Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Optimaal - ‘Aanrader voor wie zijn  groei wil bevorderen’

Momenten waarop je op je allerbest bent zijn schaars. Consistentie wint het altijd van die unieke momenten in ons leven. Schrijvers Daniel Goleman en Cary Cherniss introduceren in ‘Optimaal’ een nieuwe maatstaf voor presteren: de optimale toestand. Een niveau om na te streven waarbij je ook ontspant, plezier beleeft en zonder die innerlijke stem in je hoofd die zegt wat je moet doen.

Nick Janssen | 14 juni 2024 | 2-3 minuten leestijd

Mensen in een optimale toestand zijn creatiever en in staat nieuwe en nuttige oplossingen te bedenken. Wat de uitdaging ook is. Maximaal cognitief efficiënt wordt het genoemd. Wie wil dat nou niet? Maar hoe bereik je dat? Het gaat hand in hand met je emotionele toestand. Ben je in staat om storende emoties in de hand te houden? Dan bloeien de hersengebieden op die je nodig hebt om je talent maximaal te benutten.

12 knoppen

En, stellen de schrijvers, je emotionele intelligentie is duurzamer naarmate we ouder worden dan je cognitieve intelligentie. Ik hoor je denken: ‘Leuk, maar aan welke knoppen moet ik dan draaien?’

Dat zijn er 12: emotioneel bewustzijn van jezelf, empathie, organisatorisch bewustzijn, emotioneel evenwicht, aanpassingsvermogen, presteren, positiviteit, invloed, coaching, conflictbeheer, inspireren en samenwerking.

Het boek verdeelt deze 12 onderdelen van emotionele intelligentie op in vier domeinen: zelfbewustzijn, zelfbeheer, sociaal bewustzijn en relatiebeheer. Het leren beheren van deze domeinen stelt je in staat om niet alleen jezelf, maar ook anderen naar hun optimale toestand te begeleiden. Dit is vooral relevant in teamgerichte werkomgevingen, waar de prestaties vaak afhankelijk zijn van goede onderlinge relaties.

Draai aan deze knoppen voor groei

Schrijf deze bekwaamheden eens onder elkaar en geef jezelf een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Daarna schrijf je voor elk aspect een ontwikkeldoel: hoe kan ik dit onderdeel met minimaal 1 punt verhogen? Dit is een oefening die je elk jaar kunt doen, want de lat kan altijd hoger. Alles op de wereld is in beweging, dus waarom jouw persoonlijke ontwikkeling en emotionele intelligentie niet. Je bent het aan jezelf en anderen verschuldigd.

Consistentie

Draai aan deze knoppen en toets continu op je professionele en privéleven of je in je optimale toestand bent? Je dagen 100% vullen met flow is onrealistisch en onhaalbaar. Zorg voor balans en emotionele veerkracht. Zonder slechte dagen heb je geen piek. Het geheim van grootse prestaties schuilt in je optimale toestand. Consistentie. Consistentie en nog eens consistentie.

Een ander praktisch voorbeeld is om een tijd je goede werkdagen vast te leggen. Dit helpt je om patronen te ontdekken die bijdragen aan succesvolle dagen. Zie dit als een basis voor zelfreflectie en groei. Tijdens optimale dagen voel je je creatiever en meer toegewijd, met een positieve blik op collega's en het werk. Dit gevoel van tevredenheid komt niet alleen je werk ten goede, maar verhoogt ook je persoonlijke welzijn. Optimaal is een aanrader voor iedereen die zijn professionele en persoonlijke groei wil bevorderen door het beter begrijpen en toepassen van emotionele intelligentie.

Over Nick Janssen

Nick Janssen is eigenaar van Weejoo. Een enthousiaste spreker en trainer over gedragspsychologie, persoonlijk leiderschap en storytelling. Daarnaast helpt hij bedrijven om een sterkere emotionele connectie met hun doelgroep op te bouwen. En dat begint met het overtuigen van de interne organisatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden