Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kernkwadrantenspel - 'Een prettig en toegankelijk hulpmiddel'

Het Kernkwadrantenspel van Daniel Ofman is een oude bekende op het gebied van coaching en loopbaanbegeleiding. Het is een instrument dat inzicht geeft in je eigen kwaliteiten, valkuilen en ontwikkelpunten en als je het samen met anderen speelt, ook in die van de ander.

Sippy van Akker | 2 november 2017 | 4-5 minuten leestijd

Het spel kan op verschillende manieren worden gespeeld, eventueel door de extra borden aan het oorspronkelijke spelbord toe te voegen. De kracht van de kernkwadranten is dat het een relatief eenvoudig en helder instrument is dat snel in te zetten is.

Laat ik om te beginnen vertellen wat je in de doos vindt wanneer je deze erbij pakt. Dit zijn een korte uitleg met verschillende manieren om het spel te spelen, het oorspronkelijke rechthoekige spelbord en twee verschillende spelborden waar een hoek uit gesneden is en last but not least 128 kaartjes met daarop positieve en negatieve eigenschappen.

De kaartjes

Om met de laatste te beginnen, op elk spelkaartje staat een woord met een eigenschap, die je op het bord kan leggen. Het gaat om groene kaartjes waarop een kernkwaliteit of een uitdaging beschreven wordt en rode kaartjes waarop een allergie of valkuil wordt beschreven. Wat ik leuk vind aan de kaartjes is dat niet alleen een enkele eigenschap wordt beschreven, maar ook synoniemen die het begrip kunnen toelichten. Bij het kaartje 'flexibiliteit', staat op de voorkant nog bijvoorbeeld 'souplesse' en 'buigzaam als het riet...' en op de achterkant, staat toegelicht op welke manier deze eigenschap zich in de praktijk kan uiten. In dit geval 'je staat open en kan soepel inspelen op verander(en)de omstandigheden.' Ik denk dat deze toelichting op de achterkant waardevol kan zijn omdat dit het spel en de eigenschappen die beschreven worden helderder beschrijft dan alleen een enkel trefwoord. Bij de valkuil en allergie kan de toelichting op de achterkant ook inzicht bieden in hoe zo'n eigenschap op anderen kan overkomen. Bij betweterigheid, staat bijvoorbeeld op de achterkant 'je hebt de neiging raad van anderen niet gauw aan te nemen'. Voor een spel met kaarten die bedoeld zijn om inzicht in je eigen aardigheden en onaardigheden te krijgen en de daarbij horende ontwikkelpunten, vind ik dit een waardevolle toevoeging.

De handleiding

Wie het spel al kent, kan er vlot mee aan de slag, maar voor wie het spel nog niet zo bekend is, biedt de bijgevoegde speluitleg met daarin verschillende varianten niet de meest toegankelijke uitleg van het spel. Wanneer ik investeer in een dergelijk spel terwijl ik er nog niet zo in thuis ben, zou ik zeker wat hebben aan een iets uitvoeriger uitleg, met bijvoorbeeld wat meer plaatjes dan alleen een droge opsomming van de mogelijkheden die in de uitleg staat. Dat is jammer en een gemiste kans wat mij betreft, maar vermoedelijk ook onderdeel van Ofmans verdienmodel. Voor wie de handleiding niet zo toegankelijk vindt, is er soelaas: op internet zijn meerdere toelichtingen te vinden, waaronder filmpjes met uitleg op YouTube.

De spelborden

Voor een uitvoerige toelichting van hoe je dit spel kan spelen, verwijs ik naar de handleiding of naar de eerdergenoemde informatie die op internet te vinden is. In het kort vind je op het bord om te beginnen je linksboven je kernkwaliteit (bijvoorbeeld 'daadkracht'), zeg maar datgene wat je makkelijk afgaat en wat anderen in je waarderen. Wanneer je kernkwaliteit teveel van het goede wordt, wordt het een valkuil en juist iets wat anderen je verwijten (bijvoorbeeld 'drammerigheid'). Het positief tegenovergestelde daarvan staat in de rechterbenedenhoek van het bord en dat is juist je uitdaging, dus dat waar je wat meer van mag hebben (bijvoorbeeld 'geduld'). In de linkerbenedenhoek vind je ten slotte je allergie, dus datgene waar je een hekel aan hebt in anderen en wat op zijn beurt weer het teveel is van je uitdaging (bijvoorbeeld 'passiviteit'). Het leuke van de kernkwadranten is dat het je niet alleen snel inzicht geeft vanuit je kernkwaliteit, maar dat je bijvoorbeeld ook vanuit je allergie kan beginnen te werken en kan kijken wat er dan ontstaat en dat het niet alleen inzicht geeft in je eigen eigenschappen, maar ook in hoe die op anderen overkomen en vice versa als je het met meerdere mensen speelt.

Kernkwadrantenspel als instrument om tot inzichten te komen

Ofmans Kernkwaliteitenspel is al jaren een klassieker om inzicht te verschaffen, als onderdeel van een loopbaan- of teamtraject of om te komen tot persoonlijke groei. Dat is niet voor niets. Het is vrij toegankelijk, eenvoudig uit te leggen en daardoor kan je er bijvoorbeeld als loopbaanadviseur snel met je cliënt mee aan de slag, die er ook relatief snel mee tot inzichten kan komen. In de praktijk is dat pas het begin, want inzicht is mooi, maar het gaat er uiteindelijk om wat je ermee doet en in hoeverre dat vervolgens beklijft. En dat kan dan weer niet alleen maar met zo'n spel, wat uiteindelijk niets meer of minder is dan een prettig en toegankelijk hulpmiddel.

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden