Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Kernkwadrantenspel in zijn kwadrant gelegd

Zijn er mensen aan wie jij je mateloos kunt ergeren? Zou je bij wijze van spreken je hele schoonfamilie achter het behang willen plakken na een bezoek? Dan heb ik goed nieuws voor je, want met het Kernkwadrantenspel van Daniel Ofman heb je eindelijk een troef in huis om die irritatie om te zetten in de ontdekking van je verborgen ‘superheld’-kwaliteit.

Jorien Dullemeijer | 5 december 2017 | 3-5 minuten leestijd

Maar om niet meteen je schoonouders op de kast te krijgen als je het spel voor ze op tafel legt, is het wel nodig dat jij je voorafgaand alvast enigszins hebt verdiept in dit persoonlijk ontwikkelingsinstrument.

Voor deze recensie heb ik het Kernkwadrantenspel van Daniel Ofman met meerdere mensen en in verschillende situaties gespeeld. Zo heb ik een goede indruk kunnen krijgen wat dit spel jou wel en niet brengt.

Het Kernkwadrantenspel bestaat uit een driedelig spelbord en een flinke stapel kaartjes. Ondanks deze toch wel vrij eenvoudige opzet geeft het kernkwadrant meteen veel diepgang, plus inzicht in jezelf en in de mensen om je heen. Maar door de summiere uitleg van de spelvarianten, raakten we al snel verdwaald in de tekst en wisten we niet goed raad hoe we de kaartjes moesten gebruiken. Het was echt even zoeken. Ofman had de uitleg voor ons kunnen verduidelijken, door meer illustraties op te nemen in de handleiding.

Ik merkte dat mijn (voor)kennis als Academisch Coach mij hielp om het kwadrant op te bouwen. Ook kon ik daardoor mijn medespelers die het kwadrant niet kenden uitleggen hoe zij de kaarten dienden te leggen. Wie echter blanco of zonder begeleiding aan het spel begint, kan ontmoedigd raken door de onduidelijke en te kort schietende uitleg.

Ik vind twee dingen leuk aan het Kernkwadrantenspel. Enerzijds speel je een serieus ‘spelletje’ met elkaar en heb je boeiende gesprekken. Anderzijds, doordat het een spel is deel je ook sneller persoonlijke dingen, die je normaal niet zo snel aan iemand anders zou vertellen. Je komt hierdoor gemakkelijker dichterbij jezelf én bij elkaar.

Dat heel de achterkant van de spelbeschrijving vol staat met reclame voor de andere producten van Ofman vind ik een minpunt. Dat zou wel wat minder prominent kunnen. Een ander minpunt is dat je vooraf eigenlijk Ofman’s boek Hé, ik daar?! gelezen moet hebben, of op een andere manier bekend moet zijn met het Kwadrant.

Ik heb daarom misschien wel een goede tip voor Ofman: Vervang 2 pagina's reclame door 2 pagina’s duidelijke speluitleg inclusief voorbeeld afbeeldingen. Verstop tevens een kortingsbon voor het boek of de app in de doos. Dit maakt mensen nieuwsgierig naar de aanvullende producten, zonder dat deze er te dik bovenop liggen.

Het spel gelegd op zijn eigen Kwadrant

Laat ik het kernkwadrantenspel nu eens onder de loep leggen - of liever gezegd: in zijn eigen kwadrant.

+KERNKWALITEIT+

● Spelers durven dingen met elkaar te delen, die ze anders niet zouden zeggen

● Er zijn geen winnaars en verliezers; alle spelers gaan met nieuwe inzichten naar huis

-VALKUIL-

● Voor een grotere groep of team zijn de kaartjes en het spelbord te klein

om mee te kunnen spelen

● De achterkant van de spelbeschrijving betreft louter reclame en geen instructies

-ALLERGIE-

● De speluitleg vind ik onduidelijk en te beknopt

● Zonder enige kennis vooraf van het Kernkwadrant kom je niet ver (het spel moet dan begeleid worden door iemand met ervaring in de Kwadranten)

+UITDAGING+

● Met meer visuele ondersteuning bij de speluitleg wordt het spel snel begrijpelijker

● Er zou een extra variant ‘2½’ mogen komen, waarin de spelers leren wat een Kwadrant is en hoe het Kwadrant wordt opgebouwd

Van irritatie naar uitdaging

Persoonlijk vind ik het Kernkwadrantenspel van Daniel Ofman een inzichtgevend spel dat ik zou spelen met mijn coachees. Spelenderwijs maak je kennis met jouw sterke én minder sterke eigenschappen. Het Kernkwadrant leert jou ook om jouw eigen kwaliteit naar een hoger niveau te krijgen door je uitdaging te verkennen. Gebruik hiervoor de irritatie die je voelt bij een ander persoon, in plaats van ervoor uit de weg te gaan. Wánt... daar zit jouw uitdaging! Dus denk maar goed over na, wanneer je de volgende keer weer met je schoonouders aan tafel zit.

Jorien Dullemeijer werkt in de psychiatrische thuisbegeleiding en is tevens met haar eigen praktijk aan huis part-time life coach bij Coachier. Ze heeft een opleiding tot Academisch Coach afgerond in Rotterdam en coacht mensen uit de regio om weer hun beste spiegelbeeld te ontdekken. Spelenderwijs helpt ze coachees te reflecteren op hun denkpatronen en overtuigingen. Hierdoor ontwikkelen klanten nieuwe inzichten en kijken zij weer vol tevredenheid in hun eigen spiegelbeeld. Meer informatie op www.coachier.nl

Over Jorien Dullemeijer

Jorien Dullemeijer is oplossingsgericht wandelcoach. Zij richt zich met name op studenten en young professionals die vastlopen in alle keuzes die zij moeten maken voor de toekomst én tegelijkertijd overal aan mee willen doen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden