrengen en je tijd ten dienste van je doelen gaan besteden. En onvermijdelijk gaat dat ook over de persoonlijke mindset.

Onderneming

Het tweede deel gaat over de onderneming. Wat moet daarin gebeuren om groei mogelijk te maken? Alleen door in kaart te brengen wat het vertrekpunt is, stelt Nunes, kun je het pad uitstippelen naar de toekomst. Welke zaken moeten er geregeld worden en waar liggen de kansen en uitdagingen? Deze onderwerpen plot ze vervolgens op een heel basale ondernemingsstructuur zodat per bedrijfsonderdeel helder in kaart is wat er nodig is voor groei. Om dat tot slot te vertalen naar een groeistrategie.

Driver’s seat raakt een enorme hoeveelheid aan onderwerpen die inderdaad voor elke ondernemer van belang zijn. De inhoud is logisch opgebouwd en wordt met regelmaat ondersteund met verwijzing naar haar podcast, waarin Nunes verdieping toevoegt. Ook wordt er met QR codes verwezen naar templates en extra documentatie. Voor een doorgewinterde ondernemer heeft Driver’s seat niet veel te bieden. Sterker nog, deze zal het als oppervlakkig ervaren. Voor een grote groep zelfstandigen die eigenlijk überhaupt nog moet ontdekken wat echt ondernemerschap is biedt Driver’s seat wat de titel belooft. Van geleefd worden door en werken in je onderneming, naar meer aan het stuur van jouw business.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden